fbpx

Ce ardei preferați?

Ardeiul este una dintre culturile cele mai importante din România.

Roșu, galben, portocaliu ori verde, gras sau lunguieț ori gogonat, ardeiul nu lipsește din bucătăria românească, iar cel iute este deja la borcan, pregătit pentru ciorbele de peste iarnă. Și probabil și gogoșarii sunt pe punctul de a se mura, în butoaiele cu gogonele. Ca să nu mai vorbim de ardeii cu varză!

Toate tipurile de ardei fac parte din genul Capsicum, care include și soiurile dulci, și pe cele iuți. Până la ajungerea exploratorilor spanioli și portughezi în Lumea Nouă, ardeii erau cultivați doar în America Latină. De acolo, au fost aduși în Europa alături de porumb, roșii și fasole, iar mai departe și-au găsit ușor drumul, după cum constatăm uitându-ne prin bucătăriile lumii. Acum îi găsim din Mexic până în Thailanda, din Congo până în India și din Ungaria până în Tunisia. Iar la capitolul boia, ce să mai vorbim? Ungaria și Spania se luptă pentru întâietate.

Dar să revenim la ardei, pentru că avem multe de spus despre ei.

Ardeiul este una dintre culturile cele mai importante din România, iar gogoșarul este reprezentativ atât pentru țara noastră, cât și pentru Bulgaria, Ungaria, Serbia și Moldova. În România, sunt cultivate foarte multe soiuri de hibrizi, iar între cei mai întâlniți sunt aceștia:

  • capia roșu (Ureche de Elefant, Mintos, Campari)
  • Corno di Toro galben (Palladio)
  • Hot Chili
  • conic alb (Bianca, Nemesis)
  • ardei gras galben-verde (Barbie, Belladonna, Vedrana, Blondie, galben Superior)
  • ardei gras roșu (Red Knight, Yecla, Magma)
  • gogoșar (Kabala, Cornel, Pritavit, Bihar)

Ardeii au multe de oferit la capitolul beneficii pentru sănătate. Cu un conținut scăzut de calorii, sunt plini de nutrienți și toate soiurile sunt surse excelente de vitamine A și C, potasiu, acid folic și fibre. Și pentru că am pomenit de vitamina C, ei bine, un ardei gras roșu de dimensiune medie aduce 169% din necesarul zilnic, iar asta spune tot!

Ardeii vin în toate formele, mărimile și culorile, de la foarte dulci la foarte iuți, de la verde, galben, portocaliu până la roșu aprins. Ardeii verzi sunt recoltați mai devreme, înainte de a avea șansa să înceapă să se coacă, adică să devină galbeni, portocalii și apoi roșii. 

În comparație, ardeii roșii au de aproape 11 ori mai mult betacaroten și de 1,5 ori mai multă vitamina C decât cei verzi. 

Proprietăți nutriționale pentru 100g de ardei roșu gras:

  • 31 de calorii 
  • 92% apă 
  • 1 g protein 
  • 6 g carbohidrați 
  • 4,2 g zaharuri 
  • 2,1 g fibre
  • 0,3 g grăsimi 

În ce privește ardeii iuți, ”tăria” acestora este măsurată folosind unitățile Scoville: scara variază de la 0 (în ardeiul gras) până la 3.000.000 (în cel mai iute ardei iute din lume, Pepper X). De exemplu, poblanoul relativ puțin iute, măsoară aproximativ 1.500 de unități de tărie, în timp ce habañero super-iute, are în jur de 250.000 de SHU (sau mai mult, în funcție de zonă).

Unul dintre secretele pentru a beneficia de aroma ardeilor iuți, dar fără să ni se aprindă cerul gurii este să îndepărtăm semințele și nervurile, atunci când îi folosim. Și bine ar fi să facem toate aceste operațiuni cu mănuși, pentru că și degetele ne-ar putea ustura rău, altfel.

Dacă, totuși, ați înghițit din întâmplare ardei mai iute decât v-ați fi așteptat, vă ajută produsele lactate să astâmpărați un pic focul. Laptele și iaurtul conțin cazeină, care ajută la neutralizarea capsaicinei, substanța chimică care dă tăria ardeiului iute. 

Și aici ar fi potrivit să menționăm că lista unora dintre cei mai cunoscuți și apreciați ardei iuți include Poblano (decent de iute), Serano (foarte iute), Habañero (între cei mai iuți din lume!), Cayenne (extreme de iute, se face una dintre cele mai cunoscute tipuri de boia, nelipsită din chili con carne), Piri Piri (iute, se folosește în mâncarea de pui cu același nume), Tabasco (folosit în sosul iute care îi și poartă numele), Jalapeño (pe scara de măsurare, nu foarte iute, dar pentru mulți dintre noi… cam iute!). Lista este foarte generoasă, dar cu cele mai multe tipuri de ardei iuți nu ne vom întâlni prea curând. Dacă ne intersectăm însă cu un ardei iute și nu prea știm cum să facem, vă mai vindem un pont: cu cât sunt mai mici și mai roșii, cu atât sunt mai iuți. 

Datorită proprietăților nutritive, ardeii pot avea mai multe beneficii pentru sănătate, ceea ce include sănătatea ochilor și reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice.

Una peste alta, ardeii grași sunt un excelent adaos pentru o dietă sănătoasă, iar rețetele de la noi abundă!

Foto: unplash.com

Surse documentare:

https://www.stiriagricole.ro/cultivarea-ardeilor-10-soiuri-traditionale-pe-care-le-puteti-planta-in-gradina-45816.html
https://www.horticultorul.ro/legume/gogosarul/
https://www.healthline.com/nutrition/foods/bell-peppers
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Capsicum_cultivars