Dacă ne uităm la ingredientele pentru budinca și sufleul pe bază de legume, nu vom găsi mari diferențe între ele. Preparatele finale arată aproape la fel și parcă nici gustul lor nu e chiar foarte diferit. Și atunci ce gătim, budincă sau sufleu? De unde vine confuzia dintre cele două?
Budinca este un preparat pe bază de legume mărunțite, ouă, brânză și smântână/lapte. Sufleul este, dacă simplificăm mult lucrurile, o budincă mai gourmet, mai pufoasă, ușoară și aerată datorită albușurilor bătute spumă foarte bine și încorporate cu atenție în compoziția finală.
Fără să lungim vorba prea mult, vă spunem că cea mai mare diferență între cele două preparate este legată de tehnica de preparare.
Cum se face o budincă de legume:
- Legumele se fierb aldente, adică rămân puțin crocante pentru că se vor găti și în cupto, se scurg bine de apă
- Se pun apoi într-un vas de copt (care poate fi din sticlă, ceramică, dar și o tavă mai mică din inox sau cu teflon) uns cu unt și tapetat cu pesmet.
- Ouăle, brânza și smântâna se bat împreună, cu telul de mână sau cu mixerul.
- Se toarnă compoziția lichidă peste legume și se dă la cuptor pentru 20-25 de minute.
Vă lăsăm pentru inspirație o budincă de broccoli și una dulce, cu pâine și stafide, absolut surprinzătoare la gust.
Cum se face un sufleu de legume:
Chiar dacă vorbim despre ingrediente asemănătoare cu ale unei budinci, tehnica de lucru pentru un sufleu este diferită. Puțin mai laborioasă, dar în niciun caz complicată.
- Cele mai multe rețete de sufleu au la bază sosul bechamel – combinația de unt, făină, gălbenușuri și lapte; vedeți cum am făcut noi rețeta de sufleu de zucchini
- Albușurile se bat spumă și se încorporează la finalul rețetei, cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus, pentru a păstra cât mai mult din aerul încorporat în timpul baterii.
- Odată încorporată și spuma, sufleul se dă cât mai repede la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Nu țineți ușa cuptorului deschisă prea mult timp atunci când băgați vasul de copt.
- Este de preferat ca vasul de coacere să fie din sticlă ori ceramică, de dimensiuni medii, astfel încât timpul de coacere să nu fie unul prea îndelungat. Vasele de copt se ung cu unt moale și se pudrează cu pesmet inclusiv pe pereții formei – în caz contrar, sufleul nu va crește uniform.
- Se umple forma cu compoziția pregătită până la două treimi din înălțime ei, lăsând loc să crească.
- Nu se deschide niciodată ușa cuptorului în primele 15-20 de minute, pentru că riscați să nu mai crească atât de frumos!
- Nu intrați în panică dacă după primele 5 minute de când ați scos sufleul din cuptor acesta se va ”lăsa”! Nicio minune nu ține mult! Important e însă gustul lui!