Au multe ingrediente și par complicat de făcut, dar lucrurile nu stau chiar așa cu acești cozonci baigli sau beigli ori bejgli cum le este numele în caietul de rețete al gospodinelor unguroaice. Și ni s-au părut chiar ceva mai simplu de pregătit față de cozonacul nostru, al cărui aluat trebuie frământat destul de mult. În plus, acești baigli rămân fragezi mai multe zile dacă-i înfoliați separat și, mai mult chiar, îi puteți congela până la 6 săptămâni.
Baigli
4
cozonaci30
minutes35
minutes8
ore1
hour5
minutesIngrediente
500 g făină tip 550 + extra pentru masa de lucru
150 g unt
100 g untură de porc
2 galbenușuri + 2 gălbenușuri pentru uns
100 ml lapte
100 g zahăr
1 lingură de smântână
20 g drojdie proaspătă
1 plic de zahăr vanilat
Coajă de lămâie/portocală
1/2 linguriță de sare
- Pentru umplutura de mac:
200 g mac râșnit
200 g zahăr tos
1 plic de zahăr vanilat
100 ml lapte
Coajă de lămâie/portocală
1 albuș (opțional)
Sare
- Pentru umplutura de nucă:
200 g nucă măcinată
200 g zahăr tos
1 linguriță de esență de rom
100 ml lapte
1 albuș (opțional)
Cum să faceți
- Începeți cu umpluturile, să aibă timp să se răcească înainte de a le folosi. Puneți laptele cu zahăr pe foc și când amestecul stă să fiarbă adăugați macul râșnit (astfel o să absoarbă mai bine aromele), vanilia, coaja de lămâie și un praf de sare. Amestecați, pe foc mic, cât să obțineți o cremă bine legată, nu foarte moale. Dați deoparte și după ce s-a răcit încorporați albușul bătut cu furculița. Procedați la fel și pentru umplura de nucă.
- Pentru maia, sfărâmați drojdia într-un castronel. Adăugați o lingură din cantitatea de zahăr, 1-2 linguri de lapte cald și una de făină. Amestecați și dați deoparte, să se activeze drojdia, 5-10 minute.
- Între timp, cerneți făina într-un vas împreună cu sarea, adăugați coaja de lămâie sau de portocală, grăsimile, maiaua crescută, apoi gălbenușurile, smântâna și frământați bine. Înfoliați aluatul și îl dați la rece minimum 30 de minute. Noi l-am lăsat peste noapte la frigider.
- După dospirea la rece, împărțiți aluatul în 4 porții egale. Cât lucrați primul baigli, dați la rece celelalte porții de aluat, e important să fie reci.
- Presărați masa de lucru cu făină și întindeți o foaie subțire de 3-4 mm grosime. Puneți o jumătate din cantitatea de umplutură de mac, pliați marginile în interior (ca la sarmale) și rulați foaia, nu foarte strâns. Așezați cozonacul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Procedați la fel și cu celelalte bucăți de aluat.
- Ungeți cozonacii cu gălbenuș bătut și puneți tava într-un loc răcoros pentru 10-15 minute, să se usuce glazura de gălbenuș, apoi îi mai ungeți o dată. Cu ajutorul unor scobitori, înțepați cozonacii de câteva ori, să nu crape la cuptor.
- Dați la cuptor, la 180 de grade, căldură sus-jos, 30-35 de minute sau până când vor căpătă culoarea aceea rumenă. După ce i-ați scos din cuptor, de preferat e să-i așezați pe un grătar, să se răcească în tihnă.