fbpx

Berea în bucate

Blondă, brună, cu gust floral sau fructat, cu gust puternic sau delicat, berea este perechea potrivită fie lângă un preparat picant, fie lângă unul sărat. Și, mai nou, berea neagră, cum este cea de tip stout, poate fi ingredient surpriză într-un desert cu ciocolată neagră! Ca să n-o mai lungim, berea chiar se potrivește cu orice fel de mâncare, dacă știm s-o alegem.

Regula de aur, atunci când folosim berea în preparate, este să nu facem rabat de la calitate. Adică ce ne place să bem, să punem și în felul de mâncare pe care îl pregătim.
Dar, la fel ca atunci când gătim cu vin, este indicat să folosim bere neagră sau brună pentru mâncăruri bogate și bere blondă pentru mâncăruri mai ușoare.
Altfel spus, tocanele și mâncărurile pe bază de carne roșie și legume, ținute la foc mic sau în cuptor mai mult timp, sau cele cu brânzeturi se potrivesc de minune cu berea brună. Berea blondă merge de minune cu mâncărurile pe bază de pasăre, dar și cu fructele de mare.
Clătitele vor fi cu adevărat surprinzătoare dacă înlocuim apa/laptele din compoziție cu o bere fructată.
Berea de tip lager, adică o bere al cărui proces de fermentare și maturare durează câteva săptămâni), este mult mai puțin aromată și se potrivește bine cu aluaturile la care se folosește mai multă drojdie, cum este cel de pâine.

Dacă vreți să faceți un sos Bolognese, puteți înlocui vinul cu bere neagră. La fel puteți face și în cazul celebrelor preparate ”Vită Bourguignon” sau ”Carbonade Flamande”, o tocană cu origini belgiene, cu vită și ceapă, condimentată cu cimbru, frunze de dafin și semințe de muștar.
Sau mai puteți încerca supa de bere. Cu rădăcini elvețiene, supa de bere și brânză cheddar este un preparat deosebit, despre care se spune că ar trebui încercat măcar o dată în viață. La bază are o supă de legume, în care se adaugă făină, lapte, smântână, puțin muștar, bere și brânză cheddar.

Aluat cu bere pentru cruste apetisante

Inelele de ceapă ori de calamar, bastonașele de legume, fileurile de pui și de pește vor fi și mai crocante dacă folosim aluatul cu bere. Rețeta nu e câtuși de puțin complicată. Practic, nu facem decât să înlocuim apa din rețeta de pane (făină, ou, apă) cu bere blondă, de preferat foarte rece.

Marinadă pentru ceafă de porc

aveți nevoie de:

  • 500 ml bere neagră

  • 1 căpățână de usturoi

  • sare

  • piper negru râșnit

  • 2 linguri de ulei de măsline

  • 3-4 crenguțe de cimbru proaspăt

  • fulgi de ardei iute (dacă preferați gustul iute)

Amestecați toate ingredientele și turnați-le peste feliile de ceafă de porc. Acoperiți cu o folie și lăsați câteva ore, la marinat, înainte de a o așeza pe grătar.
De altfel, puteți folosi orice tip de bere neagră pentru a glazura cărnurile de pe grătar. Cu cât le ungeți mai des în timpul frigerii, cu atât aromele se vor întrepătrunde mai mult, iar gustul cărnii va fi mai intens.

Câteva curiozități despre bere

  • Prima fabrică de bere românească a fost înființată la Timișoara, în 1718.
  • Cehia este țara cu cel mai mare consum de bere, aproximativ 160 de litri pe cap de locuitor.
  • Până în 2011, în Rusia, berea a fost considerată aliment și nu alcool.
  • Cea mai tare bere din lume a fost fabricată de scoțieni și avea 67,5% alcool.
  • Westvleteren 12 este considerată cea mai bună bere din lume. Aceasta se prepară în mănăstirea Abbey of St. Sixtus of Westvleteren, care atrage mii de pelerini din întreaga lume, care vin nu pentru a se ruga, ci pentru a bea această bere.
  • Germania este țara cu cele mai multe fabrici de bere, peste 1200.
  • Spuma trădează calitatea berii. Pentru a obține spuma perfectă, berea se toarnă direct în mijlocul paharului înclinat la 45 de grade. Ea trebuie să persiste aproximativ 3 minute și ar trebui să formeze un ”guler” de 3-4 cm.

foto: https://unsplash.com/