fbpx

Borș de perișoare

bors de perisoare

Dacă ar fi să facem un top al ciorbelor/borșurilor preferate de români, rețeta de borș de perișoare se află la loc de cinste. Așa că n-o puteam rata, pentru că și nouă ne place mult. Și poate vă place rețeta noastră mai mult, dacă tot v-am ispitit!

bors de perisoare

Borș de perișoare

5.0 from 1 vote
Course: ciorbe / supe, prânzDifficulty: Medium
Porții

6

porții
Timp preparare

30

minutes
Timp gătire

25

minutes
Timp total

55

minutes

Ingrediente

  • 2 morcovi

  • 1 pătrunjel rădăcină

  • 1 păstârnac

  • 1 ceapă mare

  • 1 țelină mică

  • 1 ardei gras

  • 3 cartofi

  • 600 ml borș

  • 1.5 l apă/supă de legume/pasăre

  • 2 linguri de ulei

  • 1 tijă de țelină

  • 1 legătură leuștean verde

  • 1 frunză de dafin (opțional)

  • sare

  • Pentru perișoare:
  • 500 g carne tocată amestec

  • 2 linguri de orez

  • 1 ceapă potrivită

  • 10 fire mix de verdeață (pătrunjel/mărar)

  • 1 ou (sau 2 dacă sunt micuțe)

  • Sare

  • Piper

  • Cimbru

Cum să faceți

  • Pentru perișoare, tăiați fin verdeața, spălați în mai multe ape reci orezul și amestecați toate ingredientele într-un castron. Acoperiți cu o folie și lasăți-l deoparte.
  • Într-o crăticioară, dați într-un clocot borșul. Luați de pe foc, puneți leușteanul tăiat fin și acoperiți cu o farfurie.
  • Pentru supă, căliți ceapa tocată într-o oală în care ați încins uleiul. Apoi puneți legumele tăiate după pricepere și preferință și lăsați-le 10-15 minute, acoperit, amestecând din când în când să nu se lipească.
  • Turnați deasupra apa sau supa înfierbântată, potriviți gustul de sare, adăugați și o frunză de dafin și lăsați să fiarbă, acoperit, 30 de minute.
  • Între timp, modelați cu palmele umede perișoare de mici dimensiuni, cât mai egale.
  • Adăugați-le în oala cu legume și lăsați pe foc încă 15-20 de minute, acoperit, până când perișoarele se vor ridica la suprafață.
  • Puneți atunci borșul cu leuștean și după ce a mai dat un clocot, stingeți focul. Poftă bună să aveți!

Sfaturi

  • Dacă vă place ca ciorba sau borșul să aibă gust mai intens, puteți adăuga pe lista ingredientelor și câteva oase de vită sau de porc. În acest caz, fierbeți-le întâi pe acestea în suficientă apă cu sare, luați spuma ori de câte ori se formează și lăsați să fiarbă o oră, la foc potrivit. După ce a trecut timpul, scoateți oasele și puneți legumele călite separat. La final, după ce și acestea s-au fiert, puneți perișoarele formate.