fbpx

Ce putem face cu semințele de in

Chiar dacă nu știa despre el tot ceea ce știu astăzi specialiștii, Carol cel Mare le-a cerut supușilor să mănânce semințe de in, pentru sănătatea lor. Nu este de mirare că planta se cheamă Linum usitatissimum, adică „cel mai util”.

Cultivate încă de la începutul civilizației, semințele de in sunt una dintre cele mai vechi culturi, regăsindu-se atât în Egiptul antic, cât și în China. În Asia, de mii de ani a avut un rol important în medicina ayurvedică.

Există două tipuri de semințe de in, maro și auriu, care sunt la fel de hrănitoare. Astăzi, sunt disponibile ca atare, dar și sub formă de uleiuri, pulbere, tablete, capsule și făină. Oamenii le folosesc drept supliment alimentar pentru a preveni o serie de afecțiuni, cele mai comune fiind constipația, diabetul, colesterolul ridicat și bolile asociate acestora.

De altfel, semințele de in sunt acum incluse pe lista așa-numitelor „super alimente”, beneficiile lor pentru sănătate fiind demonstrate de o serie de cercetări științifice.

Experții și nutriționiștii recomandă o lingură de semințe de in pe zi pentru a acoperi cerințele nutriționale esențiale, zilnice. Practic, o singură lingură de semințe oferă o cantitate semnificativă de proteine, fibre și acizi grași omega-3, pe lângă faptul că sunt o sursă bogată de vitamine și minerale.

Semințele de in au un înveliș destul de dur și, dacă nu sunt mestecate corespunzător, nu pot aduce beneficiile estimate. Ca urmare, este recomandat ca, înainte de folosire, să fie înmuiate în apă sau în alt lichid, în funcție de întrebuințare, sau chiar măcinate. Totuși, dacă nu aveți nevoie de făina de in, cel mai bine ar fi să le cumpărați întregi și să le măcinați atunci când le folosiți, pentru a vă asigura că nu-și pierd proprietățile.

Sunt ușor de măcinat cu un robot de bucătărie ori cu o râșniță obișnuită de cafea, electrică sau manuală. Cu puțin efort, puteți folosi chiar și un mojar pentru a le zdrobi, mai ales dacă aveți o cantitate foarte mică.

Întregi sau zdrobite ori măcinate, în funcție de preparat, semințele de in pot fi adăugate în:

  • cerealele de dimineață
  • smoothie-uri
  • iaurturi – lăsate peste noapte la înmuiat, cu sau fără fructe, putem avea un parfait perfect!
  • măcinate, semințele pot fi adăugate la maioneză sau muștar la un sandvici ori în sosul pentru salată
  • supe și tocănițe (înmuiate, pot funcționa ca agent de îngroșare)
  • carne tocată pentru chiftele, cozonac de carne, taco
  • aluaturi pentru pâine, biscuiți sau brioșe

De asemenea, puteți opta pentru ulei din semințe de in, bogat în omega-3. Poate fi folosit mai ales în salate, dar și încălzit, însă atenție, punctul de ardere este destul de mic (aproximativ 100°C), așadar nu puteți prăji cu el.

Indiferent dacă sunt semințe de in întregi, ulei sau făină măcinată, atunci când le cumpărați, asigurați-vă că sunt în ambalaje opace, deoarece lumina poate deteriora substanțele nutritive sensibile. 

Semințele de in pot fi păstrate în siguranță întregi, în cămară ori debara, cu condiția să fie un loc uscat și întunecat, altfel râncezesc. În frigider rezistă mai mult timp, dar numai dacă nu a fost deschis ambalajul, altfel umiditatea îi va influența păstrarea.

Surse documentare:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds#TOC_TITLE_HDR_2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152533/

Foto: pexels.com