fbpx

Brânzeturi românești

Chiar dacă în lume sunt câteva mii de feluri de brânză, unele mai renumite decât altele, brânzeturile românești au locul lor și multă lume le preferă. Plus că nu ne-am putea imagina o plăcintă cu urdă făcută cu o brânză de import, ori un bulz din Mărginimea Sibiului fără altceva decât o brânză iute de burduf.

Brânza proaspătă de vacă, cașul, cașcavalul, cașcavaua, telemeaua, brânza de burduf și urda sunt brânzeturile cu care ne mândrim, unele sunt chiar protejate la nivel european, altele și-au asigurat un loc între delicatesurile domeniului și nu vorbim doar de Brânza de Țaga. Deși primăvara este anotimpul cașului proaspăt de oaie, asta nu înseamnă că brânzeturile maturate în saramură ori cașcavalurile nu sunt numai bune pentru trufandalele de început de sezon.

Cașul este cel mai cunoscut sortiment de brânză tradițională românească, fiind, practic, baza pentru cașcaval, cașcavea, telemeaua sau brânza de burduf.

Cașul se prepară, de obicei, din lapte închegat de oaie, de capră sau de vacă, dar cel de oaie este specific primăverii și în Transilvania aproape că doar atunci îl găsiți. Proaspăt, cașul are un gust ușor dulceag, cum le place bănățenilor, iar dacă începe să fermenteze ușor, așa cum îl găsiți de cele mai multe ori la oierii din Ardeal, cu un vag gust acrișor și celebrele găurele, date de bulele de aer. Pentru a fi păstrat dincolo de sezonul lui, cașul uscat se frământă cu sare și se pune la borcan ori în congelator.

Dacă vă gândiți la un platou cu caș proaspăt și/sau fermentat pentru un prânz îndestulat de duminică, căruia să îi alăturați salate verzi crocante, ceapă verde și ridichi proaspete și o pâine mare, albă, abia ieșită din cuptor, nu ezitați să beți și un pahar cu o Fetească Neagră.

Brânza proaspătă de vacă

Aceasta este una dintre cele mai consumate în România, cu o textură cremoasă și ușor granulată și un vag gust acrişor, cu aciditate slabă. Este potrivită în rețetele pentru dietă, dar și în alimentația copiilor, și în majotitatea plăcintelor dulci ori sărate și a cremelor de brânză.

Orice rețetă ați prefera, puteți să îi alăturați un pahar de vin alb sau rose.

Cașcavalul

Cașcavalul se produce nu doar în România, ci în majoritatea țărilor Balcanice și îl regăsim, în diverse forme, în toată Europa. Are o textură semi-tare și densă. Cu cât este mai maturat, cu atât își intensifică mai mult gustul și culoarea (de la galben deschis la portocaliu). În funcție de tehnica de preparare și de perioada de maturare, există mai multe sortimente de cașcaval care pot semăna cu Emmental-ul elvețian, Gouda Germană sau Cheddar-ul englezesc.

Un platou cu diverse feluri de cașcaval merge foarte bine cu Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Gris sau Shiraz.

Cașcaveaua

Aceasta este asemănătoare cașcavalului, dar cu o textură diferită. Este un caș nefermentat, puțin sărat, neopărit, afumat și maturat aproximativ două luni.

Dacă vă gândiți să o includeți în meniu, puteți alătura și un Cabernet Sauvignon, Merlot sau Feteasca Neagră.

Urda

De obicei dulce, obținută prin fierberea zerului de oaie, de capră sau de vacă, rămas după prepararea cașului, este foarte asemănătoare la gust și la textură (semi-moale și puțin sfărâmicioasă) cu ricotta italienilor.

Are un conţinut de grăsime de aproximativ 8%, este foarte uşor de digerat, ca urmare este favorita dieteticienilor. De asemenea, este recomandată şi persoanelor care au probleme cu ficatul, datorită aminoacizilor conţinuţi care ajută la regenerarea celulelor hepatice.

Dacă nu sunteți la dietă, clătitele cu urdă (dar nu la mic-dejun!), ori o plăcintă cu urdă și mărar, merg foarte bine cu un pahar de vin Pinot Gris, Riesling sau Sangiovese.

Telemeaua

Telemeaua din lapte de vacă, de bivoliță, de oaie sau de capră, sărată și cu gust puțin acid, albă, cu o textură semi-tare cremoasă și sfărâmicioasă, se păstrează în saramură timp de câteva luni. Este foarte asemănătoare cu feta grecilor.

Din păcate, este și cel mai falsificat produs lactat la noi, studii realizate în ultimii ani au constatat că aproape jumătate din brânzeturile de pe piaţă sunt falsificate. 

Telemeaua de oaie sau de capră se poate consuma alături de un pahar de Fetească Neagră sau Pinot Noir, iar telemeaua de vacă sau de bivoliță este foarte bună alături de un pahar de Fetească Regală, Chardonnay sau Sauvignon Blanc.

Tips: Pentru a vă asigura că telemeaua este din lapte și cu proteine naturale, încercați să desărați o bucată. Dacă se înmoaie şi îşi modifică culoarea, mai bine renunțați. Telemeaua autentică trebuie să îşi menţină fermitatea şi culoarea albă, indiferent cât de mult timp este ținută în apă.

Cremozitatea brânzei ar trebui să fie un alt reper: dacă atunci când primiți la degustat o bucățică de brânză o zdrobiți între degete și se întinde ca untul, are mari șanse să fie ceea ce căutați. Dacă o simțiți fărâmicioasă… nu!

Brânza de burduf

Aceasta se prepară, de obicei, din lapte oaie și este sărată, fermentată, destul de compactă dar păstoasă. Aroma inconfundabilă este dată de perioada de maturare și de „învelișul” acesteia, de obicei din piele de oaie sau din coaja de brad.Un pahar de Fetească Neagră puternică va scoate în evidență tot ce are mai bun de oferit brânza noastră de burduf, într-un balmoș sau lângă un platou de cărnuri și mezeluri maturate.