fbpx

Arome de iarnă. Ciocolată caldă

Ciocolată caldă este probabil prima pe lista a ceea ce generic numim comfort food, pentru că ne poate însenina într-un minut cea mai înnegurată zi de toamnă târzie sau iarnă geroasă. Nu aveți nevoie de nicio scuză când e frig afară și simțiți că vă pierdeți entuziasmul. Pur și simplu ciocolata caldă este un răspuns ce vine de la sine- densă, cremoasă și cu efect relaxant imediat!

Cum a ajuns ciocolata la noi, am mai povestit, dar cum am ajuns la rețeta de acum, este o altă poveste. În esență, băutura conține pudră de cacao sau ciocolată, în funcție de consistență, zahăr și lapte (pudră, de vacă sau vegetal), plus frișcă. În rețeta originală, băutura zeilor, așa cum era ea numită, era pe bază de cacao și apă, fiind, de fapt, foarte amară, dar și iute. În timp, însă, gustul europenilor a impus laptele și îndulcirea rețetei. 

Pentru a o pune în valoare așa cum trebuie, dincolo de faptul că pudra de cacao nu era deloc la îndemâna oricui la vremea respectivă, a fost creat inclusiv un recipient. Așa cum exista ceainicul de porțelan, care a ajuns ușor până la noi, în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea exista și un ciocolatier, din argint sau porțelan.

Ciocolata caldă a rămas de-a lungul secolelor în preferințele noastre ale tuturor, dovada clară fiind varietatea de rețete și de locuri unde o găsim peste tot în lume. Iar în fiecare caz, rețeta are amprenta locului, ce variază de la densitate și până la condimentele folosite.

Pentru că istoria ciocolatei începe odată cu populația maya, tot acolo am căutat-o și acum. În Ecuador, ciocolata caldă tradițională este dulce și deseori presărată cu brânză. În Quito, capitala statului, există și un boutique-muzeu al ciocolatei, unde poate fi degustată atât rețeta de început a incașilor, cât și varianta ei tradițională, ce se bea azi.

La începutul secolului al XVII-lea, ciocolata caldă era băutura preferată a aristocrației spaniole și popularitatea sa a continuat să crească până în zilele noastre. La micul dejun, mulți spanioli încă mai beau ciocolată caldă însă una foarte densă (aproape o cremă) însoțită de churros (un aluat de patiserie, prăjit). Este încă una dintre recomandările de pe Rambla, din Barcelona. Se spune că aici este cea mai fină și mai aromată ciocolată caldă din lume! 

La aristocrația engleză, ciocolata caldă a ajuns direct cu lapte, prin intermediul unui medic, Hans Sloane, un anglo-irlandez, naturalist și colecționar, care a oferit țării sale nu doar fundamentul British Museum, British Library și Natural History, ci și ciocolata caldă. 

La sfârșitul secolului al XVII-lea, Sloane a vizitat Jamaica și s-a îndrăgostit de ciocolata caldă din Caraibe, un amestec de apă fierbinte și cacao pură. Probabil pentru că englezii puneau lapte și în ceai, înainte de a le oferi ciocolata caldă, a adăugat lapte.

Cum pudra de cacao a fost produsă pentru prima dată în Țările de Jos, nu e de mirare că și ei au rămas atașați de ciocolată în toate formele ei, având propria rețetă de ciocolată caldă. Ca urmare, Amsterdamul este un paradis și pentru iubitorii de ciocolată.În Mexic, ciocolata caldă vine sub multe forme și este adesea vândută în porții rotunde sau hexagonale, care ulterior sunt dizolvate în apă fierbinte, lapte sau smântână, condimentată cu scorțișoară, vanilie, chili sau mai multă ciocolată.

De ce avem nevoie pentru a face acasă cea mai bună ciocolată caldă? Nimic mai simplu.

  • Un tel mic, electric sau manual. O ciocolată caldă reușită, este cremoasă și onctuoasă
  • Lapte. Integral sau semidegresat, deși laptele degresat nu-și are locul aici: faceți ciocolată caldă, iar aceasta NU este o rețetă dietetică. Una dintre variante este chiar cu smântână pentru frișcă, așadar faceți-vă o favoare. Respectați rețeta, dacă vreți o ciocolată caldă perfectă!
  • Ciocolată. Tabletă sau cacao pudră. Este esențial ca ciocolata să aibă minimum 50% cacao. În mod ideal, între 60 și 70%, dar nu mai mare, decât dacă vă place amăreala. Iar pentru pudra de cacao, folosiți cacao grasă, Van Houten e ideală!
  • Frișcă
  • Dacă preferați, în funcție de gust, puteți să o aromatizați cu vanilie, scorțișoară, nucșoară, chili sau cardamom.

Deși ciocolata caldă se bea de obicei din pură plăcere, cercetările științifice sugerează că în cacao sunt compuși benefici pentru sănătate. Sute de ani medicii chiar au recomandat această băutură pentru tratamentul unor dureri și afecțiuni. În general, o ceașcă de ciocolată fierbinte generează o reacție antioxidantă considerabilă, potrivit unor studii recente.

foto: pixabay.com