
Să gătești pentru o familie întreagă poate fi costisitor, consumator de timp și uneori copleșitor. Cu puțină planificare și câteva trucuri, puteți transforma gătitul dintr-o corvoadă într-o activitate de familie plăcută.
Noi venim cu câteva recomandări pentru a reduce cât de mult posibil stresul asociat cu cumpărăturile, dar și câteva sfaturi pentru a vă ajuta să respectați un buget.
Mergeți mai rar la supermarket.
Era una dintre sugestiile făcute de specialiști în timpul pandemiei de COVID, dar dacă vă amintiți, am făcut și economie de bani, atunci. Pe deoparte pentru că aveam câteva stocuri de produse care rezistă mult și cumpăram doar ce trebuia să fie proaspăt. Lucrurile se simplifică dacă păstrați produse de bază, conservele și legumele congelate disponibile pentru a avea cât mai multe opțiuni de cină. De asemenea, va ajuta la scăderea risipei alimentare. România risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an. Cifra plasează România la jumătatea clasamentului european al țărilor care trimit mâncarea la pubelă, după numărul de kilograme pe cap de locuitor.
Planificați.
Încercați să faceți un plan de masă pentru câteva zile, dacă nu chiar pentru o săptămână. O mai bună organizare ajută la folosirea tuturor produselor disponibile pentru masă. Odată ce devine un obicei, veți fi impresionați de cât timp și bani economisiți. Pentru a începe, creați o listă cu mâncărurile preferate și ingredientele de care aveți nevoie. A ști ce gătiți când mergeți la cumpărături vă ajută să cumpărați exact cantitățile necesare de alimente. În plus, dacă ați cumpărat, spre exemplu, un sac de cartofi, căutați cât mai multe rețete care conțin cartofi, pentru a-i consuma complet înainte de a cumpăra altceva. Un frigider bine aprovizionat vă este mereu de ajutor.
Cumpărați produse la reducere și de sezon.
Fructele și legumele pot fi scumpe în afara sezonului, așadar este recomandat să mâncăm în funcție de anotimp, de la piață sau de la supermarket, în funcție de preț. De obicei la magazine sunt și zile cu reduceri, așadar puteți să vă orientați și după acest lucru. Când cumpărați alimente în afara sezonului, veți găsi prețuri mai bune în secțiunea congelate. Vizitați și piața locală de fermieri în timpul sezonului de vârf, deoarece pentru produsele locale poate fi o opțiune mai ieftină decât magazinul.
Cumpărați alimente întregi.
Sigur că este mai simplu să cumpărăm o pungă cu legume gata tăiate pentru ciorbă, dar s-ar putea să fie ceva mai scumpe decât dacă luăm 5 morcovi, o ceapă și alte legume și le tăiem acasă. Cumpărați produse proaspete dacă le puteți folosi în decurs de aproximativ o săptămână, altfel optați pentru produse congelate – sunt la fel de bogate în nutrienți ca și versiunile proaspete. Cum să menținem mai mult timp produsele în frigider, v-am povestit aici.
Schimbați accentul de pe carne, pe legume.
Dacă ne uităm atent la obiceiurile alimentare ale românilor, o să constatăm că de multe ori că avem carnea în centrul meselor. Dar putem schimba asta, fără să renunțăm la ea. Practic putem doar schimba accentul, de pe carne, pe legumele din farfurie, micșorând cantitatea de proteină și majorând-o pe cea de fibre. Adică exact recomandarea doctorului!
Pregătiți supă/ciorbă și tocană.
Mâncărurile mai consistente ne ajută să mâncăm mai rar și mai puțin, acoperind în același timp în întregime nevoia de hrană. Și supa ori ciorba și tocana sunt absolut delicioase și sățioase. Și mult mai ieftine! Chiar dacă vi se par dificil sau mâncătoare de timp, să știți că nu trebuie păzite în timp ce se fierb. Aceasta este, de asemenea, și o modalitate excelentă de a folosi resturile de alimente din frigider. O jumătate de morcov, două tulpini de țelină și un rest de țelină sunt numai bune ca bază pentru supă.
Reduceți cantitate de snack-uri
Realmente nu aveți nevoie de ele! O să vă spună același lucru și medicul și nutriționistul. Mai puține ronțăieli pe zi vor fi doar în beneficiul vostru! Sau puteți face chipsuri acasă din morcovi, păstârnac, cartofi, cartofi dulci, sfeclă, dovlecei, mere, pere.
Salvați, nu aruncați!
Acesta va fi mereu sfatul nostru. Cu puțină imaginație sau pur și simplu o căutare pe google, o să vă fie mai ușor să găsiți soluții înainte de a arunca mâncarea.
Foto: pixabay.com