Dacă ar fi să facem un top al ciorbelor/borșurilor preferate de români, rețeta de borș de perișoare se află la loc de cinste. Așa că n-o puteam rata, pentru că și nouă ne place mult. Și poate vă place rețeta noastră mai mult, dacă tot v-am ispitit!
Borș de perișoare
Porții
6
porțiiTimp preparare
30
minutesTimp gătire
25
minutesTimp total
55
minutesIngrediente
2 morcovi
1 pătrunjel rădăcină
1 păstârnac
1 ceapă mare
1 țelină mică
1 ardei gras
3 cartofi
600 ml borș
1.5 l apă/supă de legume/pasăre
2 linguri de ulei
1 tijă de țelină
1 legătură leuștean verde
1 frunză de dafin (opțional)
sare
- Pentru perișoare:
500 g carne tocată amestec
2 linguri de orez
1 ceapă potrivită
10 fire mix de verdeață (pătrunjel/mărar)
1 ou (sau 2 dacă sunt micuțe)
Sare
Piper
Cimbru
Cum să faceți
- Pentru perișoare, tăiați fin verdeața, spălați în mai multe ape reci orezul și amestecați toate ingredientele într-un castron. Acoperiți cu o folie și lasăți-l deoparte.
- Într-o crăticioară, dați într-un clocot borșul. Luați de pe foc, puneți leușteanul tăiat fin și acoperiți cu o farfurie.
- Pentru supă, căliți ceapa tocată într-o oală în care ați încins uleiul. Apoi puneți legumele tăiate după pricepere și preferință și lăsați-le 10-15 minute, acoperit, amestecând din când în când să nu se lipească.
- Turnați deasupra apa sau supa înfierbântată, potriviți gustul de sare, adăugați și o frunză de dafin și lăsați să fiarbă, acoperit, 30 de minute.
- Între timp, modelați cu palmele umede perișoare de mici dimensiuni, cât mai egale.
- Adăugați-le în oala cu legume și lăsați pe foc încă 15-20 de minute, acoperit, până când perișoarele se vor ridica la suprafață.
- Puneți atunci borșul cu leuștean și după ce a mai dat un clocot, stingeți focul. Poftă bună să aveți!
Sfaturi
- Dacă vă place ca ciorba sau borșul să aibă gust mai intens, puteți adăuga pe lista ingredientelor și câteva oase de vită sau de porc. În acest caz, fierbeți-le întâi pe acestea în suficientă apă cu sare, luați spuma ori de câte ori se formează și lăsați să fiarbă o oră, la foc potrivit. După ce a trecut timpul, scoateți oasele și puneți legumele călite separat. La final, după ce și acestea s-au fiert, puneți perișoarele formate.
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete