Într-un fel sau altul, oricine poate găti. Unii au mai mult talent, alții sunt perseverenți chiar și atunci când dau greș de mai multe ori. O ciorbă, o friptură, o tocăniță… tot iese ceva până la urmă. Dacă la gătit provocarea nu e chiar atât de mare, nu la fel se întâmplă când vorbim despre deserturi. Coacerea unei prăjituri chiar poate fi o provocare, indiferent de cuptorul pe care-l avem.
Așa că mai amânați drumul până la cofetărie, avem câteva trucuri de împărtășit pentru coacerea prăjiturilor.
Reușita unui desert stă în alegerea unor ingrediente de calitate, respectarea pașilor descriși în rețetă, de alegerea unei tăvi potrivite și, nu în cele din urmă, de coacerea la temperatura potrivită. De câte ori nu am fost dezamăgiți când am scos din cuptor un blat ars sau foile de plăcintă prea rumene, biscuiții prea crocanți sau bezeaua necoaptă? Oricât de atenți am fi, ratăm surpriza dulce exact la final!
- Pentru un desert reușit, este important să ne cunoaștem cuptorul! Cuptoarele pe gaz, modelele mai vechi, nu au acel termostat de temperatură care este un reper important în coacerea unui desert. Un instrument util în acest caz este cumpărarea unui termometru de cuptor, care vă poate ajuta să știți exact care este temperatura la care coaceți un pandișpan cu fructe, un blat de tort sau o plăcintă. Vă pot fi utile și informațiile din articolul TERMOMETRU ALIMENTAR
- În lipsa unui termometru, puteți face testul cuptorului cu o hârtie. Porniți cuptorul, la intensitatea focului pe care o folosiți de obicei, și lăsați-l să se încingă câteva minute. Apoi puneți o hârtie albă pe grătarul din mijloc și închideți ușa pentru 1-2 minute:
- Dacă hârtia devine galbenă-brună, cuptorul este fierbinte – temperatura este între 175 È™i 200 de grade
- Dacă hârtia devine galbenă-aurie, cuptorul are o temperatură potrivită, 125-150 de grade
- Dacă hârtia devine încet ușor gălbuie, temperatura este sub 125 de grade și este perfectă pentru bezele, pentru acele prăjituri pe bază de spumă de albușuri, care au nevoie de timp pentru a se usca încet, fără să se rumenească
- Dacă hârtia devine brună, închisă la culoare, cuptorul este foarte încins pentru a coace orice preparat; deschideți ușa cuptorului, să se răcorească, apoi micșorați flacăra. Temperatura ridicată face ca prăjitura să facă crustă foarte repede și împiedică aluatul să crească.
- În cazul cuptoarelor pe gaz, atunci când aluaturile se coc prea repede la bază, ar fi bine să puneți în cuptor cărămizi sau plăci speciale de copt sau o folie de aluminiu pe care puneți un strat gros de sare grunjoasă. Atât plăcile/cărămizile, cât și sarea acționează ca o barieră și împiedică blaturile să se ardă. Dacă totuși prăjiturile se ard și așa, urcați-le pe o treaptă superioară în cuptor și ajustați intensitatea focului.
- Când cuptorul coace prea repede deasupra, acoperiți prăjitura rumenită cu hârtie de copt udată și bine stoarsă sau cu o folie de aluminiu.
- Când coaceți cozonaci, blaturi sau alte prăjituri care au nevoie de timp pentru a crește, nu deschideți ușa cuptorului prea devreme și nu mișcați tava din loc, pentru a nu întrerupe crescutul.
- Compozițiile moi pentru biscuiți, fursecuri, precum și cele care au ca bază albușuri bătute, trebuie să le dați la copt imediat după preparare și să le coaceți la o temperatură potrivită. Dacă le coaceți la o temperatură mai înaltă, aluaturile cresc repede, dar apoi vor scădea.
- Pentru a ști dacă prăjitura este coaptă, se înțeapă la centru cu o scobitoare sau un bețișor subțire. Dacă iese curată, perfect uscată, prăjitura este coaptă. În caz contrar, repetați testul din 5 în 5 minute.
- Încingeți întotdeauna cuptorul înainte de a-l folosi. Dacă în cazul cuptoarelor pe gaz, preîncălzirea durează puțin, în cazul cuptoarelor electrice poate fi nevoie și de 10-15 minute pentru a ajunge la 180 de grade, de exemplu.
- AtenÈ›ie È™i la tăvile de copt folosite! Cele din silicon sau de aluminiu transferă mai uÈ™or È™i mai repede căldura. Altfel zis, aluaturile se coc mai repede. Coacerea în tăvile de sticlă/ceramică poate dura cu câteva minute mai mult față de coacerea în tavă din inox.Â
- După coacere, cel mai bine este să scoateți tăvile fierbinți pe un grătar pentru a asigura răcirea uniformă.
Foto: unsplash.com