Friteuza cu aer (air fryer) este în esență un cuptor cu convecție care promite să prăjească cu mai mult aer fierbinte decât ulei.
Conform specificațiilor de produs, majoritatea dispozitivelor gătesc fără miros și cu foarte puțină către deloc grăsime de la aripioare de pui congelate și cartofi prăjiți, până la legume și prăjituri proaspăt coapte.
Practic, secțiunea superioară a unei friteuze cu aer conține un mecanism de încălzire și un ventilator. Alimentele sunt așezate într-un coș tip friteuză, iar aerul fierbinte se mișcă în jos și în jurul acestora.
Mișcările sunt puține:
- Așezați alimentele în coșul respectiv
- Setați temperatura și timpul sau programul, în funcție de rețetă
- Așteptați să fie totul gata, fără să depuneți vreun efort.
Ce se poate prepara la un aparat de tip air fryer
- Alimente congelate semipreparate, chicken nuggets, finger fish
- Pește, pui, carne roșie întregi sau feliate ori fileuri
- Legume congelate sau proaspete (broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, cartofi)
- Biscuiți, brioșe, chifle, rulouri diverse, dar în cantitate mai mică
Beneficii
- Se poate găti cu mai puțină grăsime
- Mirosul de mâncare nu pătrunde în bucătărie
- Este ușor de folosit
- Produsele congelate sunt mai ușor de pregătit
- Cartofii sunt crocanți
- Produsele fac crustă și rămân fragede în interior
- Timpul de gătire este mai mic
- Majoritatea au funcții pentru decongelare, deshidratare, rotisare și reîncălzire
Neajunsuri
- Sunt destul de scumpe, în funcție de dimensiune și marcă (până la 2000 de lei)
- Oricât de mare ar fi, comparativ cu un cuptor electric cantitatea de alimente ce poate fi gătită este relativ redusă, fiind potrivite mai degrabă pentru 2 persoane
- Ocupă mai mult loc decât prăjitorul de pâine
- Este recomandată mai ales celor care iubesc mâncarea prăjită (aripioare, cartofi)
- Dacă preferați slow cooking, alegeți un alt produs!