De ceva ani deja există și în România dispozitive pentru sigilarea în vid a alimentelor, care ajută la o păstrare pe termen mai îndelungat, prin eliminarea aerului din recipient. Aparatul este util mai ales dacă vrem să cumpărăm produse în cantități mai mari sau, de exemplu, pentru cei care sunt singuri și riscă să irosească multă mâncare.
Sigilarea prin vacuum a alimentelor reduce cantitatea de oxigen din pachet, prevenind, în acest fel, dezvoltarea bacteriilor care cauzează alterarea cărnii, legumelor sau lichidelor. Atenție, însă, există și bacterii anaerobe, așadar este obligatoriu să gătim termic mai ales carnea, odată congelată. Niciodată NU se mănâncă sushi sau biftec tartar dintr-o carne congelată!
Sunt însă beneficii de netăgăduit ale sigilării în vid a alimentelor:
Reduce deteriorarea la congelare
Mai ales carnea, dar nu numai, poate fi serios afectată de înghețare, un fel de degerături am putea spune, apărute când aerul intră în contact cu cristalele de apă din jurul alimentelor. Acestea sunt vizibile prin schimbarea culorii (de obicei carnea este mai închisă la culoare, oxidată, în acele zone), dar mai ales a gustului. Etanșarea ajută la prevenirea acestui lucru, eliminând aerul din contactul cu alimentele.
Alimentele își vor păstra prospețimea un timp mai îndelungat
Lipsa expunerii la aer permite o conservare și o protecție mai îndelungate chiar și în frigider, nu doar în congelator. Etanșarea prin vidare ține departe mucegaiul, ciupercile și unele bacterii. Când vorbim despre produse extrem de perisabile, fructe și legume de sezon, spre exemplu, cantitatea suplimentară cumpărată poate fi sigilată în vid, porționată, și păstrată în lădița frigiderului pentru mai multă vreme. Pot fi depozitate în acest mod și diverse produse în cămară, nuci sau biscuiți, de exemplu. Nucile pot râncezi ușor dacă nu sunt păstrate corespunzător, iar biscuiții de obicei se înmoaie. Ținute în pungi vidate, pot fi folosite mai mult timp.
Pot fi folosite și pentru marinare
Un alt mare beneficiu al etanșării sub vid este că poate fi folosit pentru a marina și condimenta ori aromatiza alimentele. Putem astfel să lăsăm mai mult timp vita, puiul sau peștele în marinadă, fără riscul alterării.
Economisiți spațiu în frigider sau debara
Indiferent dacă este în cămară sau în frigider și congelator, spațiul pentru mâncare nu este infinit. Prin etanșarea sub vid a produselor, este mai ușor să le stivuim, le putem așeza chiar pe verticală, economisind, astfel, spațiu.
Economisiți bani
Nu există nicio îndoială că achiziționare de alimente în pachete XXL, ”de familie” sau vrac înseamnă economie la buget. Pentru a nu risca, însă, să irosim mâncarea neconsumată, putem salva de două ori, folosind dispozitivul de vidare pentru depozitare. Așa reducem și cantitatea de mâncare aruncată, pentru că putem pune sub vid și mâncare gătită, pe care să o păstrăm în frigider sau congelator, în funcție de momentul în care decidem să o așezăm pe masă.
Nu implică folosirea conservanților
Produsele vidate și ulterior refrigerate ori congelate nu au nevoie de aditivi pentru a-și păstra calitățile. La conserve folosim măcar zahăr ori sare, care, deși conservanți naturali, schimbă proprietățile alimentelor. Stocând însă în vid, acest lucru nu mai este necesar.
Rapid și eficient
Conservarea alimentelor prin fierbere sau saramură ia timp. De asemenea, gătirea produselor necesită mult timp, timp pe care de cele mai multe ori nu-l avem la dispoziție. Odată mâncarea pregătită, în cantități mai mari, putem în câteva minute să o sigilăm pentru o mai bună păstrare. Astfel avem șansa să mâncăm sănătos zi de zi, nu doar atunci când avem timp pentru gătit.
Măsuri necesare!
Pentru a evita riscurile legate de alimentele sigilate în vid, este recomandat să urmați câteva sfaturi sigure privind manipularea alimentelor:
- Etanșarea alimentelor prin vidare nu înlocuiește necesitatea pregătirii termice a acestora
- Spălați-vă mâinile înainte și în timpul procesului de sigilare.
- Încercați să nu atingeți mâncarea cu mâinile. Folosiți linguri curate, clești sau chiar mănuși.
- Asigurați-vă că păstrați ustensilele, tocătoarele și blaturile curate.
- Păstrați alimentele sigilate sub vid în frigider sau congelator. Alimentele uscate, precum biscuiții și nucile, pot fi păstrate la temperatura camerei.
Surse documentare:
https://www.foodsaver.com/foodsaver_brand_promise.html
https://nchfp.uga.edu/publications/uga/vacuum_packaging.html