fbpx

Combinații potrivite cu plante aromatice

  • Home
  • Utile
  • Combinații potrivite cu plante aromatice
plante aromatice

Plantele aromatice au marea calitate de a completa gustul și savoarea oricărui preparat, transformând chiar și o banală omletă în ceva extraordinar. Plantele aromatice se împart în două mari categorii: lemnoase – cum sunt cimbrul, rozmarinul, oregano, și cu frunze – cum sunt salvia și busuiocul. Dacă pe acestea din urmă le putem presăra direct în farfurie, înainte de a mânca, ierburile aromatice lemnoase au nevoie de un timp de gătire pentru a-și elibera încet aromele.
Noi am testat câteva combinații de plante aromatice, după gustul nostru. Iar dacă nu le-ați încercat până acum, sperăm să vă inspirăm cu propunerile noastre.

Busuiocul

Se numără poate printre cele mai îndrăgite și folosite plante aromatice, mulți îl consideră ”regele” ierburilor aromatice. Renumit pentru aroma sa delicată, busuiocul se folosește atât în stare proaspătă, cât și uscat. Este ingredient de referință în bucătăria italiană și ne gândim doar la salata Caprese și la acele grozave sosuri care ne salvează de multe ori când vrem să pregătim ceva rapid.
Dacă-l alegeți pentru o mâncare gătită, de preferat este să-l adăugați după ce ați luat preparatul de pe foc.
Busuiocul se combină grozav cu roșiile, ardeii capia, morcovii, țelina, dovleceii și vinetele. Face echipă bună cu pastele (încercați negreșit rețeta de paste cu pesto), dar și cu carnea de pește și pui. Dar, la fel de bine, busuiocul se potrivește și într-o înghețată ori într-o limonadă.

busuioc

Rozmarinul

Foarte aromat atât în stare proaspătă, cât și uscat, rozmarinul se folosește mai ales în acele preparate care necesită un timp mai îndelungat de gătire, de preferat în cuptor. Este minunat în marinadele pentru carne, în special de miel, pește și porc, dar și pentru aromatizarea unor aluaturi de pâine, cum este focaccia. Este savuros în tocănițe cu legume (dovlecei, morcovi, ciuperci, roșii, cartofi), dar pentru că este foarte aromat, ar fi bine să-l folosiți în cantități moderate.
Noi l-am încercat și într-un preparat rece, fără pregătire termică, într-o rețetă de unt aromat, dar și într-o prăjitură surprinzătoare.

rozmarin

Cimbrul

Simplu sau în combinație cu alte surate, cimbrul este o alegere bună pentru o mulțime de preparate. Se potrivește cu castraveții, morcovii, varza acră, ciupercile, cartofii, roșiile, fasolea uscată, cartofii, dar și cu carnea de vânat, pește ori cea de porc și pui. Fripturile, mai ales după ce carnea a stat la marinat într-un mix de condimente și plante aromatice printre care ați folosit și cimbru, vor căpăta un gust și arome deosebite. Nu vă sfiiți să-l folosiți în ciorbe, ghiveci/tocane de legume, scăzute la foc mic, în cuptor, dar și în preparate pe bază de brânză. Mai ales în stare proaspătă, cimbrul este extrem de aromat, tocmai de aceea este bine să-l folosiți cu moderație.

cimbru

Salvia

Salvia este o plantă aromatică des întâlnită în bucătăria mediteraneană. O regăsiți în preparate cu carne de pasăre, porc și vită (încercați neapărat saltimbocca), pește, legume (roșii, cartofi, legume de culoare verde), paste cu sos de unt și salvie. O nebunie de arome și gusturi! Sau în marinade ori într-un sos cremos cu brânză brie ori gorgonzola și o mămăliguță așa cum vă place!
Gătită pe foc, în ulei sau unt, salvia își intensifică destul de mult aromele și gustul, așa că vă recomandăm să o folosiți cu moderație, mai ales atunci când o folosiți proaspătă.

salvie

Oregano

Oregano se potrivește tare bine cu orice preparat care conține roșii. Grecii l-au făcut deja celebru în minunata lor salată cu feta și roșii, iar italienii îl folosesc în sosuri sau pizza. Îl puteți folosi în combinație cu multe legume (vinete, dovlecei, zucchini, ciuperci, ardei gras, sparanghel, mazăre, cartofi), omletă, fripturi din carne de pui și pește, fructe de mare. Se folosește atât în stare proaspătă, cât și uscat.

oregano

foto: https://unsplash.com/