fbpx

Beneficiile plantelor aromatice

plante aromatice

Știați că plantele aromatice nu sunt folosite în bucătărie doar pentru a da gust mâncărurilor? Cele mai multe dintre ele sunt, la origine, ierburi de leac, iar combinațiile culinare în care le întâlnim nu sunt deloc întâmplătoare!

Bouquet garni le spun francezii la plantele aromatice pe care le cumpără sau le pregătesc din mica grădină de acasă. Sunt și legate, așa cum le spune numele, într-un buchețel pe care pur și simplu îl scufundă în supe, tocănuri sau sos pentru friptură. De obicei acestea nu rămân până la servirea în farfurie, sunt scoase exact așa, în legătură, cum au fost folosite.

Acest minunat buchet cuprinde în majoritatea cazurilor cimbru, dafin și pătrunjel. Dar, în funcție de rețetă, poate include și busuioc, rozmarin sau tarhon. Iar cei curioși să afle ce se află în spatele denumirii de Ierburi de Provence, am scris aici.  Dincolo de gust, pe care deja îl cunoaștem sau măcar intuim, toate aceste frunze verzi au mult beneficii pentru starea noastră de bine, mai ales în combinație cu mâncărurile respective. Sigur că noi le alegem după gust, dar strămoșii noștri probabil le alegeau și pentru proprietățile lor și o să aflăm imediat de ce!

Pătrunjelul conține un adevărat cocktail de nutrienți, vitamine (C și B9), minerale (fier, calciu, magneziu), esențiale pentru buna funcționare a organismului, precum și antioxidanți.

  • Este utilizat pe scară largă pentru îmbunătățirea digestiei și ameliorarea balonării, constipației sau indigestiei
  • Ajută la buna funcţionare a rinichilor, prin dizolvarea calculilor renali
  • Stimulează sistemul imunitar
  • Este indicat pentru a scăpa de respirația urât mirositoare

Dafinul

Nu întâmplător romanii au considerat această plantă sacră și i-au încununat cu frunze de lauri pe cei mai merituoși, înțelepți și virtuoși!

  • Ajută la protecția rinichilor și a sistemului digestiv
  • Frunzele acestei plante s-au dovedit a fi eficiente în tratamentul diabetului de tip 2 pentru a reduce nivelul glucozei din sânge, dar și al colesterolului și al trigliceridelor.
  • Poate îmbunătăți performanța cardiacă
  • Uleiul extras din frunzele de dafin conține ingrediente active capabile să amelioreze durerile rezultate din oboseală, entorse, artrită sau reumatism 
  • Cu ceai de dafin se pot trata și migrenele
  • Frunzele de dafin s-au dovedit a fi eficiente în combaterea simptomelor gripei.
  • Are un efect calmant asupra sistemului nervos

Cimbrul

Nu știm cum ar fi iahnia sau ciorba de fasole sau de varză cu afumătură, fără el. Cu gustul său inconfundabil ușor lemnos, acrișor și puțin iute, cimbrul este folosit pentru asezonarea cărnurilor și mai ales pentru fripturi, dar să nu uităm nici de murături. 

  • Calmează durerile în gât, tusea, răgușeala
  • Benefic pentru tratarea afecțiunilor căilor respiratorii
  • Dacă îl folosiți sub formă de inhalații, adăugați și puțin oregano, se completează de minune.
  • Este și un bun remediu pentru oboseala cronică!

Rozmarinul 

Este folosit din antichitate pentru proprietățile sale medicinale, mai ales pentru a ameliora durerile musculare, pentru a susține sistemul imunitar și pe cel circulator.

  • Ajută la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ
  • Sprijin în vindecarea rănilor și a altor afecțiuni ale pielii
  • Poate contribui la reducerea nivelului glucozei serice
  • Contribuie la reducerea stresului, scaderea nivelului de anxietate și ajută la îmbunătățirea calității somnului
  • Susține sănătatea creierului și poate contribui la protecția împotriva unor boli degenerative
  • Ajută sistemul digestiv prin stimularea bilei

Tarhonul

Este una dintre principalele plante aromatice, tradiționale, folosite în Franța. Prin secolul al XVI-lea, a pătruns în Europa și America de Nord, cunoscută și sub numele de Estragon. Probabil germanii sunt cei care au adus-o în Ardeal și Banat, unde este de neînlocuit în ciorbele de fasole sau cartofi. Tarhonul este cultivat nu doar în scopuri culinare, ci și medicinale.

  • are proprietăți antioxidante, care pot ajuta la neutralizarea acțiunilor radicalilor liberi din organism 
  • ajută la scăderea nivelului glucozei din sânge
  • tonic digestiv, deoarece stimulează producerea bilei
  • este o sursă excelentă de minerale
  • stimulează pofta de mâncare
  • pentru a calma durerea de dinți, efect obținut datorită nivelurilor ridicate de eugenol
  • remediu pentru anorexie, indigestie, flatulență și sughiț

Mărarul

Mărarul proaspăt este o sursă excelentă de vitamine antioxidante ( C ), care ajută organismul să dezvolte rezistență împotriva agenților patogeni și sprijină lupta împotriva radicalilor liberi.

  • Rămurelele de mărar au efect antiseptic, digestiv, ajută la calmarea durerilor de stomac și favorizează evacuarea gazelor intestinale
  • Susține sănătatea inimii
  • Este bogat în antioxidanți, dar și în vitamine B, ca urmare ajută la controlul nivelului de colesterol în sânge
  • Ajută la prevenirea infecțiilor în cavitatea bucală

Consumul plantelor aromatice în mâncăruri, gătite sau proaspete, este de cele mai multe ori foarte bine tolerat de organism. Atunci când însă faceți o cură de ceaiuri medicinale sau sucuri verzi proaspete, consultați medicul personal, pentru că este foarte important să știți în ce cantități sunt indicate, dată fiind condiția voastră de sănătate!

Foto: pixabay.com

Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un
 

pe Facebook


Înscrie-te la newsletterul săptămânal