fbpx

6 feluri de humus. Sau mai multe

Ca să lămurim repede ce este humusul, o rețetă de origine arabă, ei bine este un fel de fasole bătută, dar din năut. Poate fi tartinabil sau pur și simplu un sos mai gros în care se înmoaie diferite alte ingrediente. Sau poate fi turnat, într-o variantă mai lichidă, pe alte preparate, mai ales cu pita, dar și cu legume.

Ingredientele de bază în humus sunt năut fiert, amestecat cu tahini, suc de lămâie și usturoi. Garnitura standard din Orientul Mijlociu include și ulei de măsline, câteva boabe întregi de năut, pătrunjel și sumac (foarte asemănător cu boiaua de ardei).

În Occident, acum este un produs industrial, adesea servit ca gustare sau aperitiv cu biscuiți sărați, grisine sau alte produse din aceeași categorie.

Humusul este parte a dietelor bazate preponderent pe plante, dar nu și în dieta keto. Chiar dacă este bogat în proteine și fibre, nu-i lipsesc deloc carbohidrații. Dar este fără gluten! Și, în plus, este foarte ușor de făcut chiar și acasă și noi l-am încercat în mai multe variante, le veți găsi mai jos.

  • TradiÅ£ional, humusul nu conÈ›ine ulei de măsline, dar ajută foarte mult la textură
  • Cu usturoi prăjit: usturoiul intră în reÈ›eta de bază, dar dacă îi creÈ™teÈ›i cantitatea È™i îl căliÈ›i uÈ™or, va adăuga savoare
  • Cu lămâie È™i piper: ambele sunt în reÈ›eta de bază, dar se schimbă semnificativ gustul dacă pe lângă zeama de lămâie, adăugaÈ›i È™i coaja rasă È™i la final piper proaspăt râșnit
  • Cu ardei roÈ™u copt: la reÈ›eta de bază, adăugaÈ›i capia!
  • Cu roÈ™ii coapte
  • Cu sfeclă roÈ™ie È™i puteÈ›i adăuga È™i brânză Feta cuburi sau ruptă mare
  • Cu mazăre
  • Cu leurdă, de primăvară
  • Cu urzici proaspete, de sezon
  • Cu dovleac copt, pentru toamnă
  • SeminÈ›e de pin È™i pesto

Idei de meniu cu humus

  • ÃŽn loc de maioneză în sandviciuri, pe pâine prăjită, cu salată de ton È™i nu numai
  • Gustare: cu legume tăiate, beÈ›iÈ™oare de morcovi sau biscuiÈ›i săraÈ›i
  • Mic dejun: pâine prăjită cu humus 
  • Prânz: în wrap-uri, cu legume simple la abur sau călite în unt, le ajută să se lipească!
  • Cina: legume la grătar cu humus, falafel, salată 
  • Se combină perfect cu roÈ™ii tocate, pătrunjel, castraveÈ›i, ouă fierte tari, ceapă caramelizată, ciuperci sotate, boia de ardei, măsline sau seminÈ›e de pin
  • PuteÈ›i să-l încercaÈ›i cu mere, covrigei, morcovi, È›elină, ardei gras, pâine pita È™i chipsuri pita
  • Este potrivit cu pui la grătar È™i vinete
  • ÃŽn mod tradiÈ›ional, humusul este servit pe un platou mare, de obicei stropit cu ulei de măsline È™i ierburi È™i însoÈ›it de pita proaspătă, roÈ™ii, ceapă, salată de castraveÈ›i sau falafel

Ce trebuie să știți despre humus:

  • Este de preferat să folosiÈ›i năut din conservă, bine scurs, astfel evitaÈ›i etapele de înmuiat È™i fiert
  • FolosiÈ›i un blender sau robot de bucătărie pentru mărunÈ›it È™i amestecat până la omogenizare
  • Coaja boabelor de năut ar trebui îndepărtată, dar dacă nu sunteÈ›i foarte pretenÈ›ioÈ™i la textură, gustul rămâne acelaÈ™i È™i dacă nu o faceÈ›i 
  • Poate fi congelat! PăstraÈ›i-l într-un recipient sigilat timp de 3 – 6 luni, decongelaÈ›i la temperatura camerei când aveÈ›i nevoie
  • La frigider rezistă până la o săptămână
  • La prepararea acasă, folosiÈ›i ingrediente de cea mai bună calitate È™i nu veÈ›i fi dezamăgiÈ›i!

Surse documentare:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hummus
https://justfunfacts.com/interesting-facts-about-hummus/
https://www.foodrepublic.com/2014/04/22/7-things-you-didnt-know-about-hummus/