Odinioară considerat o delicatesă nord-africană, cușcușul este acum consumat în toată lumea și poate fi găsit pe rafturile majorității magazinelor alimentare. Este un produs prelucrat din grâu durum sau semolina, seamănă cu grisul, dacă vreți, și arată ca niște mici bobițe.
Există trei tipuri de cușcuș: marocan, israelian și libanez, cel marocan fiind și cea mai mică și ușor disponibilă versiune.
Cușcușul israelian este de mărimea boabelor de piper și durează ceva mai mult să fie gătit, unii i-ar putea descoperi o ușoară aromă de nuci, iar textura este mai apropiată de pastele al dente. Cușcușul libanez este cel mai mare dintre cele trei și are și cel mai lung timp de gătire.
În formă naturală, să-i spunem, poate fi găsit pe rafturile magazinelor în zona produselor mai exotice. De cele mai multe ori, noi îl găsim prefiert, așadar este destul de ușor de gătit, avem nevoie doar de apă fierbinte.
Cușcușul se folosește în general în același mod cu orezul, bulgurul sau pastele, lângă carne, legume și sos. Poate fi adăugat și în salate pentru artizanii culinari îndrăzneți, dar în mod tradițional, este asociat cu preparate asemănătoare tocanei.
Valori nutriţionale pentru o porţie (100 g)
- 376 calorii
- 77,4 g carbohidrați
- 12,7 g proteine
- 5 g fibre
- 0 g grăsimi
- 24 mg calciu
- 1 mg fier
- Magneziu, fosfor, potasiu
Unul dintre cei mai importanți nutrienți din cușcuș este seleniul, o porție reprezentând aproape jumătate din aportul recomandat. Seleniul este un mineral esențial cu multe beneficii pentru sănătate, fiind un antioxidant care ajută corpul să repare celulele deteriorate și scade inflamația. De asemenea, joacă un rol în sănătatea tiroidei. Funcția sa antioxidantă poate ajuta, de asemenea, la reducerea acumulării plăcii și a colesterolului LDL „rău” pe venele și pereții arterelor.
Totuși, cușcușul este bogat în carbohidrați și poate să nu fie cea mai bună alegere pentru persoanele cu diabet, boala celiacă sau sensibilitate la gluten non-celiacă. De asemenea, conține mai puțini nutrienți esențiali decât alte alimente.
Comparativ cu pastele, însă, este adesea considerat o alternativă sănătoasă, deoarece este făcut din făină integrală, pastele fiind, de obicei, mai rafinate. Gătit corect, cușcușul este ușor și pufos. În plus, tinde să capete aroma altor ingrediente.
Cum se gătește cușcușul
- Fierbeți apă, supă ori chiar lapte
- Adăugați cușcușul
- Lăsați acoperit între 5-15 minute
- După ce a absorbit tot lichidul, ridicați capacul și amestecați cu o furculiță.
- Timpul exact de gătire poate fi diferit, așadar verificați pachetul pentru instrucțiuni.
Dacă doriți să includeți cușcușul într-o masă sănătoasă și echilibrată, evitați variantele de gătit în supă sau cu unt ori ulei de măsline, evident și pe cele cu sosuri grele și grase.
Puteți, însă, să vă concentrați pe ingrediente proaspete pentru o masă cu conținut scăzut de grăsimi, de exemplu cu pui fript, ardei roșii căliți, brânză telemea și mentă.
Sau să alegeți una dintre rețetele noastre fără carne:
Surse documentare:
https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-couscous.html
https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-couscous
https://www.howmany.wiki/vw/–1%7C4–cup–of–couscous–in–gram
Foto: pixabay.com