fbpx

Cu susan!

Și voi obișnuiți să adunați cu vârful degetelor fiecare sămânță de susan pierdută prin punga cu covrigi sau chifle calde? Hm, sigur au ceva special aceste mici semințe aurii, și am aflat și ce!

Semințele de susan au fost folosite ca atare sau ca sursă de ulei de peste 5.000 de ani, iar acum sunt prezente pe o mare varietate de feluri de mâncare în bucătăria din Asia de Sud, Orientul Mijlociu, Mediterana și Caraibe, fiind și între preferatele europenilor în biscuiți, pe chifle (inclusiv de hamburger) sau alte produse de patiserie, mai ales topping pe foitaje.

Sunt sărace în carbohidrați și bogate în grăsimi, ceea ce le face o alegere bună pentru dietele ketogene!

Semințele de susan pot fi aurii ori maronii, dar și albe sau negre. Cele mai deschise la culoare au o aromă delicată și pot fi folosit în toate felurile de mâncare care necesită semințe de susan. Cele negre au o aromă mai bogată și mai puternică. În general, însă, semințele de susan au un gust și o aromă ușor dulci, sporită prin prăjire. 

Semințele de susan sunt bogate în minerale, o sursă excelentă de cupru și o sursă foarte bună de calciu, fier, magneziu, mangan și fosfor. Trei linguri de semințe de susan oferă 3,5 grame de fibre, ceea ce înseamnă 12% din aportul zilnic necesar. 

În timp ce semințele de susan au un conținut ridicat de grăsimi, acestea sunt în principal grăsimi polinesaturate și mononesaturate. Aceste semințe pot fi o sursă bună de proteine, cu 5 grame la 3 linguri. Au un indice glicemic foarte scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă o creștere a glicemiei după ce le consumați.

Semințele de susan trebuie păstrate într-un recipient etanș, de preferință la frigider, dacă nu, măcar într-un loc răcoros și uscat, dar nu mai mult de 3 luni. Refrigerate, pot fi păstrate ceva mai mult timp, iar la congelator rezistă până la un an. Uleiul de susan, pe de altă parte, este remarcabil de stabil și se va menține ani de zile fără să devină rânced, chiar și în climă caldă.

Cum folosim semințele de susan

  • Ușor prăjite, presărate în salate
  • Măcinate, pot fi adăugate la cerealele de dimineață ori la fulgi de ovăz
  • Pentru un plus de fibre, măcinate pot fi adăugate și în iaurturi sau smoothie-uri
  • Peste cartofi prăjiți
  • Peste orice produs de patiserie, dulce ori sărat, din aluat fraged sau foitaj
  • În chiftele de legume sau chiar din carne de pui
  • La falafel (chiftelele de năut)
  • Pentru paneul de carne de pui sau de crevete

Surse documentare:
https://www.healthline.com/nutrition/protein-for-vegans-vegetarians#TOC_TITLE_HDR_3
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=84

Foto: pixabay.com