Despre beneficiile dovleceilor pentru sănătate vă povesteam de curând şi nu ne-am putut abţine să spunem şi care sunt reţetele noastre preferate. Dar cum tot e vacanţă şi sunt mari șanse să călătorim, am vrut să aflăm şi cum arată reţetele cu dovlecei de prin alte locuri.
Ce ne place cel mai mult la dovlecei? Faptul că au 93% apă şi conţin vitamine şi minerale, aşadar ne ajută să nu ne certăm cu cântarul? Sau faptul că îi putem combina în zeci de reţete uşoare de vară?
Kolokythakia tiganita, aşa numesc grecii una dintre reţetele cel mai des întâlnite la taverne şi terase. Deşi am putea crede că sunt dovlecei pane pregătiţi cu un secret pe care doar localnicii îl cunosc, lucrurile nu stau chiar aşa. Dovleceii, tăiaţi felii şi lăsaţi cu sare într-o sită generoasă pentru a scăpa de surplusul de apă, se tăvălesc doar prin făină şi se prăjesc în ulei de măsline. Cu cât sunt mai bine scurşi, cu atât vor fi mai crocanţi. Dacă suntem atenţi ca uleiul să fie bine încins şi să nu-i înghesuim la tigaie, succesul este asigurat! Nu uitaţi de tzatziki.
Austriecii şi germanii pregătesc o garnitură de dovlecei pentru carne sau peşte pe care au adus-o şi în România şi acum este parte a bucătăriei ardeleneşti şi bănăţene. La ei se cheamă Zucchini Rahmgemüse, adică sos de smântână cu dovlecei, dar pentru că era o garnitură la mâncarea propriu-zisă, probabil că îi spuneau aici la noi zuspeise, adică de pus lângă. Din acest motiv, în Ardeal şi Banat se cheamă ţuşpais sau ciuspais, fiecare cum s-a priceput să înţeleagă ce vorbeau nemţii mai demult. Lăsând la o parte etimologia, mâncarea de dovlecei se pregăteşte simplu şi este chiar de vară! Ceapa se căleşte în ulei, se adaugă dovleceii curățați de coajă şi de sâmburi şi tăiaţi mărunt sau raşi şi se găteşte totul câteva minute, pentru că în sezonul de vară sunt foarte fragezi. Totul se drege cu smântână în care, în varianta ardeleano-bănăţeană, se adaugă şi făină, în diferite etape de pregătire. La final, nemţii puneau pătrunjel, dar la noi este preferat mărarul. Reţeta apare şi în bucătăria maghiară, dar nu e de mirare, dată fiind istoria Europei-Centrale şi de Est!
Zucchini parmigiana este o reţetă tradiţională italiană teribil de gustoasă. Pregătiţi un sos dintr-o conservă de roşii cuburi de bună calitate, adăugaţi ceapă şi usturoi, aromatizaţi cu busuioc. Dovleceii sunt tăiaţi la capete, curăţaţi de coajă (sau nu) şi apoi feliaţi în lungime. Prăjiţi uşor feliile de zucchini, apoi luaţi o tavă pentru cuptor. Turnaţi la bază un strat de sos, apoi întindeţi feliile de dovlecei într-un singur strat, apoi din nou sos, încă un strat de dovlecei puşi în cruce peste ceilalţi, din nou roşii. Deasupra puneţi mozarella proaspătă şi parmezan ras, apoi continuaţi cu straturile de sos şi dovlecei. La final, peste ultimul strat de sos, din nou parmezan şi mozarella. Gătiţi totul la cuptor şi gata!
Courgettes Provençale este unul dintre felurile francezilor de a găti, vara, dovleceii. Este destul de simplu, iar rezultatul vă va bucura. Dovleceii sunt curăţaţi, tăiaţi în două în lungime şi apoi pe lăţime. Curăţaţi şi sâmburii cu ajutorul unei linguriţe. Locul gol rămas se umple cu un amestec de pesmet (panko) cu sare, piper şi usturoi. Sau feliați dovleceii, potrivit de gros, și îi tăvăliți prin același amestec de pesmet. Dovleceii se stropesc cu ulei de măsline şi se pun la cuptor, unde se gătesc în jur de 20 de minute la 180 grade. După ce se înmoaie, adăugaţi brânză rasă, de tipul Gruyere. Mai lăsaţi 5-10 minute la cuptor să se topească brânza şi apoi serviţi cald.