Despre avocado se vorbește în ultima vreme ca despre un nou aliment miraculos, ale cărui beneficii sunt dincolo de orice îndoială… sub rezerva că moda a mai adus în prim-plan și alte produse care ulterior au fost ori date uitării, ori un alt val a venit să dărâme tot ce se spusese în primul, am încercat să aflăm ce este atât de minunat cu avocado și cum am putea să îl integrăm în alimentația noastră.
Avocado este probabil originar din Peru, iar planta crește înaltă de 10-25 de metri, fructele neavând o perioadă exactă, putând fi consumate în orice anotimp al anului.
Fiind o plantă tropicală, fructele se coc în orice anotimp, cel puțin în California, de aceea putem întâlni avocado în supermarketuri în orice timp al anului.
Fructul are coaja de la verde închis la aproape maro, o consistență cremoasă, iar în interior un sâmbure mare, lemnos. Atunci când este perfect copt și numai bun pentru a fi consumat, gustul lui este o combinație între unt, nuci și arome ierboase.
Un fruct de avocado oferă cantități suficiente de grăsimi sănătoase (celebrele OMEGA), fibre și proteine și se spune că poate ajuta în sănătatea inimii, controlul greutății și al proceselor de îmbătrânire.
Din avocado se poate obține ulei pentru gătit, produse cosmetice și săpunuri naturale, dar utilizarea lui în alimentație este la fel de variată.
Avocado se consumă în stare naturală, nepreparat termic, în salate, sandviciuri, guacamole, shake-uri, dar poate la fel de bine să fie așezat sub forma de felii pe grătar (cu ulei de măsline, sare și piper) sau introdus în rețetele de supă (de exemplu, supa de pui cu lime și avocado, sau supa-cremă de cartofi și avocado), paste, orez (alături de lime și usturoi) și astfel de rulouri cu carne.
Poate că într-adevăr a venit vremea să schimbăm povestea cu „un măr pe zi” în cea de un ”avocado pe zi”, cine știe? Să aflăm cum!
- O modalitate rapidă de a-l prepara este să îl tăiați în bucăți și să-l stropiți cu puțin ulei de măsline, oțet balsamic, piper și sare
- Se pot adăuga însă și alte condimente: boia, piper de cayenne, suc de lămâie
- La mic-dejun, o jumătate de avocado poate fi umplută cu un ou și copt 15-20 de minute la 220℃, până când albușul de ou este coagulat
- Oul poate fi înlocuit cu bacon, ton, pui, legume sau fructe pentru a avea tot avocado umplut
- Puteți adăuga bucăți de avocado în omletă, țineți cont, însă, că se gătește mai repede decât ouăle; deasupra puteți adăuga brânză rasă
- Avocado zdrobit simplu, cu furculița, poate înlocui cu succes untul pe feliile de toast
- Pasta de avocado poate înlocui, în anumite preparate, maioneza; inclusiv în pasta de ton
- Supă-cremă rece de avocado
- Încercați să înlocuiți smântâna din piure cu pastă de avocado!
- Poate fi gătit la grătar, garnitură pentru pește sau pui; odată copt, îl stropiți cu ulei de măsline și suc de lămâie, sare și piper
- Guacamole
- Salată de avocado cu ouă, ulei de avocado, mărar, lămâie, sare și piper
- Salată de avocado cu ton, pătrunjel, ceapă roșie, ardei, sare și piper, dressing cu muștar Dijon, zeamă de lămâie și ulei de măsline
- Salată de avocado cu piept de pui, salată verde, ardei, ceapă roșie, coriandru, zeamă de lămâie, ulei de măsline, sare și piper
- Salată de avocado cu roșii, mozzarella, busuioc, ulei de măsline, oțet balsamic, sare, piper
- Salată de avocado cu roșii, castraveți, ceapă verde, ardei gras, busuioc, ulei de măsline, oțet balsamic, sare și piper
Sursă documentare: https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-avocado
Foto: pixabay.com