fbpx

Din Lyon: salată, sos și sandvici

Din Lyon: salată, sos și sandvici

Probabil că salata lyoneză ați gustat-o fără să știți, neapărat, cum sau de ce se numește așa. Dar dacă ați vizitat orașul Lyon, în Franța, sigur ați întâlnit-o în meniu. Și pentru că ar fi fost păcat să nu se ”transforme”, în coliziunea civilizațiilor a devenit și un sandvici celebru.

Francezii și-au lăsat amprenta pe multe dintre bucătăriile lumii, iar la ei acasă nu știi niciodată ce să guști mai întâi. De obicei este vorba de preparate sofisticate, pe care cu greu ne încumetăm să le reproducem în bucătăriile proprii, dar în cazul acesta, al salatei lyonnaise, nu este nimic complicat: salată verde, bacon (lardon), crutoane și un ou poșat deasupra. Plus vinegretă.

Evident, după nume, preparatul este originar din orașul francez Lyon și este una dintre cele mai populare salate găsite în meniurile numeroaselor mici bistrouri și restaurante franceze.

Salata este un reprezentant al bucătăriei tipice lioneze, iar povestea ei merge până hăt, departe în istorie, în anii 1500 când Catherine de Medici le-ar fi spus bucătarilor săi să facă noi feluri de mâncare din ingrediente diverse, găsite în toată Franța. 

Despre Lyon ar mai trebui să știm că se află la confluența a două râuri mari- Rhonul și Saône, și a fost întotdeauna o rută importantă pentru comerț, care a influențat și bucătăria locală, pe aici ajungând sau trecând ingrediente dintre cele mai interesante. 

Orașul în sine se mândrește că ar fi centru al bucătăriei și mulți bucătari îl văd drept adevăratul centru gastronomic al Franței. Mâncărurile clasice locale includ coq au vin, saucisson de Lyon (un fel de cârnați de mici dimensiuni, uscați) și marrons glaces (castane confiate).

Astăzi, salata se găsește de obicei în restaurantele minuscule numite bouchons, specializate în utilizarea produselor și ingredientelor locale. Un alt lucru specific acestor mici bistrouri este faptul că, în loc să devină prea creativi, așa cum sunt tendințele moderne, aici se tinde, de fapt, către mese simple, tradiționale. Inițial aici mâncau meseriașii din oraș, inclusiv mătăsarii, parte integrantă din istoria Lyonului.

Cu sau fără crutoane, pentru că există variante în care acestea lipsesc, salata este o combinație delicios de simplă de frunze verzi ușor amărui, crocante, baconul prăjit și un dressing aromat. Oul adaugă cremozitate, fiind absorbit de toate celelalte ingrediente din farfurie.

Rețeta a fost publicată de Pierre Larousse în Grand dictionnaire universel du XIX siècle în 1873. În ediția din 1910 a Larousse Gastronomique, rețeta prevedea salată verde, bacon și oțet de vin roșu, dar fără ouă. Versiunea modernă a salatei lyoneze constă din salată creață, acoperită cu vinegretă caldă făcută din slănină și ceapă sotate (adesea șalotă) și ouă poșate sau fierte moi. Crutoanele însoțesc adesea salata. Salata creață poate fi înlocuită cu andive crețe sau andive simple.

Vinegreta pentru rețeta de salată lyoneză nu este deloc greu de preparat, din grăsimea lăsată de prăjirea baconului, cu ceapă și oțet din vin alb. Se potrivește nu doar la această salată, ci și la fripturi reci sau chair la cârnați. 

Și pentru că, așa cum spuneam la început, rețetele clasice capătă noi dimensiuni în mâini experimentate, tradiționala salată lyoneză poate fi găsită în restaurante moderne, gourmet, și sub formă de sandvici. Nimic nu se schimbă, doar forma: va fi cuprinsă între două bucăți generoase de chiflă ca de burger.

Poftă bună! Nouă ni s-au lipit privirile de una dintre imagini și ne-am promis să ne delectăm cu un sandvici cât de curând.

Surse documentare:

https://www.gastronomersguide.com/2010/03/salad-lyonnaise.html
https://cooking.nytimes.com/recipes/1013180-salade-lyonnaise
https://monpanierlatin.co.uk/blogs/mpl-blog/lyonnaise-salad
https://www.bonappetit.com/recipe/bacon-egg-lyonnaise-sandwich
https://en.wikipedia.org/wiki/Sauce_lyonnaise