fbpx

Cuțite de bucătărie

Pentru feliat, tocat, dezosat sau decojit, totdeauna avem nevoie de cuțit în bucătărie și, decât să avem multe și inutile, mai bine mai puține și mai performante. Chiar dacă pare o cheltuială suplimentară, un cuțit bun de bucătărie este o investiție pe termen lung.

Poate că cineva pentru care gătitul este o corvoadă ar prefera să cheltuiască banii pe orice altceva, dar există un motiv foarte simplu pentru care ar trebui, totuși, să acorde atenție subiectului. Eficiența. Să știi că ai la îndemână o unealtă pe care te poți baza, care nu are nevoie să fie înlocuită periodic și să îți răpească din timp inutil și mai ales că poate fi folosit conform nevoilor tale. 

În funcție de formă, cuțitele de bucătărie au un rol anume, dar, spre deosebire de bucătarii profesioniști, poate nu avem nevoie chiar de toate. Dar cu siguranță putem spune că ați auzit, măcar, despre așa-numitul cuțit al bucătarului, un cuțit multifuncțional și profesional. Nu trebuie neapărat să fie unul japonez cu lamă de oțel lucrată manual, dar cu siguranță nici unul cu lamă de tablă. Iar acesta este aproape obligatoriu într-o bucătărie funcțională.

Și pentru că am vorbit despre lamă, trebuie ținut cont că în funcție de materialul din care este fabricată și de calitatea acestuia va trebui să îngrijim și cuțitul respectiv. Dacă până recent vorbeam aproape exclusiv despre lame metalice, acum trebuie să spunem câteva cuvinte și despre cele ceramice. Sunt potrivite pentru cei care nu vor să aibă prea mult de-a face cu ascuțitul cuțitului, dar sunt și destul de sensibile. Se pot sparge sau fisura ușor dacă scăpăm cuțitul pe jos sau chiar dacă ne lovim de o bucată mai tare de os la carnea în lucru. 

Și lamele din oțel sunt de mai multe feluri. Cele inoxidabile sunt mai ieftine, dar trebuie ascuțite periodic.  Cele în compoziția cărora intră și carbonul sunt mai rezistente la uzură și rugină. De top și cu siguranță de chefs sunt cele cu lama din oțel forjat, tip Damasc.

Așadar, de ce cuțit avem nevoie în bucătărie?

1. Chef’s Knife (cuțitul bucătarului)

Are între 15 și 35 cm lungime, cu o lamă triunghiulară, și este cuțitul cel mai util în bucătărie, pentru că poți face o sumedenie de operațiuni cu el: să tai carnea, să dezosezi, să toci legumele ori ierburile aromatice, să tai sâmburi și nuci.

Totuși, nu este potrivit pentru a tăia oase mari (se poate strica lama) sau pentru pâine. Este destul de dificil de folosit și pentru filetatul cărnii, datorită dimensiunii mari a lamei.        

chef's knife
Chef’s Knife

2. Cuțit pentru legume și fructe

Cu o lamă de 10-15 cm, este un cuțit foarte util și de obicei preferat de gospodine, fiind foarte ușor manevrabil. În lipsa chef’s knife, este cel mai folosit cuțit din bucătărie.

Este potrivit pentru felierea și tocarea legumelor și fructelor, pregătirea sandviciurilor și chiar pentru a lucra cu carnea, dar fără operațiuni de finețe.

Din păcate nici acesta nu este de foarte mare ajutor la feliatul pâinii sau dezosat.

Cuțit pentru legume și fructe
Cuțit pentru legume și fructe

3. Cuțit pentru feliat carnea

Este un cuțit cu lamă lungă și îngustă, de obicei cu vârful ușor în sus, folosit pentru a tăia foarte subțire friptura, la masă. Curcan, pui, vită sau porc, vânat- toate pot fi porționate fără a rupe carnea fragedă. Este ideal pentru felierea cărnii gătite sau felierea fină a legumelor și fructelor.

Nu poate fi folosit, însă, pentru tăierea oaselor sau a bucăților de carne cu os și nici pentru tocat, de exemplu, din cauza lamei fine și prelungi. 

Cuțit pentru feliat carnea
Cuțit pentru feliat carnea

4. Cuțit de filetat

Seamănă foarte bine cu cuțitul pentru feliat, dar are lama ceva mai scurtă și mai puțin flexibilă, pentru că este folosit la carnea crudă, atunci când vrem să face Carpaccio, de exemplu, sau să filetăm peștele sau cotletul. 

Nici acesta nu este recomandat pentru a tăia osul și nu poate fi folosit la tocat.

Cuțit de filetat
Cuțit de filetat

5. Cuțit de decojit

Este cuțitul cu lama cea mai scurtă, iar rolul lui în bucătărie a fost preluat de peeler.

Cuțit de decojit
Cuțit de decojit

6. Cuțit pentru tocat legume

Este tot un cuțit cu lama lungă, dar oarecum dreptunghiulară, pentru a atinge perfect tocătorul, astfel încât legumele să fie uniform tăiate, pe toată lungimea. Este un cuțit destul de voluminos și mai greu manevrabil pentru neprofesioniști și foarte ușor de înlocuit cu cuțitul bucătarului sau cu un chopper electric.

Cuțit pentru tocat legume
Cuțit pentru tocat legume

7. Cuțitul pentru pâine 

Este cel mai ușor de recunoscut, are lama zimțată și lungă. 

Cuțitul pentru pâine
Cuțitul pentru pâine

8. Satârul

Mai este cunoscut și drept cuțitul măcelarului, fiind un cuțit greu, cu lamă foarte plată și ascuțită perfect, care folosește la tăierea oaselor mari prin lovire. Nu poate fi folosit la operațiuni fine, de fapt singurul lui rol este de a porționa bucățile mari de carne cu os.

Satârul
Satârul

După ce aruncăm o privire asupra felurilor și formelor pe care le au principalele tipuri de cuțite, vom constata că nu avem nevoie de toate, dar nici nu putem spune că oricare este potrivit. 

Pe primul loc, fără îndoială, se situează cuțitul bucătarului, de bază am putea spune, și care poate prelua cele mai multe dintre sarcinile celorlalte cuțite.

Având în vedere că pâinea e de cele mai multe ori gata feliată de la magazin, iar pentru curățat legumele și fructele, folosim de obicei peelerul, și acestea pot fi tăiate de pe listă. În același mod putem renunța și la cuțitul pentru tocat legume. Dacă chiar vrem să le tocăm de mână, putem folosi cuțitul bucătarului, dar probabil că mulți ați optat, deja, pentru chopper electric. Nu mulți se descurcă cu dezosatul și filetatul puiului sau peștelui, așadar poate și cuțitul de filetat este rar folosit de un amator, deși profesioniștii nu l-ar putea sub nicio formă exclude de pe lista obligatorie.

Bine ar fi să nu renunțăm, însă, la cuțitul de feliat carnea, pentru că ne va fi foarte util la următoarea masă în familia extinsă, când vom pregăti ori o pasăre întreagă, ori o bucată mare de porc sau vită la tavă.