Ca să lămurim repede ce este humusul, o rețetă de origine arabă, ei bine este un fel de fasole bătută, dar din năut. Poate fi tartinabil sau pur și simplu un sos mai gros în care se înmoaie diferite alte ingrediente. Sau poate fi turnat, într-o variantă mai lichidă, pe alte preparate, mai ales cu pita, dar și cu legume.
Ingredientele de bază în humus sunt năut fiert, amestecat cu tahini, suc de lămâie și usturoi. Garnitura standard din Orientul Mijlociu include și ulei de măsline, câteva boabe întregi de năut, pătrunjel și sumac (foarte asemănător cu boiaua de ardei).
În Occident, acum este un produs industrial, adesea servit ca gustare sau aperitiv cu biscuiți sărați, grisine sau alte produse din aceeași categorie.
Humusul este parte a dietelor bazate preponderent pe plante, dar nu și în dieta keto. Chiar dacă este bogat în proteine și fibre, nu-i lipsesc deloc carbohidrații. Dar este fără gluten! Și, în plus, este foarte ușor de făcut chiar și acasă și noi l-am încercat în mai multe variante, le veți găsi mai jos.
- Tradiţional, humusul nu conține ulei de măsline, dar ajută foarte mult la textură
- Cu usturoi prăjit: usturoiul intră în rețeta de bază, dar dacă îi creșteți cantitatea și îl căliți ușor, va adăuga savoare
- Cu lămâie și piper: ambele sunt în rețeta de bază, dar se schimbă semnificativ gustul dacă pe lângă zeama de lămâie, adăugați și coaja rasă și la final piper proaspăt râșnit
- Cu ardei roșu copt: la rețeta de bază, adăugați capia!
- Cu roșii coapte
- Cu sfeclă roșie și puteți adăuga și brânză Feta cuburi sau ruptă mare
- Cu mazăre
- Cu leurdă, de primăvară
- Cu urzici proaspete, de sezon
- Cu dovleac copt, pentru toamnă
- Semințe de pin și pesto
Idei de meniu cu humus
- În loc de maioneză în sandviciuri, pe pâine prăjită, cu salată de ton și nu numai
- Gustare: cu legume tăiate, bețișoare de morcovi sau biscuiți sărați
- Mic dejun: pâine prăjită cu humus
- Prânz: în wrap-uri, cu legume simple la abur sau călite în unt, le ajută să se lipească!
- Cina: legume la grătar cu humus, falafel, salată
- Se combină perfect cu roșii tocate, pătrunjel, castraveți, ouă fierte tari, ceapă caramelizată, ciuperci sotate, boia de ardei, măsline sau semințe de pin
- Puteți să-l încercați cu mere, covrigei, morcovi, țelină, ardei gras, pâine pita și chipsuri pita
- Este potrivit cu pui la grătar și vinete
- În mod tradițional, humusul este servit pe un platou mare, de obicei stropit cu ulei de măsline și ierburi și însoțit de pita proaspătă, roșii, ceapă, salată de castraveți sau falafel
Ce trebuie să știți despre humus:
- Este de preferat să folosiți năut din conservă, bine scurs, astfel evitați etapele de înmuiat și fiert
- Folosiți un blender sau robot de bucătărie pentru mărunțit și amestecat până la omogenizare
- Coaja boabelor de năut ar trebui îndepărtată, dar dacă nu sunteți foarte pretențioși la textură, gustul rămâne același și dacă nu o faceți
- Poate fi congelat! Păstrați-l într-un recipient sigilat timp de 3 – 6 luni, decongelați la temperatura camerei când aveți nevoie
- La frigider rezistă până la o săptămână
- La prepararea acasă, folosiți ingrediente de cea mai bună calitate și nu veți fi dezamăgiți!
Surse documentare:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hummus
https://justfunfacts.com/interesting-facts-about-hummus/
https://www.foodrepublic.com/2014/04/22/7-things-you-didnt-know-about-hummus/