Găsiți mai jos o listă de termeni uzuali în bucătărie cu care, probabil, vă veți întâni in prepararea rețetelor noastre.
MARINADA, folosită și ca MARINATĂ sau BAIȚ, este un sos foarte aromat, cu multe mirodenii și plante aromate, condimentat, în care punem carnea pentru a deveni mai fragedă și mai aromată înainte să o gătim. În general, pentru acest sos se folosește oțet sau suc de lamâie, în care se adaugă și puțin ulei, plus tot felul de condimente, după gustul și preferințele fiecăruia: de la sare și piper, până la boia dulce/ iute/ afumată/ neafumată, cimbru, mentă, rozmarin, usturoi etc.
BAIN-MARIE este o metodă folosită pentru a încălzi sau pentru a prepara un fel de mâncare, care constă în scufundarea vasului în care se află preparatul în alt vas cu apă. Se poate folosi atât pe aragaz (pentru topirea ciocolatei, prepararea unor sosuri), cât și în cuptor (cum e în cazul cremei de zahar ars).
A SIGILA CARNEA este un procedeu folosit înainte de a găti carnea la cuptor sau pe grătar. Este folosit în special pentru friptura de porc și de vită și constă în prăjirea, pe toate părțile, a bucății de carne înainte de a trece la gătirea propriu-zisă. Se numește ”sigilare” pentru că prin prăjirea rapidă, carnea reușește să rămână suculentă la interior.
JULIEN este o metotă de a taia subțire legumele, în special ceapa. Rezultatul seamănă adesea cu fideaua, de aceea se obișnuiește să mai spunem că tăiem ceapa ”fideluțe”
STOC (de legume/ de carne) este o supă mai concentrată făcută din legume sau din carne, care se poate constitui în bază pentru alte preparate. Se face simplu: se fierb legumele sau, după caz, se fierbe carnea, apoi zeama se strecoară pentru a fi mai limpede. Se poate folosi pe loc sau poate fi păstrată o perioadă la congelator ori câteva zile în frigider. Uneori apelăm la această soluție pentru a da gust mai bun mâncării fără a apela la ”concentratele” de legume pe care le găsim în magazin sau pentru a găti mai repede un anumit fel de mâncare.
PANE este o metodă de a prăji în uleiul încins anumite alimente – cel mai adesea carnea și legumele) după ce le dăm prin ou, făină sau pesmet.
TIMP DE ODIHNĂ este timpul de care are nevoie orice bucată de carne rece, scoasă din frigider, să ajungă la temperatura camerei înainte de a fi introdusă la cuptor.