
Câți dintre voi vă mai amintiți cum arăta cămara bunicii? Rafturi bine organizate cu conserve la borcan, cutii metalice cu capac, cutii din lemn, poate câțiva saci din pânză de mai mici dimensiuni, pungi din hârtie și poate chiar și câteva legături de plante aromatice agățate la uscat.
Pe cele mai multe dintre produsele depozitate în cămările bunicilor, astăzi le găsim la orice oră din zi și din noapte la supermarket. Dar oricând poate apărea o situație în care vizita la magazin este mai greu de realizat, așadar ar fi bine să știm ce putem păstra un timp mai îndelungat în cămările noastre moderne. Dar putem folosi și frigiderul ori congelatorul pentru depozitare, ca să ne scutim de aglomerații inutile la fiecare sfârșit de săptămână.
Mierea cu siguranță își poate găsi loc pe termen foarte lung pe un raft al bucătăriei. Chiar dacă își schimbă culoarea sau textura, cristalizându-se, miere nu se strică aproape niciodată.
Sarea ferită de umiditate este veșnică, fie că vorbim de sarea de mare sau de cea de salină. Așa cum a trăit sute de mii de ani în mediul ei natural, dacă este naturală, fără iod adăugat, rezistă încă pe atât. Nu degeaba o folosim pentru a conserva alte alimente!
Zahărul, la fel ca mierea, depozitat în recipiente închise ermetic, nu se strică niciodată. Este motivul pentru care și în acest caz vorbim de un conservant natural. Amintiți-vă doar de dulcețuri! Chiar și acestea au termen de valabilitate îndelungat atunci când cantitatea de zahăr folosită este de 1-1 și le fierbem (sterilizăm) timp îndelungat.
Siropul de arțar seamănă destul de bine cu mierea, dar ar fi de preferat să îl păstrați într-un loc ceva mai rece, poate chiar în frigider.
Orezul alb nu are nici el dată de expirare, având în vedere că a fost descoperit în stare bună, comestibilă, în catacombele egiptene. Trebuie, însă, ținut departe de umezeală și aerisit. Ca urmare, un săculeț de pânză este foarte potrivit! Aceleași condiții de păstrare și pentru bulgur și cușcuș, alte două alimente care nu au cum să se strice.
Fulgii de ovăz păstrați într-un mediu uscat, în pungă de hârtie, de exemplu, pot fi, de asemenea, folosiți un timp îndelungat.
Fasolea boabe, uscată se păstrează tot în săculeți de pânză, dar atenție că, deși bună la gust, poate face gărgărițe. Dacă o depozitați pentru ceva vreme, lăsați-o peste noapte la înmuiat, pentru că fiind foarte uscată se va fierbe ceva mai greu. Din aceeași categorie, a boabelor uscate, fac parte și boabele de năut. Condițiile de păstrare sunt identice cu cele ale boabelor de fasole.
Lintea are aceleași caracteristici cu fasolea și se păstrează în aceleași condiții: uscată și la întuneric.
Pastele uscate sunt absolut veșnice! Trebuie depozitate în hârtie pentru a fi aerisite, dar o dată uscate, nu au cum să se strice. Chiar și tăițeii făcuți în casă, după ce s-au uscat foarte bine, pot fi depozitați în pungi de hîrtie sau cutii din carton.
Oțetul de mere ferit de razele soarelui nu are cum să expire! Practic vorbim despre un proces de fermentație, așadar mai ”stricat” decât este, nu poate deveni.
Fructe confiate, odată deshidratate, adică după ce a fost eliminată apa din ele, concentrația de zaharuri va depăși restul compușilor, ca urmare nu mai au cum să se strice, dacă sunt păstrate în mediu uscat, departe de mucegaiuri.
Uleiul extravirgin de măsline nu are o dată de expirare, adică o dată după care produsul să prezinte risc alimentar. Are însă o recomandare de termen până la care este “cel mai bine de consumat”, care indică momentul de la care anumite caracteristici organoleptice (gust, aromă) încep să se degradeze semnificativ. Dar tot poate fi păstrat 2 ani, departe de surse de căldură și la întuneric. Și în frigider e bine!
Măsline conservate. Deși sunt considerate fructe, ca urmare perisabile, măslinele în saramură rezistă timp îndelungat. Sigur, odată deschis borcanul sau conserva, lucrurile se shimbă.
Extractul pur de vanilie are o concentrație de alcool în jur de 40%, ca urmare este un conservant natural. Probabil și înlocuitorii acestuia cu mare concentrație de alcool.
Băuturile spirtoase, mai exact tot ce are o concentrație de alcool de la 40% în sus, nu se va strica niciodată. Poate își pierde din aromă, mai ales dacă vorbim de fructe, dar nu și din tărie. Și orice este conservat în alcool este păzit de alterare. Amintiți-vă cum se face vișinata!