În anotimpul rece, una dintre sursele naturale importante de vitamina C o reprezintă citricele. Indiferent de țara din care ar fi importate, lămâile, portocalele, mandarinele, clementinele ori grepfruturile sunt la fel de bune, pentru că este sezonul lor. Și sunt pline de vitamina C, cea care ne dă energia de care avem nevoie în zilele friguroase.
Poate mai puțin cunoscut este însă faptul că pe lângă miezul gustos, putem folosi și cojile citricelor. Le putem găsi destule întrebuințări în bucătărie și nu numai.
De preferat este, mai ales dacă le folosiți pentru prăjituri și aluaturi, să le cumpărați pe cele care nu au coaja stropită. Dacă nu le găsiți, ar fi bine ca înainte de a folosi cojile de citrice, să vă asigurați că ați îndepărtat cât mai mult din pesticidele cu care sunt stropite fructele.
Într-un vas, amestecați 2 părți de apă cu una de oțet alimentar. Introduceți fructele și lăsați-le 30 de minute. Apoi, luați fiecare fruct și, sub jet de apă, frecați coaja cu partea aspră a unui burete foarte bine clătit în prealabil (să nu conțină urme de detergent). Treptat, veți observa că pe coajă se formează un strat fin alb, ca o peliculă. Continuați frecarea până la îndepărtarea acelui strat.
Coji uscate pentru ceai
Decojiți citricele folosind peeler-ul, acel instrument special pentru curățat coaja legumelor. Puneți apoi cojile la uscat, de preferat într-un loc nu foarte călduros. În câteva zile, cojile se vor usca și le puteți depozita într-un borcan care se închide etanș. Adăugați 1-2 coji uscate de citrice în cană, împreună cu plantele preferate, și turnați apă fierbinte. Acoperiți și lăsați 5-10 minute să se infuzeze.
Aromatizarea unor preparate
Un strop de coajă răzuită de citrice poate aduce o savoare aparte unei banale fripturi, unui sos sau unui desert.
Dacă optați pentru un plus de aromă în cazul unei fripturi, coaja de lămâie, lime și portocală se potrivește foarte bine cu carnea de pui. Fie folosiți coaja rasă în marinadă, fie umpleți puiul cu cojile de citrice (sau cu fructul întreg).
Infuzarea alcoolului
Dacă vă doriți să încercați o băutură nouă, dar fără să faceți o investiție suplimentară, puteți folosi cojile de lămâie, lime, mandarină, clementină, grepfrut ori de portocală pentru infuzarea unor băuturi. Cele mai potrivite sunt votca și ginul. Tot ceea ce trebuie să faceți este să tăiați cojile în fâșii subțiri și să le introduceți în sticlele cu alcool. Lăsați la macerat 24-48 de ore, pentru o aromă mai intensă, apoi filtrați lichidul.
Coji confiate pentru deserturi
Îndepărtați cât mai mult din partea albă a cojilor de lămâi/portocale. Puneți-le la fiert, în apă clocotită, și lăsați să dea câteva clocote, cât să se înmoaie puțin. Le scurgeți într-o sită.
Între timp, puneți la fiert un sirop din 180 ml apă și 280 g zahăr tos. Când siropul s-a legat și a devenit mai gros, adăugați cojile fierte și mai țineți pe foc 45-50 de minute. Turnați totul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt/sau de aluminiu și lăsați să se usuce timp de câteva ore.
Condimente pentru prăjituri
Răzuiți cojile de lămâie, lime și portocală și depozitați totul în borcănele în care ați adăugat și ceva zahăr tos. Amestecați, închideți ermetic și păstrați răzătura la rece. Încercați și BUDINCĂ DE GRIȘ SAU GALATOPITA.
Arome naturale pentru cameră
Puneți cojile uscate de citrice în boluri pe care le așezați în apropierea unei surse de căldură, precum caloriferul, șemineul ori pe sobă. Treptat, cojile vor răspândi în cameră un miros foarte plăcut și discret.
Săculeți aromați pentru spații închise
Puneți cojile uscate în săculeți de pânză pe care îi depozitați printre hainele din dulap sau în sertare. Aroma cojilor durează destul de mult timp.
Vă scapă de insecte
Cojile de portocală vă pot ajuta să scăpați de furnicile care v-au invadat bucătăria. Zdrobiți cojile de la o portocală într-un blender și diluați amestecul cu un pahar de apă călduță. Turnați soluția obținută în zonele în care își fac apariția ”hărnicuțele”.
Foto: pixabay.com