Cartofii, morcovii și ceapa sunt toate legume care cresc în pământ, rădăcinoase, cum ar veni. Cu toate acestea, fiecare vine cu un set distinct de nutrienți și beneficii pentru sănătate.
De la reducerea stresului oxidativ până la prevenirea bolilor cronice, adăugarea unei porții sau două de rădăcinoase la dieta ta zilnică poate fi incredibil de benefică.
1. Ceapa
Ceapa este bogată în vitamine, minerale și fibre și este printre cele mai bogate surse alimentare de quercetină, despre care se afirmă că ajută la reducerea riscului de cancer pulmonar. Un alt studiu leagă consumul zilnic de ceapă crudă de scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet. Ceapa poate fi adăugată cu ușurință în salate, supe, omletă, tocănițe, preparate cu orez sau paste și multe altele.
2. Cartofi dulci
Cartofii dulci rădăcinoase delicioase, foarte hrănitoare și pline de beneficii pentru sănătate.
Sunt bogate în fibre, vitamina C, mangan și vitamina A și o sursă bună de câțiva antioxidanți – inclusiv beta-caroten, acid clorogenic și antociani.
Cartofii dulci pot fi copți, fierți, prăjiți sau sotați și savurați ca garnitură delicioasă sau adăugați în orice, de la salate la boluri pentru micul dejun.
3. Ghimbir
Ghimbirul este rădăcina unei plante cu flori din China, înrudită cu alte legume rădăcinoase, cum ar fi turmericul. Este plin cu antioxidanți, inclusiv un compus specific numit gingerol, care a fost asociat cu o listă lungă de beneficii pentru sănătate.
Ghimbirul este un adaos grozav la ceai, supe, smoothie-uri și tocane, cu un gust iute și aromat ce ne poartă cu gândul la India.
- Infuzie cu ghimbir
4. Sfecla
Sfecla este una dintre cele mai hrănitoare rădăcinoase disponibile, ambalând o cantitate bună de fibre, acid folic și mangan în fiecare porție. Studiile arată, de asemenea, că poate îmbunătăți performanța la exerciții fizice și poate crește fluxul de sânge către creier. Pentru a profita de beneficiile unice pentru sănătate ale sfeclei, încercați-o sub formă de suc, fiartă ori la abur și chiar crudă, într-o salată.
5. Usturoiul
Usturoiul, o rădăcinoasă din familia Allium, rudă cu ceapa, prazul, arpagicul și șalota, se mândrește cu o cantitate importantă de câțiva nutrienți importanți, inclusiv mangan, vitamina B6 și vitamina C.
În plus, este binecunoscut pentru proprietățile sale medicinale atribuite în mare parte compusului alicinei, care este eliberat atunci când cățeii de usturoi sunt zdrobiți, mestecați sau tocați.
Usturoiul este extrem de ușor inclus în meniu, fiind folosit pentru a amplifica aroma supelor, sosurilor, garniturii și felurilor principale.
6. Ridichi
Ridichile pot fi mici, dar reușesc să ofere foarte multe, în termeni nutriționali. Au un conținut scăzut de carbohidrați și calorii, dar vin cu multe fibre și vitamina C.
Ridichile sunt grozave în salate, sandvișuri, lângă brânzeturile de primăvară.
7. Morcovi
Una dintre cele mai iubite rădăcinoase, morcovii sunt de asemenea în fruntea topurilor când vine vorba de calitățile lor nutriționale. Sunt pline de vitamine A și K, precum și de importantul antioxidant beta-caroten. Morcovii conțin în principal apă și carbohidrați, adică amidon și zaharuri, cum ar fi zaharoza și glucoza. Consumul de morcovi a fost asociat cu niveluri scăzute de colesterol, iar prezența beta-carotenului poate fi asociată cu un risc mai scăzut de apariție a anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de prostată și de stomac.
8. Țelină
Conține o doză consistentă de vitamina C și fosfor și este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina K, cu 80% din valoarea zilnică recomandată într-o singură porție de aproximativ 150 g.
Vitamina K este un nutrient esențial, necesar pentru coagularea corectă a sângelui dar și pentru funcționarea unui hormon proteic important pentru sănătatea oaselor.
Țelina are un gust de nucă și o textură crocantă numai bună în salate, dar merge și fiartă în supă ori tocană, coaptă lângă fripturile la cuptor ori piure în loc de cartofi.
9. Turmeric
Din aceeași familie cu ghimbirul și cardamomul, este adesea uscat și măcinat ca un condiment, folosit pentru culoare (portocaliu puternic) și aromă, dar și pentru beneficiile sale în buna funcționare a corpului nostru. Turmericul conține un compus numit curcumină, despre care s-a demonstrat că previne formarea cheagurilor de sânge, scade nivelul de colesterol și reduce inflamația. În combinație cu piperul negru, crește absorbția curcuminei în organism.
10. Cartofi
Nu degeaba sunt milioane de rețete cu cartofi și fac parte din alimentele de bază ale oamenilor din cele mai vechi timpuri. Cartofii sunt foarte hrănitori, conținând carbohidrați, fibre, vitamina C, vitamina B6, potasiu și mangan.
Evitați cartofii prăjiți sau produsele procesate din cartofi, adesea bogate în grăsimi, sare și calorii, dar lipsite de proprietățile nutriționale ale cartofilor. Alegeți, în schimb, cartofi copți, fierți sau la abur.
Foto: unplash.com
Surse documentare:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-onions
https://www.healthline.com/nutrition/sweet-potato-benefits
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-beetroot
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-radish
https://www.healthline.com/nutrition/foods/carrots
https://www.nccih.nih.gov/health/turmeric