
Cei care iubesc să gătească arăbeşte, sunt cu siguranţă familiarizaţi cu bulgurul, chiar şi dacă numai pentru binecunoscuta salată Tabouleh, în care se combină perfect cu roşiile, pătrunjelul, uleiul de măsline şi zeama de lămâie.
În esenţă, bulgurul este obţinut din diferite tipuri de grâu, mai ales durum, şi poate înlocui cu succes orice mâncare cu orez, de exemplu. Boabele pot avea diferite dimensiuni, iar cele mai multe tipuri de bulgur se gătesc în maximum 15 minute. Pregătirea acestuia este asemănătoare cu cea a cuşcuşului, quinoa sau a altor cereale.
Deşi se confundă cu spărtura de grâu, bulgurul este diferit. Se comercializează prefiert și uscat înainte de a fi măcinat, în timp ce grâul spart este crud. De altfel acesta este şi motivul pentru care bulgurul se găteşte relativ uşor, mult mai repede decât multe alte cereale integrale.
Bulgurul nu este doar gustos și rapid de preparat, ci și foarte hrănitor şi conține o varietate de vitamine și minerale, precum și o cantitate bună de proteine și fibre, dar şi acizi graşi Omega 3 şi 6.
Valori nutriţionale pentru o porţie (182 g)
- 151 calorii
- 6 g proteine
- 8 g fibre
- 34 g carbohidraţi
- Acid folic: 8% din doza zilnica recomandată (DZR)
- Fier: 10% din DZR
- Magneziu: 15% din DZR
- Mangan: 55% din DZR
- Niacina: 8% din DZR
- Vitamina B6: 8% din DZR
Beneficiile bulgurului
- Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, datorită fibrelor şi fitonutrienţilor conţinute
- Poate favoriza dezvoltarea de bacterii benefice la nivelul sistemului digestiv, susţinând, astfel, buna funcţionare a acestuia
- Conţinutul de fibre ajută şi la menţinerea sănătăţii tractului digestiv, prevenind constipaţia
- Tot fibrele sunt de ajutor în menţinerea unei greutăți optime
- Nu conţine colesterol
- Conţinutul de mangan este legat de reglarea metabolismului şi susţinerea sistemului imunitar
- Conţine gluten, deci nu este recomandat celor cu contraindicaţii sau intoleranţă
Cum se găteşte bulgurul
- Într-o proporţie de 1-2 se calculează cantitatea de apă (sau supă, de legume sau carne) necesară
- Poate fi fiert, exact ca şi orezul, în cantitatea de lichid stabilită
- Dar poate fi şi doar opărit: se pune apa într-un vas şi se aduce la temperatura de fierbere
- Se pregăteşte un vas cu capac în care se pune bulgurul uscat
- Deasupra se toarnă apa clocotită şi se lasă la înmuiat până capătă consistenţa dorită
- Se scurge apa în exces, dacă există
Dacă vreţi să încercaţi câteva reţete, vă spunem cum am făcut noi
Ce trebuie să ţinem minte dacă vrem să includem bulgurul în dieta noastră este că putem găsi şi găti o sumedenie de reţete europene (Armenia, Cipru) şi orientale (Orientul Mijlociu), fiind considerat un produs de bază, cu termen lung de valabilitate.
Este frecvent folosit în salate și pilafuri, condimentat cu ierburi aromatice şi însoţind diverse legume fierte. De asemenea, este un liant excelent pentru chiftele și bulete. Datorită texturii sale, poate fi folosit ca înlocuitor al cărnii tocate pentru a crea versiuni vegane ale mâncărurilor clasice, cum ar fi tacos și chili.
Asociat sau nu cu carne, bulgurul este o bază excelentă pentru budicile tip porridge de mic dejun, lăsat la înmuiat peste noapte, precum și în mâncăruri cu sos și tocane.
Este destul de ușor de găsit în aproape orice magazin alimentar și este relativ ieftin.
Surse documentare:
https://www.healthline.com/nutrition/bulgur-wheat
https://www.thehealthy.com/nutrition/bulgur/
https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgur