Așa-i că cel mai bun piure e cel pe care-l mâncăm lângă o friptură și o salată verde sau de murături? Ce vrem să vă spunem în rândurile de mai jos este că dacă vă place mult piureul, puteți să faceți câteva combinații foarte gustoase cu el. Iar pentru cel mai bun piure de cartofi, vă lăsăm și câteva trucuri. Poate nu le știați chiar pe toate!
- Pentru piure, folosiți doar cartofi din soiul cu coajă galbenă. Cei cu coajă roșie sunt perfecți pentru prăjit. Citiți și Cartofi fără secrete.
- După ce i-ați curățat de coajă, tăiați cartofii în bucăţi relativ egale, pentru a fierbe în același timp.
- Nu tăiați cartofii în bucăți mici, pentru că vor absorbi mai multă apă, ceea ce duce la un piure cu consistență moale, nicidecum cremoasă.
- Cartofii sunt fierți atunci când îi înțepați cu furculița/scobitoarea și aceasta pătrunde ușor în ei.
- După fierbere, scurgeți cât mai bine cartofii de apă. Îi puteți pune între câteva prosoape de hârtie sau îi puneți înapoi în oala în care fiert, pe foc mic, 1-2 minute, cât să se evapore tot lichidul.
- Zdrobiți cartofii cu furculița sau cu pasatorul (special creat pentru asta), dar niciodată cu mixerul, pentru că în final veți obține un piure lipicios, cleios.
- Pasați cartofii imediat după fierbere, să fie cât mai fierbinți.
- Untul și laptele/smântâna pe care le adăugați să fie, obligatoriu, la temperatura camerei. Ingredientele se vor încorpora mai ușor și mai repede în masa de cartofi.
- Dacă-l aveți, folosiți unt cu ierburi aromate. Dacă nu, iată cum să-l faceți!
- Prima dată, adăugați untul moale. În acest fel, veți păstra textura fermă a piureului și după adăugarea laptelui.
- Și tot legat de unt, adăugați o cantitate potrivită – la 450 g de cartofi fierți puneți aproximativ 200 g de unt. Dacă-i bal, bal să fie!
- Nu adăugați lichidul călduț dintr-o dată, ci treptat.
- Adăugați un strop de aromă laptelui sau smântânii, infuzându-le cu cimbru, rozmarin, un praf de nucșoară sau chiar usturoi. Pentru aceasta, înainte de a le folosi, puneți-le pe foc mic împreună cu aroma preferată, cât să se infuzeze lichidele. Strecurați și lăsați să se răcorească ușor înainte de a le încorpora în piure.
- E important să nu exagerați cu amestecatul. În caz contrar, veți ”activa” amidonul din cartofi, care se comportă exact ca o făină, iar piureul va deveni cleios.
- Păstrați sarea pentru final.
Combinații imbatababile
Piure + usturoi copt
Înainte de a pune cartofii la fiert, curățați 2-3 straturi de foi de pe căpățâna de usturoi. Tăiați un capac în partea inferioară (cea cu mustăți), stropiți cu foarte puțin ulei și presărați un praf de sare. Împăturiți căpățâna în folie de staniol și o așezați pe o tavă. Dați la cuptor, la foc mare, 20-30 de minute sau până când cățeii de usturoi devin moi la atingere. Nu trebuie decât să ”stoarceți” cățel cu cățel direct în piureul cremos.
Piure + cheddar/mozzarella/brânzeturi cu mucegai
Adăugați brânza rasă în piure și dați la cuptor câteva minute, cât să se topească brânzeturile.
Piure + frunze de ceapă verde tocate fin
Piure + bacon crocant (vedeți aici cum se face baconul crocant)
Piure + brânză picantă + bere
Topiți brânză (cheddar, Gruyere) adăugați un praf de boia iute și unul de usturoi și adăugați treptat bere (de preferat să fie blondă), cât să obțineți un sos cremos. Lăsați să dea un clocot, să iasă alcoolul, turnați sosul peste piure și mai dați la cuptor câteva minute.
Piure + bacon crocant + ceapă caramelizată (vedeți aici cât de ușor se face ceapa caramelizată)
Piure + sos de unt cu salvie
Topiți 100 g de unt într-o tigaie și aromatizați-l pentru 2-3 minute cu frunze de salvie, de preferat proaspătă. Adăugați-l peste piure în momentul servirii.
Ce puteți face din piureul rămas
Cu toate că e de preferat să-l mâncați imediat ce l-ați pregătit, e posibil să vă mai rămână și pentru a doua zi. Când l-ați putea transforma ușor în:
Foto: pixabay.com