fbpx

Combinații grozave pentru uleiuri aromate și condimentate

  • Home
  • Utile
  • Combinații grozave pentru uleiuri aromate și condimentate

Salatele ori marinada grozavă pentru viitoarea friptură au un ingredient comun, uleiul folosit. Care poate fi simplu, dar și aromat ori condimentat. Nu este nevoie să dați fuga la magazinul din colț pentru a-l cumpăra, îl puteți pregăti foarte ușor în bucătăria voastră.

Uleiurile, plantele aromatice și condimentele se combină minunat, important este să aveți doar un pic de răbdare, cât să-și împreuneze aromele și să devină exact ceea ce vă doriți. Uleiurile de bază pe care le puteți folosi sunt cele de floarea-soarelui, porumb, rapiță, soia, sâmburi de struguri, care nu au o aromă specifică, sunt neutre și din punct de vedere al gustului. Uleiul de măsline, dacă alegeți să-l folosiți, ar trebui să fie unul cu aciditate potrivită, presat la rece, fără arome intense.

Plante/condimente de care aveți nevoie

Puteți folosi orice ierburi și condimente vă sunt pe plac: busuioc, oregano, cimbru, mentă, dafin, lămâiță, pătrunjel, coriandru, ardei iute, usturoi, anason etc. Este important însă, atunci când folosiți ierburi proaspete, să le spălați sub jet de apă rece și apoi să le uscați cât mai bine, cu ajutorul unui șervet de hârtie. Când le veți infuza în uleiul ales, plantele trebuie să fie uscate. Pentru unele plante care au tulpina lemnoasă – cum sunt rozmarinul, salvia, cimbrul/cimbrișorul – este nevoie de un pas suplimentar, acela în care le striviți ușor pentru a spori aromele degajate. Abia apoi le folosiți pentru aromatizarea uleiului. Unele condimente își intensifică aroma dacă le prăjiți într-o tigaie, fără ulei, înainte de a le adăuga în ulei – chimenul, feniculul, anasonul, piperul negru.

Cum faceți

Alegeți sticle sau borcane din sticlă care se închid ermetic. Și nu de dimensiuni mari, vă va fi mai ușor să începeți cu porții mici. Aveți la dispoziție două metode pentru a vă infuza uleiurile:

La rece

Puneți plantele și/sau mirodeniile preferate, spălate și uscate, în 100 ml de ulei; închideți ermetic și lăsați să se infuzeze 14-16 zile, când îl puteți încerca. Dacă nu a ajuns la intensitatea aromelor pe care v-o doreați, mai lăsați câteva zile la infuzat într-un loc ferit de lumina directă a soarelui. Nu uitați să puneți o etichetă cu data la care ați făcut acest ulei. În 3-4 luni, ar fi bine să-l consumați, altfel e posibil să simțiți gustul rânced al uleiului.

La cald

Cu alte cuvinte este necesar să încălziți bine uleiul înainte de a adăuga plantele sau condimentele. Este o metodă potrivită pentru plantele cu tulpini lemnoase, ardei iuți și roșii uscate, coji de citrice, nuci.

Combinații potrivite

cimbru – coajă de citrice
ardei iute – roșii uscate – busuioc
ardei iute – usturoi
oregano – roșii uscate – usturoi
rozmarin – usturoi
coajă de citrice – piper negru/roșu/verde
usturoi – dafin – roșii uscate
boabe de muștar – anason – cuișoare
mix de ierburi aromatice

foto: https://pixabay.com/