Organizarea corectă a frigiderului nu este doar o chestiune de estetică, ci și una de igienă alimentară, pentru că poți controla mai ușor și mirosurile, dar vei putea depozita mai bine și alimentele. Cu alte cuvinte, dacă aranjezi bine produsele, vei reuși să arunci mai puțină mâncare, te vei proteja de toxiinfecții alimentare și vei face și economii.
Primul lucru pe care îl ai de făcut este să reglezi corect temperatura frigiderului, în funcție de anotimp, de mediul ambiant și de cât de plin este.
- Temperatura frigiderului trebuie setată între 2 și 5 grade; astfel, bacteriile vor fi împiedicate să se dezvolte, iar alimentele țin mai bine
- Prin modul în care aranjați produsele, asigurați o bună circulație a aerului
- Mâncarea gătită se ține totdeauna în vase bine închise și pe rafturile superioare; acolo are și temperatura potrivită și vizibilitate, pentru a nu uita de ea
- Rafturile din mijloc sunt potrivite pentru lactate și brânzeturi, astfel nu vor împrumuta nici mirosul mâncărurilor preparate. Bine ar fi să depozitați și ouăle aici, dar asta depinde și de consumul zilnic
- Puneți totdeauna carnea proaspătă ori peștele în partea de jos, unde este cel mai rece
- Rezervând rafturile de jos pentru alimentele nepreparate termic, veți împiedica și eventuala contaminare încrucișată a produselor (carnea de pui crudă este cea mai periculoasă!)
- Legumele și fructele depozitați-le în cutiile speciale, unde sunt mai protejate
- Puneți șervete de hârtie în cutiile de legume și fructe, pentru a absorbi umezeala
- Dacă aveți prea multe verdețuri, nu le depozitați către latura din spate a frigiderului, pentru că acolo sunt circuitele electrice și temperatura cea mai scăzută, total nepotrivită pentru frunzele verzi, de exemplu
- Ușa frigiderului este zona cu temperatura cea mai ridicată: este potrivită pentru produsele mai puțin pretențioase, cum sunt sosurile de diverse feluri, dulcețurile, sucurile și, în general, produsele care au conservanți alimentari
- Și untul poate fi ținut în siguranță pe ușa frigiderului
- Contrar a ceea ce se crede, avocado, bananele, nectarinele, piersicile, perele, prunele și roșiile nu au nevoie de frigider, unde umiditatea și temperatura prea scăzută le va face să se strice mai repede
- Verificați produsele din frigider măcar o dată pe săptămână și aruncați ce e de aruncat
- Curățați frigiderul măcar o dată la 3 luni, pentru a vă păstra în siguranță, dar spălați-l de câte ori curge ceva în el.