fbpx

Cozonac fără frământare

cozonac fără frământare

Gustoși și suficient de pufoși, mai ales dacă folosești făina potrivită, cozonacii sunt acea bucurie așteptată la ceas de sărbătoare. Greu de crezut până nu testezi, așa că îți propunem să încerci și tu rețeta de cozonac fără frământare.

cozonac fără frământare

Cozonac fără frământare

5.0 from 1 vote
Course: desert, RețeteDifficulty: ușor
Porții

8

porții
Timp preparare

15

minutes
Timp gătire

45

minutes
Timp dospire 1

90

minute
Timp dospire 2

30

minute
Timp total

1

hour 

Ingrediente

  • 1 kg făină pentru cozonac + extra

  • 5 gălbenușuri medii + 1 ou

  • 50 g drojdie proaspătă sau 14 g drojdie uscată

  • 600 ml lapte + 2 linguri, 3,5% grăsime

  • 100 g unt, minimum 80% grăsime

  • 5 linguri de ulei de floarea-soarelui + extra (pentru uns masa de lucru)

  • 150 g zahăr tos + extra (pentru presărat deasupra)

  • 1 lingură de esență de vanilie

  • 1/2 linguriță de sare fină

  • Pentru umplutură
  • 5 linguri de cacao

  • 5 linguri de zahăr brun

  • 200 g ciocolată (neagră sau cu lapte)

Cum să faceți

  • Pentru maia, freacă drojdia proaspătă cu 1 lingură de zahăr într-un castronel. Toarnă 100 ml lapte călduț, adaugă 2 linguri cu făină, amestecă bine și lasă deoparte, până începe să crească. Dacă folosești drojdie uscată, adaug-o împreună cu zahărul în lapte și după ce s-au dizolvat granulele, pune și făina.
  • Pentru umplutură, amestecă zahărul brun cu cacaua și ciocolata tăiată cu cuțitul (nu foarte fin).
  • Cerne făina de două ori direct în castronul în care vei lăsa cozonacul la dospit.
  • Topește untul, dar nu-l lăsa să dea în clocot. Încălzește laptele rămas cu vanilia și dizolvă restul de zahăr.
  • Separat, freacă gălbenușurile cu sarea și uleiul până obții o cremă fină și cu volum.
  • Toarnă maiaua crescută, laptele călduț, untul topit și crema de gălbenușuri în castronul cu făină și amestecă ușor cu coada unei linguri de lemn până încorporezi toată făina. Întoarce aluatul de câteva ori, cu ajutorul palmei, și asigură-te că nu au rămas ”urme” de făină în castron.
  • Acoperă vasul cu un șervet și lasă-l deoparte până aluatul își dublează volumul. În funcție de temperatura mediului ambiant (bucătărie, cămară etc) procesul de creștere poate dura până la 90 de minute.
  • După ce aluatul a crescut suficient, pune-l pe masa unsă cu foarte puțin ulei sau, dacă aluatul e mai moale, presară foarte puțină făină și renunță la uleiul de pe masa de lucru.
  • Împarte-l în 4 bucăți, întinde tot atâtea foi. Presară pe fiecare amestecul pentru umplutură apoi rulează-le. În final, împletește câte două rulouri de aluat și așază-le în tăvile unse cu ulei și tapetate cu hârtie de copt.
  • Acoperă tăvile cu un prosop moale și lasă din nou la crescut până aluatul își dublează volumul. Încinge cuptorul la 200 de grade.
  • Între timp, bate oul cu cele două linguri de lapte și unge cozonacii după a doua dospire. Presară zahăr tos deasupra și dă cozonacii la cuptor. Coace 30-45 de minute sau până scobitoarea-test iese curată din aluat, iar cozonacii au devenit rumeni.
  • Scoate cozonacii pe un grătar, ideal culcați pe o parte, să nu se lase. Chiar dacă-ți va fi greu, taie-i doar după ce s-au răcorit.

Sfaturi

  • Nu deschide ușa cuptorului în primele 20-25 de minute! Dacă cuptorul nu coace în mod egal, întoarce tăvile după 20-25 de minute. De asemenea, redu căldura dacă s-au rumenit prea tare, dar și pentru a da timp aluatului să se coacă și în interior.
  • Sugestie. În perioadele de dospire, nu așeza aluatul foarte aproape de o sursă de căldură. Drojdia are nevoie de timp pentru a-și începe acțiunea.