fbpx

Alimente pentru creier

alimente pentru creier

Sigur că cel mai bun ”aliment” pentru a ne păstra mintea tânără este permanenta învățare, dar tot acest efort trebuie susținut cumva. Așa cum antrenamentul atleților presupune și un program alimentar strict, tot așa pentru bunăstarea creierului, avem nevoie de o alimentație potrivită.

La fel ca inima, stomacul ori ficatul, creierul este un organ care necesită diferite cantități de carbohidrați complecși, acizi grași esențiali, aminoacizi, vitamine, minerale și apă pentru a rămâne sănătos. Și am căutat să aflăm care sunt produsele care ne-ar putea ajuta la acest capitol, odată incluse în alimentație.

Afinele

Conțin un compus care are atât efecte antiinflamatorii, cât și antioxidante, ca urmare poate reduce riscul de îmbătrânire a creierului și de boli neurodegenerative. În plus, s-a descoperit că antioxidanții ajută la comunicarea între celulele creierului.

Ouăle fierte

Sunt bogate în vitaminele B și conțin un nutrient numit colină. Complexul B ajută la încetinirea declinului cognitiv, iar deficiențele au fost asociate cu depresia și demența. Corpul folosește colina pentru a crea neurotransmițătorii responsabili pentru starea de spirit și memorie.

Peștele gras

Păstrăvul, somonul sau sardinele – conțin în cantități mari acizi grași Omega 3. Nu numai că 60% din creierul nostru este compus din grăsimi care conțin omega 3, dar acestea sunt esențiale în producerea de celule cerebrale și nervoase. Deficiențele pot cauza probleme de învățare și chiar depresie.

Vegetalele

Portocalele, strugurii, kiwi, roșiile sau ardeiul gras și, fără îndoială, fructele de pădure – conțin cantități însemnate de vitamina C. Aceasta previne deteriorarea celulelor creierului și susține sănătatea generală a acestuia. De fapt, un studiu a constatat că vitamina C poate preveni Alzheimer.

Broccoli, spanacul sau kale

sunt bogate în vitamina K, luteină, acid folic și beta caroten. Toate acestea sunt esențiale pentru buna funcționare a creierului, iar vitamina K este responsabilă pentru formarea grăsimilor în interiorul celulelor creierului și s-a dovedit că îmbunătățește memoria.

Nucile

Conțin antioxidanți și vitamina E, care s-a demonstrat a fi benefică atât în sănătatea inimii, cât și a creierului. În plus, și acestea conțin grăsimi Omega 3. De altfel, nucile sunt asociate cu îmbunătățirea proceselor cognitive, a memoriei și un declin mintal mai lent.

Semințele de dovleac

Conțin și ele antioxidanți, dar și zinc, magneziu, cupru și fier, minerale necesare creierului. De zinc au nevoie neurotransmițătorii, magneziul este necesar pentru învățare și memorie, cuprul pentru controlul semnalelor nervoase. Specialiştii au ajuns la concluzia că se poate face o legătură între dezvoltarea intelectuală întârziată a unor copii şi deficitul de fier. Alte cercetări au arătat că un aport crescut de fier în alimentaţie ridică performanţele intelectuale.

Ceai și cafea

Ambele conțin cafeina, care s-a dovedit că produce îmbunătățiri în diferite aspecte ale funcționării creierului, printre care o mai bună dispoziție, atenție mărită, viteză de reacție și memorie mai bune.

Turmericul

Statistica arată că India are cea mai mică rată de demență din lume, de 4 ori mai mică pentru cei între 70 și 79 de ani, decât în Statele Unite ale Americii. Mulți cred că acest fapt se datorează inclusiv consumului de turmeric: între 25 și 50 de mg zilnic.

Cerealele integrale

Conțin și ele cantități mari de vitamina E, benefică pentru protejarea și menținerea sănătății celulelor. Practic menține funcționarea creierului și previne degenerarea celulelor.

Surse documentare:
https://foodforthebrain.org/nutrients-in-brain-health-research/
https://foodforthebrain.org/brain-food/
https://foodforthebrain.org/healthy-food-boosts-school-performance/
https://foodforthebrain.org/poor-diet-mental-health-in-teens/