Vanilia este unul dintre ingredientele preferate pentru deserturi. Dar pe care o putem folosi și pentru aromatizarea unor băuturi și, dacă tragem cu ochiul prin rețetele internaționale, vanilia poate fi ingredient-surpriză în creme de brânză și fripturi. Se pare că merge perfect cu carnea de pui. Când o vom testa și noi, vă dăm de știre.
Dar până atunci, să rămânem la ceea ce știm cu toții mai bine, la cum o folosim în deserturi. Și ce vanilie folosim, mai exact.
De multe ori, citim rețete care folosesc vanilia sub formă de extract. Dar o mai găsim printre ingrediente și sub formă de esență, păstaie sau zahăr vanilinat. Când mergem în magazine, o găsim, de asemenea, sub mai multe forme. Acum, fiecare o folosește pe cea pe care o are deja sau cu care s-a obișnuit, dar haideți să aflăm dacă sunt sau nu diferențe atât de mari între ele
Păstaie de vanilie – este, de fapt, fructul unei specii de orhidee, Vanilla Planifolia, fiind singura orhidee care face un fruct comestibil. Tăiați păstaia pe lungime și scoateți semințele cu ajutorul lamei unui cuțit, pe care le puteți adăuga în orice compoziție, de la laptele pentru o cremă de zahăr ars, la înghețate sau aluaturi pentru cozonaci. În timpul gătirii pe foc, puteți pune în valoare mai bine aroma de vanilie, folosind și tecile rămase. Le adăugați în lichidul care se înfierbântă și le lăsați să se infuzeze câteva minute, apoi le scoateți. Și nu vă gândiți că apoi le aruncați! Le ștergeți cu un șervet de hârtie și le puneți într-un borcan cu zahăr (pudră sau tos), pe care îl închideți apoi ermetic, agitându-l în fiecare zi. Într-o săptămână, zahărul va căpăta aromele delicate ale vaniliei. Tot din păstaia de vanilie, mai puteți face și extractul pe care îl întâlniți des în rețete. O tăiați pe lungime și apoi în bucăți de 2 cm, pe care le puneți într-o sticlă, nu de volum mare. Adăugați 250 ml de alcool de 96 de grade. Dacă nu îl aveți, îl puteți înlocui cu rom, votcă sau gin. Închideți bine și lăsați sticla într-un loc umbros, să se macereze pentru o lună.
Zahăr vanilinat – este cel pe care-l găsim la pliculețe și pe care îl folosim mulți dintre noi. Aroma de vanilie este obținută din vanilină artificială.
Zahăr vanilat de Bourbon – îl găsim tot ambalat în pliculețe, de 8 g, și este obținut din extract și păstăi mărunţite de vanilie Bourbon. Aceeași vanilie Bourbon naturală o găsim și sub formă lichidă, tot la pliculeț, într-o cantitate suficientă pentru a o folosi la 500 ml lichid sau 250 g de făină. Gustul și aroma vaniliei de Bourbon sunt mult mai intense.
Esență de vanilie – ambalată în fiole sau sticluțe, max. 38 ml, este un produs sintetic
Pudră de vanilie – conține doar păstăi de vanilie foarte bine măcinate
Pastă de vanilie – are consistența mierii de albine și conține atât extract și păstăi măcinate de vanilie, cât și diferiți agenți de îngroșare (guma de guar sau E412 este unul dintre ei, dar care este considerat un ingredient sigur pentru sănătate)
Extract de vanilie – ambalat în sticluțe, între 5 și 60 ml (cele mai uzuale), are culoarea coniacului și aromă foarte intensă, dar fină de vanilie de bună calitate. Este un produs natural, nu conține decât semințe de păstaie de vanilie și alcool.
Pe foarte scurt, lucrurile stau cam așa:
- Vanilia este al doilea cel mai scump condiment din lume (primul este șofranul)
- Vanilia naturală este mai scumpă decât cea sintetică, iar aceasta se regăsește în prețul produselor de pe rafturile magazinelor
- Zahărul “vanilat” conține cu adevărat vanilie naturală. Cel pe care scrie “vanilinat” conține o aromă sintetică.
- Vanilia naturală o deosebiți de cea artificială prin aromă suavă, catifelată, rafinată, niciodată înțepătoare la gust sau miros
Foto: https://pixabay.com/