Dincolo de marile dineuri, unde o întreagă echipă de specialişti discută despre meniuri şi aranjarea mesei, oamenii de stat au şi preferinţe gastronomice personale. Unele dintre acestea se regăsesc în meniurile oficiale, altele nu. Astăzi vă povestim despre preferinţele Familiei Regale a României.
Familia Regală a României a fost întemeiată de Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care a devenit la 10 mai 1866 domnitorul Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei, iar în 1881, după dobândirea independenței statale, primul rege al României, schimbare consfințită prin amendarea constituției.
Despre Carol I se ştie că mânca foarte puţin şi la ore fixe, dar asta nu înseamnă că preferinţele lui culinare erau la fel de „seci”. Istoricii spun că îi plăcea atât de mult borşul de peşte, încât l-a trimis pe bucătarul lui francez, Papa Gillet, la lipoveni să înveţe să îl facă. Bineînţeles că mânca şi vânat, exista o tradiţie a vânătorii foarte bine dezvoltată la vremea respectivă. Pateul de gâscă şi carnea slabă de pasăre erau, de asemenea, în meniul lui. Şi îşi încheia totdeauna masa cu o prăjitură. În ce priveşte vinurile, însă, preferinţele Regelui erau ceva mai cu pretenţii: Bordeaux, dar şi câteva crame locale.
Următorii suverni ai României, Regele Ferdinand și Regina Maria au schimbat complet lucrurile, de la ora mic-dejunului care s-a mutat la 9, de la 6, şi până la meniu, scrie Ştefania Dinu în volumul Mese si meniuri regale. Eleganta, fast și bun-gust. Ferdinand I prefera breakfast-ul pe model britanic: cu friptură sau şniţel, ochiuri, croissant, cafea, unt şi marmeladă. El avea un bucătar adus de Maria de la Cobourg, germanul H. Edner, care a stat 30 de ani în România, apoi a plecat la Casa Regala din Iugoslavia. Regina Maria era însă mult mai ponderată, în plus, ținea post negru în fiecare vineri. Chiar înainte de a deveni regină, Maria a introdus la Palat obiceiuri din ţara sa natală, cum era ceaiul de la ora 17, urmat adesea de o plimbare la Şosea sau de excursii călări în împrejurimile oraşului.
Regina-mamă Elena a României , mama Regelui Mihai I, iubea felurile de mâncare simple şi sănătoase, cu legume proaspete, fructe, ulei de măsline, paste şi ierburi, în perioada în care îşi trăia exilul în Italia. Viaţa de dinainte de a părăsi România a fost însă teribil de austeră. În timpul domniei Regelui Mihai I, sunt mese aproape spartane, la palat. Regele Mihai I, la fel ca şi predecesorul său, Carol I, mânca puţin, mesele nu durau foarte mult, iar preparatele erau simple, legume, carne şi supe, prefera la desert îngheţata, mai ales de caramel, aşa cum aflăm din volumul ,,Carte Regală de Bucate”, publicată de Principesa Margareta. Majestatea Sa povesteşte în carte şi că, mulţi ani mai târziu, Regele s-a îndrăgostit de New York Cheesecake, preparată chiar de către dânsa, aşa cum învăţase de la un profesor din studenţie, un american. Şi, între preferinţele mai târzii ale Regelui este notată şi „chestia aia verde”, adică pasta con pesto.
Regina Ana a României, născută în Franţa, a ajuns să trăiască o viaţă dură în exilul de după abdicarea forţată a Regelui Mihai I. În Anglia, mica gospodărie avea şi o grădină cu legume, pe lângă păsările care creşteau acolo. Ca urmare, mesele erau foarte simple, cu ouă, fructe şi legume. Regina a fost însă şi o mare amatoare a meselor în aer liber, iar picnicurile la iarbă verde sunt între amintirile care o leagă pe fiica ei, Principesa Margareta, de acele vremuri. În meniul Reginei de mai târziu şi-a găsit loc cuşcuşul, descoperit în Corsica. Una dintre preferatele ei era zabaglione.
În ce priveşte preferinţele culinare ale Majestăţii Sale Margareta, custodele Coroanei României, şi ale prinţului Radu, tot în Cartea Regală de Bucate căutăm. Sunt 6 reţete notate acolo, deloc simple, dar cu siguranţă delicioase!
- Spumă de creveţi, ou şi avocado
- Risotto cu ulei de trufe (aperitiv)
- Risotto al Barbaresco (orez cu vin roşu, fel principal)
- Spaghetti alle vongole veraci (paste cu scoici mici, proaspete, fel principal)
- Sufleu de ciocolată cu lămâie şi lime
- Jeleu de vin
Surse documentare:
Ora Regelui: „La masa regilor” – un film despre ospitalitatea regală (@TVR1)
https://www.youtube.com/watch?v=afbb4slzBwo
https://ro.wikipedia.org/wiki/Familia_Regal%C4%83_a_Rom%C3%A2niei
Mese si meniuri regale. Eleganta, fast si bun-gust, Ed Corint, Stefania Dinu
Carte Regală de Bucate, Ed Curtea Veche, Bucureşti, 2010, Principesa Margareta a României