Ajunsă în Europa continentală din zona mediteraneană undeva pe la sfârșitul secolului al XV-lea, conopida este de fapt un tip de varză, având strămoși comuni cu varza clasică, cu cea de Bruxelles, cu kale și cu gulia. Și merită să îi dăm mai multe șanse în bucătăria noastră.
Din familia cruciferelor, rudă apropiată cu broccoli, conopida este bogată în fibre naturale și vitamina B și o serie de antioxidanți și fitonutrienți care ajută organismul să se protejeze în fața unor boli grave. De asemenea, conține colină, esențială pentru învățare și memorie și mulți alți nutrienți importanți. Un articol publicat de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) plasează conopida pe locul 24 pe lista fructelor și legumelor importante pentru organism.
Caracteristici nutriționale
O porție de 100 de grame de conopidă tocată, crudă sau fiartă conține:
- 25 de calorii
- 0 g de grăsime
- 5 g de carbohidrați
- 2 g de fibre alimentare
- 2 g de zahăr
- 2 g de proteine
- 30 de mg de sodiu
În ceea ce privește vitaminele și nutrienții, o porție de conopidă aduce:
- 100% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C
- Aproximativ un sfert din vitamina K necesară zilnic
- 2% din calciul și fierul zilnic
- 6% din potasiul zilnic
- Mai mult de 3% din magneziul zilnic
În ultimii ani, conopida a reușit cumva să iasă din zona banalului sau a mâncărurilor comune, de familie, devenind o alternativă pentru orez, ținând locul unui steak sau fiind mai importantă decât friptura la cuptor din farfuria respectivului chef.
Ce-i drept, este destul de ușor de introdus în dieta oricui, deși unii se plâng de mirosul lăsat la fiert. Este un pic mai pronunțat decât cel de la broccoli, dar dacă o pregătiți la cuptor scăpați de toată această mică neplăcere. Pentru că leguma în sine merită!
Pentru majoritatea dintre noi, conopida este o opțiune sănătoasă. Cu toate acestea, dacă aveți o problemă cu tiroida, medicul v-ar putea sfătui să fiți atenți la cantitatea de crucifere pe care o consumați, pentru că pot interfera cu absorbția iodului. Totuși, trebuie să mâncați în mod constant o cantitate importantă de crucifere, pentru ca acestea să devină o problemă. Conopida produce și balonare celor sensibili, din cauza cantității ridicate de fibre.
Așadar savurați-o crudă, la aburi, piure, la cuptor întreagă ori bucăți sau pur și simplu prăjită ori pane. Nu aruncați nici tulpina, pentru că este la fel de hrănitoare. Tăiați-o lejer și puneți-o într-un robot de bucătărie și folosiți-o apoi ca bază pentru supa de legume sau adăugați-o într-o salată.
Nouă ne place teribil și am gătit-o în toate formele posibile!
- Supă-cremă de conopidă coaptă
- Supă-cremă simplă
- Orez de conopidă
- Salată cu nuci
- Pane
- În tigaie cu sos de brânză
- Garnitură pentru păstrăv
- La cuptor cu unt
- La cuptor cu sos harissa
- Budincă
Foto: pixabay.com
Surse documentare:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/282844
https://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cauliflower
https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-cauliflower