Probabil că nu o dată ați trecut pe lângă rafturile cu legume și zarzavaturi din supermarket și v-ați uitat lung la săculeții cu câteva verzișoare ce stau, cumva stinghere, în drum. Nu sunt nici prea aspectuoase, nici nu ne vine în minte ultima mâncare de să te lingi pe degete în care le-am gustat… deci ce-i cu varza asta de Bruxelles și ce se poate găti cu ea?
Evident, dacă este pe raftul de alimente, e de mâncare, dar cum și în ce fel? Și la ce ne-o fi util să îi căutăm un rost prin bucătăria noastră?
Valori nutriționale pentru 8 verze de Bruxelles fierte (aproximativ 80 g)
- 28 kcal/122KJ
- 2.3 g proteine
- 1.0 g grăsimi
- 6 g carbohidrați
- 3.3 g fibre
- Vitamin K: 137% din necesarul zilnic
- Vitamin C: 81% din necesarul zilnic
- Vitamin A: 12% din necesarul zilnic
- Folați: 12% din necesarul zilnic
- Magneziu: 9% din necesarul zilnic
Pe scurt, varza de Bruxelles este săracă în calorii, dar bogată în mulți nutrienți, în special fibre, vitamina K și vitamina C. Pentru vegetarieni, mai ales, este o importantă sursă de proteină, iar aportul de vitamina K poate îmbunătăți rezistența oaselor și poate preveni rănile. Există studii care relevă faptul că o dietă bogată în vitamina K poate fi asociat cu un risc mai scăzut de fracturi. Iar în ce privește cantitatea mare de vitamina C pe care o conține, contribuie la producerea de colagen, menținând pielea fermă și strălucitoare.
Ca urmare, pentru majoritatea dintre noi, varza de Bruxelles este o opțiune sănătoasă.
Cu toate acestea, dacă aveți o problemă cu tiroida, cu siguranță medicul v-a indicat și lista legumelor pe care le puteți consuma, iar varza de Bruxelle, alături de varza comună, conopidă, broccoli sau kale ar putea să fie mai reduse cantitativ. Acest lucru se datorează faptului că ar putea interfera cu absorbția iodului, necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni. Cu toate acestea, trebuie reținut că e vorba de cantități mari, consumate în mod constant, care ar putea dăuna.
Varza de Bruxelles este un aliment bogat în fibre, extrem de benefice, care susțin procesul digestiv. Sunt, însă, persoane cărora alimentele bogate în fibre le pot provoca balonare și gaze, mai ales cei care suferă de boală inflamatorie intestinală, boala Crohn sau colită ulceroasă.
Cum se alege și se păstrează
- Caută verze ferme la atingere
- Frunzele trebuie să aibă culoare verde, vie
- La bază sunt ușor mai decolorate decât la vârf
- Cu cât sunt mai proaspete, cu atât sunt mai albe la bază; culoarea maronie este un semn de învechire
- Frunzele trebuie să fie strâns lipite, nu desfăcute spre vârf
- Dacă sunt foarte proaspete, pot fi păstrate în frigider până la gătire între 5 și 10 zile, altfel încep să își piardă culoarea
Cum se pregătește varza de Bruxelles
- Se spală și se curăță frunzele mai îngălbenite, dacă sunt
- Tăiați în jumătăți sau sferturi, pentru a reduce timpul de gătire; cele foarte mici pot rămâne întregi
- Nu fierbeți mai mult de 5 minute, altfel compușii sulfurosi (izotiocianați) vor începe să se descompună și vor mirosi; cu cât le gătiți mai mult, cu atât mirosul va deveni mai puternic
- Nu este necesar să crestați vărzuțele la bază, doar vor absorbi mai multă apă, nu se vor găti mai repede
Metode de gătire pentru a le mânca simple sau garnitură la porc ori pui
Există o mulțime de alte moduri de a găti varza de Bruxelles, în afară de fierbere: prăjire, la abur, la cuptor și nu numai!
- Sotate: în ulei de măsline, tăiate în jumătăți, asezonate cu sare, piper, usturoi pisat și zeamă de lămâie, se gătesc aproximativ 20 de minute.
- La cuptor: întregi sau tăiate în jumătăți, așezate în tavă pe hârtie de copt, stropite cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, usturoi pisat, sare și piper, la 200 °C, aproximativ 20 de minute
- La abur: în jur de 8 minute, asezonate cu sare, piper și zeamă de lămâie
- La tigaie, călite în ulei de măsline cu usturoi, la care se adaugă apoi supă de pasăre și se lasă la gătit sub capac timp de aproximativ 20 de minute; se asezonează cu sare și piper.
- Gratinate, la cuptor: odată gătite (fierte, la abur, sotate sau la cuptor), se așază într-un vas de cuptor, se adaugă mix de brânză și opțional bacon, se mai lasă aproximativ 10 minute la cuptor
- Cu smântână: după ce se fierb sau se gătesc la abur 3-4 minute până când se înmoaie, se toacă grosier; se toacă mărunt o ceapă, se călește în unt, se adaugă varza de Bruxelles mărunțită, o lingură de smântână, un strop de nucșoară și se dă în clocot
Surse documentare:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-brussels-sprouts
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5413254/
Foto: unsplash.com