fbpx

Baigli

Baigli

Au multe ingrediente și par complicat de făcut, dar lucrurile nu stau chiar așa cu acești cozonci baigli sau beigli ori bejgli cum le este numele în caietul de rețete al gospodinelor unguroaice. Și ni s-au părut chiar ceva mai simplu de pregătit față de cozonacul nostru, al cărui aluat trebuie frământat destul de mult. În plus, acești baigli rămân fragezi mai multe zile dacă-i înfoliați separat și, mai mult chiar, îi puteți congela până la 6 săptămâni.

Baigli

Baigli

5 from 2 votes
Course: desertDifficulty: ușor
Servings

4

cozonaci
Timp preparare

30

minutes
Timp gătire

35

minutes
Timp dospire

8

ore
Timp total

1

hour 

5

minutes

Ingrediente

  • 500 g 500 făină tip 550 + extra pentru masa de lucru

  • 150 g 150 unt

  • 100 g 100 untură de porc

  • 2 2 galbenuÈ™uri + 2 gălbenuÈ™uri pentru uns

  • 100 ml 100 lapte

  • 100 g 100 zahăr

  • 1 lingură 1 de smântână

  • 20 g 20 drojdie proaspătă

  • 1 plic 1 de zahăr vanilat

  • Coajă de lămâie/portocală

  • 1/2 1/2 linguriță de sare

  • Pentru umplutura de mac:
  • 200 g 200 mac râșnit

  • 200 g 200 zahăr tos

  • 1 1 plic de zahăr vanilat

  • 100 ml 100 lapte

  • Coajă de lămâie/portocală

  • 1 1 albuÈ™ (opÈ›ional)

  • Sare

  • Pentru umplutura de nucă:
  • 200 g 200 nucă măcinată

  • 200 g 200 zahăr tos

  • 1 linguriță 1 de esență de rom

  • 100 ml 100 lapte

  • 1 1 albuÈ™ (opÈ›ional)

Cum să faceți

  • ÃŽncepeÈ›i cu umpluturile, să aibă timp să se răcească înainte de a le folosi. PuneÈ›i laptele cu zahăr pe foc È™i când amestecul stă să fiarbă adăugaÈ›i macul râșnit (astfel o să absoarbă mai bine aromele), vanilia, coaja de lămâie È™i un praf de sare. AmestecaÈ›i, pe foc mic, cât să obÈ›ineÈ›i o cremă bine legată, nu foarte moale. DaÈ›i deoparte È™i după ce s-a răcit încorporaÈ›i albuÈ™ul bătut cu furculiÈ›a. ProcedaÈ›i la fel È™i pentru umplura de nucă.
  • Pentru maia, sfărâmaÈ›i drojdia într-un castronel. AdăugaÈ›i o lingură din cantitatea de zahăr, 1-2 linguri de lapte cald È™i una de făină. AmestecaÈ›i È™i daÈ›i deoparte, să se activeze drojdia, 5-10 minute.
  • ÃŽntre timp, cerneÈ›i făina într-un vas împreună cu sarea, adăugaÈ›i coaja de lămâie sau de portocală, grăsimile, maiaua crescută, apoi gălbenuÈ™urile, smântâna È™i frământaÈ›i bine. ÃŽnfoliaÈ›i aluatul È™i îl daÈ›i la rece minimum 30 de minute. Noi l-am lăsat peste noapte la frigider.
  • După dospirea la rece, împărÈ›iÈ›i aluatul în 4 porÈ›ii egale. Cât lucraÈ›i primul baigli, daÈ›i la rece celelalte porÈ›ii de aluat, e important să fie reci.
  • PresăraÈ›i masa de lucru cu făină È™i întindeÈ›i o foaie subÈ›ire de 3-4 mm grosime. PuneÈ›i o jumătate din cantitatea de umplutură de mac, pliaÈ›i marginile în interior (ca la sarmale) È™i rulaÈ›i foaia, nu foarte strâns. AÈ™ezaÈ›i cozonacul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. ProcedaÈ›i la fel È™i cu celelalte bucăți de aluat.
  • UngeÈ›i cozonacii cu gălbenuÈ™ bătut È™i puneÈ›i tava într-un loc răcoros pentru 10-15 minute, să se usuce glazura de gălbenuÈ™, apoi îi mai ungeÈ›i o dată. Cu ajutorul unor scobitori, înÈ›epaÈ›i cozonacii de câteva ori, să nu crape la cuptor.
  • DaÈ›i la cuptor, la 180 de grade, căldură sus-jos, 30-35 de minute sau până când vor căpătă culoarea aceea rumenă. După ce i-aÈ›i scos din cuptor, de preferat e să-i aÈ™ezaÈ›i pe un grătar, să se răcească în tihnă.
Tags:
Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un

 

pe Facebook


Înscrie-te la newsletterul săptămânal