fbpx

Despre dovlecei, cu dragoste!

Palid sau verde închis, dovlecelul nu este deloc de neglijat, iar România pare să se alinieze ideii, nu de alta, dar suntem unii dintre cei mai importanți cultivatori din lume. La acest capitol suntem alături de Japonia, China, Italia, Turcia și Egipt!

Rudă cu castravetele, tot din familia curcubitaceelor, dovlecelul este tot un fruct, nu o legumă! Planta este originară din America Centrală, dar acum se cultivă pe tot globul.

Fructele sunt lunguiețe și variază mult în funcție de soi, la fel și culoarea dovleceilor, de obicei în tonuri de la alb-verzui la verde închis. 

Bogat în vitamine și minerale, dovlecelul conține substanțe active și în miez, și în coajă, motiv pentru care este recomandat să fie consumați nedecojiți. De asemenea, dovlecelul este bogat în apă, cca 93%, potasiu, vitamina C și β-caroten, fiind recomandat și în dietele pentru reducerea greutății pentru că este și un bun diuretic, reduce retenția de apă din organism.

Și floarea de dovlecel poate fi consumată! De obicei se gătește în stil tempura, dată printr-un aluat subțire din făină, sare și apă, apoi prăjită în baie de ulei foarte bine încins. Florile de dovlecel pot fi umplute, în prealabil, cu diverse tipuri de brânză. Dacă vi se pare complicat sau migălos, însă, puteți doar să le folosiți în salate ori pentru decor, având o culoare splendidă,  de un galben-portocaliu intens.

Ideal este să consumați dovlecelul în stare crudă, în salate. Cu toate acestea, poate fi preparat la aburi, la wok, la tigaie în puțin ulei, la cuptor, pane, în baie de ulei ori la grătar. 

Cele mai puțin recomandate moduri de a prepara dovlecelul sunt cele care conțin ulei, iar asta pentru că dovlecelul va pierde toate proprietățile nutritive prin prăjire la temperaturi înalte.

Cum alegem dovleceii

  • Cei mai buni dovlecei de cumpărat trebuie să fie fragezi, dulci și să aibă cât mai puține semințe
  • Trebuie să țineți cont de consistența pulpei și de fermitate
  • Alegeți întotdeauna dovlecei mai subțiri, fermi, grei și lucioși
  • Trebuie să aibă coada verde, coaja curată și fără pete maronii
  • Dacă îi mâncați cruzi, ar fi de preferat să fie din surse cât mai netratate chimic, crescuți tradițional, dacă nu chiar ecologic

Cum păstrăm dovleceii

  • Dovleceii se strică destul de repede și trebuie gătiți în câteva zile de la cumpărare
  • Pot fi ținuți la frigider aproximativ o săptămână, în cutia pentru legume
  • Dacă vreți să se păstreze mai mult timp, trebuie așezați într-un șervet de hârtie și apoi într-o pungă cu fermoar (zip), tot la frigider. Verificați-i din timp în timp, dar ar trebui să reziste până la 10 zile
  • La congelator pot fi păstrați numai dacă au fost sotați sau fierți în apă și sare. Odată dezghețați, pot fi folosiți în mâncăruri scăzute cu legume.

Cum se conservă dovleceii

  • În saramură, apoi pot fi folosiți în supe, ciorbe, ciulama, tocănițe, ghiveci sau chiar pentru salata de vinete, dați prin blender, în loc de maioneză
  • În suc de roșii, poate fi ulterior o mâncare de sine stătătoare sau o combinație în ghiveci; se conservă cruzi, cu sare și zahăr
  • În oțet, cu condimente specifice, și sunt ideali ca aperitiv sau ca garnitură, lângă friptură sau chiar cârnați. Puteți să-i încercați și pe felie de pâine prăjită, unde le veți remarca gustul condimentat
  • Zacuscă de dovlecei, cu morcovi, ardei gras, roșii, ardei iute, usturoi, sare, ulei

Cum gătim dovlecelul

  • Crud, feliat sau tăiat bețișoare, în salate
  • Feliat ceva mai gros, pe grill, simplu sau cu sos usturoi ori de brânză
  • Folosind un accesoriu de bucătărie, poate fi tăiat în formă de tăiței și folosit în loc de paste, în rețete cu sos de roșii sau alb, de iaurt cu brânzeturi și mărar
  • La wok, alături de ceapă roșie, ardei capia, roșii tăiate mare și puțin usturoi, ca mâncare de sine stătătoare sau garnitură 
  • Sufleu de dovlecei cu cașcaval
  • Budincă de dovlecei cu brânză la cuptor
  • Dovlecei umpluți, la cuptor, cu orez și legume
  • Este parte a celebrului ratatouille, într-o mâncare ușoară de vară
  • Zuspeis (țușpais, ciușpais), o mâncare bănățeană de dovlecel cu mărar, oțet, smântână sau iaurt
  • Tocană, alături de legume și fructe de vară
  • Felii de dovlecel pane, prăjite în ulei
  • Chiftele

Rețete cu dovlecei

pancakes cu dovlecei
Pancakes cu dovlecei
supă-cremă de dovlecei
Supă-cremă de dovlecei
clătite subțiri cu dovlecei
Clătite subțiri cu dovlecei
dovlecei umpluți cu carne de pui și roșii
Dovlecei umpluți cu carne de pui și roșii
tarta cu dovlecei
Tartă cu dovlecei
rulouri de dovlecei în sos de roșii
Rulouri de dovlecei în sos de roșii
ciorbă de dovlecei
Ciorbă de dovlecei
placintă cu dovlecei și brânză
Placintă cu dovlecei și brânză
dovlecei cu brânză la cuptor
Dovlecei cu brânză la cuptor

Foto: pixabay.com