fbpx

Ce tip de drojdie alegem

Drojdia este unul dintre ingredientele de bază ale unui aluat dospit. Fără o drojdie bună, activă, niciun aluat nu va deveni moale, pufos, așa cum ni-l dorim. De aceea este important să folosim o drojdie potrivită, dar și să o păstrăm în condiții potrivite.

În supermarketuri, găsim trei tipuri de drojdie: proaspătă, uscată activă și instant. Înainte de vă da toate detaliile, este bine să știți că indiferent de tipul de drojdie ales, rezultatele vor fi la fel. Diferența stă doar în felul în care o folosiți.

Drojdia proaspătă

Fiind un organism viu, în stare proaspătă, drojdia are un termen de valabilitate de doar câteva săptămâni și se păstrează doar la frigider. Și, odată ce ați desfăcut pachetul, drojdia este bine să fie consumată integral sau o puteți congela.

Înainte să o amestecați cu restul ingredientelor, drojdia proaspătă se dizolvă în lichid călduț, apă sau lapte, la care se mai poate adăuga și puțin zahăr, apoi se lasă deoparte 10-15 minute. Dacă în acest timp, amestecul a dat semne de ”viață”, adică se umflă și formează o mulțime de bule la suprafață, drojdia poate fi adăugată în aluat. Dacă drojdia nu este ”bună”, amestecul rămâne neschimbat și nu are rost s-o folosiți.

Drojdia uscată activă

O putem cumpăra la pliculețe sau la cutii, iar granulele de drojdie sunt ceva mai mari. Are termen de valabilitate îndelungat, dar pentru a-și păstra proprietățile este important s-o păstrați într-un loc răcoros și uscat înainte de a o desigila. După ce ați deschis plicul/cutia, recomandarea este de a o păstra la frigider. 

Înainte de a o adăuga în aluat, și drojdia uscată activă are nevoie să fie dizolvată în lichid călduț. 

Drojdia instant

Este tot un tip de drojdie uscată, sub formă de granule fine. Marele ei avantaj este faptul că nu are nevoie de ”activare”. O puneți peste făină, amestecați și apoi adăugați restul ingredientelor pentru aluat. Drojdia instant acționează mai rapid și crește aluaturile mai repede.

O puteți folosi atât în rețetele pentru mașina de pâine, cât și în rețetele care se lucrează manual.

Așa cum spuneam, rolul unei drojdii este de a crește aluatul și de a-i oferi aromele caracteristicile aluaturilor dospite. Ceea ce contează însă pentru reușita unei pâini sau a unui cozonac este folosirea unei cantități potrivite de drojdie, mai ales dacă rețeta specifică folosirea drojdiei proaspete, iar în casă nu aveți decât drojdie uscată.

25 g drojdie proaspătă echivalează cu 10 g drojdie uscată activă și cu 7 g drojdie instant

Foto: pixabay.com