Încununați cu lauri este astăzi mai mult o expresie folosită pentru învingători, însă dafinul nu a ajuns să fie folosit în aceste coronițe pentru premianți doar pentru că este o plantă frumoasă.
Romanii au considerat această plantă sacră, iar cununa simboliza înțelepciunea și virtutea, în original arbustul numindu-se, de altfel, Laurus Nobilis. Mai mult, în limbajul florilor, dafinul se referă la conceptele de nemurire și glorie eternă.
Numele pe care îl știm noi, de dafin, a ajuns la noi din mitologia greacă, mai exact de la nimfa Dafne. Povestea spune că fiul unui rege s-a îndrăgostit de frumoasa nimfă, dar pentru că știa că ea evita bărbații, a folosit un tertip: s-a îmbrăcat în haine femeiești și s-a apropiat de ea câștigându-i prietenia. Pentru că Apollo, zeul luminii și al artelor, al profeției, protector al poeziei și al muzicii, o iubea și el pe Dafne, l-a demascat pe tânărul prinț, obligându-l să se scalde într-un râu alături de nimfă. Simțindu-se trădată, Dafne poruncește să fie omorât. Dar nimfa îi rezistă apoi chiar și mărețului Apollo și îl roagă pe Zeus să o transforme într-un dafin, pentru a scăpa pasiunii lui. Astfel, lui Apollo nu-i mai rămâne decât să rupă o creangă din laur și să și-o prindă, coroană, în jurul capului, așa cum apare în majoritatea reprezentărilor sale.Fiind un semn al ”alesului” în antichitate, frunzele de laur erau purtate de împărații romani și apar foarte des în iconografia greacă, dafinul fiind purtat de olimpieni, eroi și poeți. Iar numele de laur a creat doi termeni care au ajuns până la noi: bacalaureat (recompensa pentru obținerea unei diplome de absolvire) și laureat, pe scurt- premiant.
Dafinul în bucătărie și nu numai
Dar în afara faptului că astăzi îl folosim mai departe ca termen în contextul de mai sus, iar în bucătărie pentru aromatizarea sosurilor sau a sarmalelor, nu prea mai știm ce proprietăți are de nu și-a pierdut drumul spre noi.
Așadar, să descoperim toate beneficiile „tangibile” pe care ni le pot oferi frunzele de dafin folosite la gătit dar și sub formă de infuzie, oleolit sau ulei esențial.
Dafinul este o plantă bogată în substanțe nutritive, frunzele conțin doze mari de vitamina C, vitamina A, acid folic și minerale precum calciu, potasiu, magneziu, zinc, fier, seleniu și cupru. Acestea și alte ingrediente active prezente în frunzele sale îi conferă proprietăți importante pentru sănătatea noastră și îngrijirea corpului.
- Îmbunătățește digestia, ajută la eliberarea toxinelor din organism și la sănătatea rinichilor. Compușii organici găsiți în frunzele de dafin sunt foarte eficienți în a ajuta stomacul deranjat, în calmarea sindromului de colon iritabil sau chiar pentru a facilita digerarea alimentelor.
- Adjuvant în afecțiunile respiratorii, frunza de dafin fiind, de asemenea, o sursă de ulei esențial
- Sprijin împotriva infecțiilor fungice, iar datorită conținutului său de vitamina C, poate proteja pielea de infecții și iritație.
- Ajută la reducerea stresului și a anxietății, datorită prezenței linaloolului în frunze
- Inima tinde să funcționeze mai bine datorită rutinei și acidului cafeic, ambele existente în frunzele de dafin. Aceste proprietăți pot întări pereții capilari ai inimii și pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău.
- O infuzie cu frunze de dafin poate fi o soluție pentru păr, inclusiv pentru a mai scăpa de mătreață
- Potrivit Journal of Nutrition Research, frunzele de dafin au prezentat rezultate promițătoare ca agent anticancerigen. Combinația unică de antioxidanți și compuși organici din frunzele de dafin, inclusiv fitonutrienți, catechine, linalol și partenolidă ajută la prevenirea organismului de efectele radicalilor.
Pentru a beneficia de efectele terapeutice ale dafinului, le puteți consuma sub formă de infuzie ori, măcinat, în smoothie-uri.
Pentru prepararea ceaiului de dafin, adăugați 2-3 foi când apa fierbe, reduceți focul la mediu și mai lăsați să fiarbă timp de 3 minute.
Ceaiul poate fi băut și zilnic, dacă nu aveți contraindicații în acest sens. Nu este recomandat, însă, femeilor însărcinate, necunoscându-se posibilele efecte asupra fătului. De asemenea, dacă urmează să treceți printr-o intervenție chirurgicală, renunțați la ceaiul în scop terapeutic.
În mâncare, frunzele de dafin nu sunt niciodată consumate, aroma lor fiind un adaos al unei rețete, dar unii spun că se poate și fără. Poate că așa este, dar poate că pur și simplu frunzele de dafin adaugă o profunzime subtilă de aromă. Chiar dacă nu sunt distincte (pentru unii), ajută la obținerea altor arome și gusturi în orice fel de mâncare le folosiți.
Frunzele de dafin trebuie adăugate la începutul gătitului, deoarece cu cât fierb mai mult, cu atât mai mult timp au pentru a elibera aroma și a-i permite să infuzeze mâncarea.
Pe lângă fierberea în sosuri și tocane, frunzele de dafin sunt potrivite și pentru mâncărurile cu orez și carne tocată, adică și în sarmalele noastre.
Frunzele proaspete de dafin pot fi puse într-o pungă sigilată cu fermoar și păstrate la frigider, unde vor rezista o săptămână sau două.
Uscate, însă, frunzele de dafin uscate pot fi depozitate într-un recipient sigilat într-un loc răcoros, uscat și întunecat, cum ar fi dulapul de condimente sau cămară; vor rezista până la doi ani înainte de a-și pierde aroma. De asemenea, puteți păstra frunzele de dafin uscate sigilate în congelator, ceea ce va ajuta frunza de dafin să-și păstreze aroma și potența florală.
Surse documentare:
https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/9-potential-health-benefits-of-bay-leaf/
https://www.healthline.com/health/5-possible-uses-for-bay-leaf
https://ro.wikipedia.org/wiki/Dafin
Foto: pixabay.com