1. Cuțitul bucătarului
Nu contează câte cuțite și cuțitașe aveți în casă, unul dintre acestea este esențial și recomandat ar fi să investești ceva bani în el. Este un cuțit universal și, dacă e de calitate, îl veți avea toată viața.
2. Tocător
Unul dintre cele mai utile obiecte în bucătărie. De obicei este unul de bază, de lemn, care trebuie să fie durabil, iar cel puțin încă unul pentru pește.
3. Linguri de lemn
Majoritatea vaselor pe care le avem sunt, probabil, cu un strat antiaderent ce are nevoie de protecție suplimentară, așadar lingura de lemn ori de bambus nu le va zgâria. Avantajul bambusului este că nu se îmbibă la fel de ușor grăsimea sau arome. Oricum este bine să le țineți separat pe cele pentru dulciuri față de cele de tocană, de exemplu.
4. Spatulă de silicon
Protejează tigăile dar și orice alte crăticioare ori vase de lucru, în plus vă ajută să strângeți până la ultima picătură de sos ori de cremă de pe margini. Sunt foarte ușor de întreținut.
5. Cană de măsurat
Vă ajută să respectați rețetele, măsurând corect volumul, și să economisiți timp, pentru că veți ști exact ce trebuie să folosiți.
6. Linguri de măsurat
Este mai ușor și la îndemâna oricui să găsească exact cei 15 ml de lichid precizați în rețetă.
7. Cântar de bucătărie
Odată ce începeți să îl folosiți, veți vedea diferența la toate rețele la care până atunci ați doar aproximat cantitățile.
8. Boluri
Pentru aluat ori pentru mixer sau pur și simplu pentru amestecat salata, tot timpul sunt utile în orice bucătărie.
9. Strecurătoare
Pentru paste sau pentru a spăla și scurge legumele sau fructele, nu poți să o scoți de pe lista obiectelor esențiale din bucătărie.
10. Peeler
Chiar și tradiționaliștii sunt de acord că e mai ușor de manevrat pentru curățarea de coajă a legumelor sau fructelor decât banalul cuțitaș. Riscul să ne rănim este mult mai mic. Și merge mai repede munca!
11. Pasator de cartofi
Nu! Nu folosiți mixerul, chiar dacă pare la îndemână. Pentru piureul de cartofi, rămâneți în zona old school și folosiți pasatorul, altfel riscați să aveți o pastă lipicioasă numai bună de folosit ca adeziv pentru tapet, cu gust de cartofi. Este din cauza amidonului din cartofi!
12. Tel
Pentru omletă sau pur și simplu pentru aluaturile mai subțiri, cum este cel de clătite, este mai ușor de folosit decât furculița. Unul de dimensiune medie este suficient, nu aveți nevoie chiar de 3. Dar alegeți unul cu mâner antiaderent și care nu se încălzește, ca să lucrați în siguranță și pe aragaz sau plită.
13. Uscător pentru salată
Poate vi se pare o glumă, dar nu este. E mai eficient să folosești acest dispozitiv care pur și simplu vântură într-o centrifugă manuală salata, pentru a o usca, decât să o lăsați la scurs pe prosoape de hârtie. Iar salata cu stropi de apă în ea, vă distruge orice aspect iar dressingul va fi o zeamă lungă.
14. Răzătoare
Indiferent dacă este una clasică, cu 4 ori 6 fațete, una specială pentru brânză, cu o singură lamă, sau una sofisticată, ea trebuie să existe în bucătărie.
15. Foarfece
Este mai util decât cuțitul pentru a porționa un pui sau uneori la pește, pentru a tăia mărunt ierburile aromatice sau frunzele de ceapă ori chiar salata.
16. Storcător de citrice
Dacă vă plac fresh-urile de citrice este și mai bun, dar bine să îl aveți oricum, pentru că va fi mai ușor să scăpați de sâmburii de lămâie, de exemplu.
17. Presa de usturoi
Este cea mai rapidă soluție pentru a toca usturoiul. În plus, dacă îl tocați din cuțit, riscați să stricați lama.
18. Tigaie neaderentă
Orice variantă preferați, cu piatră, ceramic sau cele clasice, este necesară și pentru legume și pentru pește și scăpați de o mulțime de griji. Alegeți una medie, ca să o puteți folosi pentru mai multe preparate.
19. Tigaie/grill de fontă
Este ideală pentru cei care iubesc carnea friptă, perfecte pentru vită sau porc. Detalii aici.
20. Wok
Carnea și legumele împreună se pregătesc mult mai ușor într-o tigaie înaltă. Puteți adăuga totul, fără să riscați să împrăștiați de jur împrejur sos sau legume, când le învârtiți.
21. Tavă pentru cuptor
De preferință una cu grătar inclus, pentru a o folosi pentru toate felurile de friptură la cuptor, cu sos sau fără sos.
22. Oale și cratițe de inox
Este inutil să le susținem cauza. Sunt pur și simplu cele mai rezistente și, dacă au baza groasă, nu riscați să ardeți nimic. Ca să fie exact ce aveți nevoie, trebuie să fie destul de grele.
23. Blender
Cu vas sau vertical, bine-ar fi să le aveți pe amândouă. Cel vertical poate fi folosit în orice fel de vase înalte, așadar dacă nu sunteți convinși, luați-l întâi pe acesta.
24. Oala sub presiune
Dacă supele și ciorbele sunt la ordinea zilei în bucătăria voastră, investiți cu încredere într-un astfel de dispozitiv. Detalii aveți aici.
25. Termometru digital
Vă ajută să știți exact în ce stadiu de preparare este carnea și veți evita, astfel, să le serviți musafirilor friptura prea în sânge. În plus, vă scapă de mult stres.