Poate că majoritatea dintre noi am auzit de semințele de chia doar în anii din urmă, însă planta a fost cultivată ca sursă de hrană încă din 3500 a.Chr.. Nu era doar o cultură alimentară majoră în actuala zonă a Mexicului și Guatemalei, ci era și oferită zeilor azteci în ceremoniile religioase.
Semințele de chia provin de la Salvia hispanica L. iar cele de bună calitate au culoarea naturală alb sau negru. Dacă sunt maronii, înseamnă că nu au ajuns la maturitate, sunt practic crude.
Minusculele semințe, atunci când sunt lăsate la înmuiat într-un lichid, își pot mări volumul chiar și de până la 10 ori, devenind gelatinoase și lipicioase. Ca urmare, sunt ușor de folosit în lapte sau băuturi din soia ori migdale, iaurturi și smoothie-uri. Ba chiar și în supă, dar poate nu chiar din prima încercare. Fiind bogate în fibre solubile, au mare succes în diete, pentru că dau repede senzația de sațietate.
Dar semințele de chia sunt mai mult decât atât!
Specialiștii nutriționiști le consideră acum un super-aliment, care reprezeintă o excelentă sursă de fibre, bogate în proteine, acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6, antioxidanți, aminoacizi, vitamine și minerale.
Sună foarte bine pentru măruntele semințe care seamănă mai degrabă cu macul, dar dacă nu am ști ce să facem cu ele, ar fi degeaba. Nu e recomandat să le mâncăm cu lingurița din pungă, pentru că nu am simți nicio bucurie, iar în anumite condiții, ce e prea mult, strică. În general, se recomanda consumul a 20 – 30 de grame pe zi, adică aproximativ două linguri.
100 grame de semințe chia conțin:
490 de calorii
5 g proteine
42 g carbohidrati
7 g grăsimi (din care majoritatea nesaturate, grăsimi bune)
34 g fibre
Cu un gust neutru, semințele de chia pot fi destul de ușor de integrat în alimentație.
Le putem adăugate la cereale, biscuiți, băuturi, pâine și alte produse de patiserie pentru a spori valoarea nutritivă a acestora. Practic, semințele de chia pot fi adăugate atâta timp cât există umiditate, cu ajutorul căreia își vor schimba textura, vor deveni moi și lipicioase.
Cum se folosesc
- Presărați câteva lingurițe în salate, supe sau în bolul cu cereale pentru micul dejun (fierbinți sau reci).
- Adăugați în milk-shake-uri sau smoothie-uri
- Amestecați-le în dressingul pentru salată, sosuri, marinade sau aluat (tort / brioșă / pâine).
- Gelul de chia poate fi folosit ca agent de îngroșare pentru piureuri, budinci și supe (amestecați gelul în aceste alimente după ce sunt preparate sau fierte).
Cum se fac
- Gelul de chia: ¼ cană semințe cu 1 cană lichid, amestecați bine și acoperiți. Se lasă să stea aproximativ 15-20 de minute până când textura se transformă într-o gelatină moale. Rezistă la frigider până la o săptămână și poate fi adăugat la piureuri și supe pentru a le da consistență
- Budinca cu chia: amestecați ¼ cană de semințe cu o cană de lichid (migdale, soia sau lactate ori suc de fructe). Se lasă să stea cel puțin 15 minute la frigider. Adăugați nuci, fructe proaspete și aromele preferate. Încercați și BUDINCĂ DE CHIA ȘI IAURT
- În loc de ouă (la copt): pentru un ou întreg, amestecați 1 lingură de semințe de chia întregi sau 2 lingurițe semințe de chia măcinate cu 3 linguri de apă. Se lasă să stea cel puțin 5 minute sau până când amestecul se îngroașă până la consistența unui ou crud amestecat.
- Germeni de chia: puneți o linguriță de semințe într-un vas, pulverizați cu apă și mutați la soare. Pulverizați dimineața și seara până când apar lăstarii, aproximativ 3-7 zile. Pot fi folosite pentru salate și sandvișuri.
Semințele de chia pot fi păstrate 4-5 ani fără să aibă nevoie de frigider, ci doar de un loc răcoros și uscat.
Sursă documentare:
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds/
Foto: pexels.com pixabay.com