fbpx

Ei, spanac!

Ei da, spanac! Pentru că are foarte multe beneficii pentru sănătate, iar cu cât mai mult verde în farfurie, cu atât mai bine.

Spanacul este un aliment de bază numai bun de introdus în dieta de primăvară. Sigur, crește tot timpul anului, dar acum avem cea mai multă nevoie de el, pentru că este încărcat de vitamine și minerale.

Despre consumul de spanac se spune că:

  • ajută la scăderea tensiunii arteriale, fiind bogat în minerale, inclusiv potasiu
  • să avem ochi mai sănătoși, pentru că este o sursă excelentă de luteină, un antioxidant cunoscut pentru protecția oferită împotriva bolilor oculare legate de vârstă
  • tot luteina este responsabilă și pentru îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv memorie
  • vitamina K este esențială pentru sănătatea și creșterea oaselor, iar spanacul este plin de ea 
  • Vitamina A din spanac ne ajută să ne păstrăm pielea frumoasă și sănătoasă, sigur, mâncat regulat, nu doar o dată pe sezon
  • Este o sursă excelentă de fier, care ajută organismul să producă hemoglobină, necesară pentru a transporta oxigenul din plămâni către restul corpului
  • Spanacul este plin de fibre, pe de o parte foarte bine, însă atenție la cantitate, pentru că în final ne putem alege cu gaze, crampe și dureri abdominale
  • Ca aproape toate plantele, conține în cantități mari și oxalat, iar cei care au risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi, ar trebui să fie mai atenți la consumul de spanac

Cum păstrăm spanacul

  • Alegeți frunzele sănătoase, de culoare închisă. Înfășurați-le în șervete de hârtie sau în folie alimentară, nespălate, și le puneți în sertarul de legume, pe care îl lăsați întredeschis. În acest fel, frunzele de spanac rămân proaspete 4-5 zile.

Cum preparăm spanacul

Este de preferat să îl mâncăm cât mai aproape de forma lui naturală, crud, pentru a putea beneficia la maximum de nutrienții lui, pentru că unii dintre ei se reduc considerabil prin fierbere îndelungată.

Iar dacă spanacul crud, călit, din conservă sau la abur poate nu este totdeauna interesant, în anumite combinații, poate deveni spectaculos! 

  • Smoothie cu spanac proaspăt, ananas, banane, iaurt simplu grecesc și semințe de chia
  • Într-un suc verde
  • Cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, brânză cheddar sau mozzarella
  • Într-o salată cu feta, migdale prăjite, ceapă roșie și mere, cu o vinegretă de muștar
  • Călit ușor cu usturoi, ceapă și ulei de măsline, garnitură la ouă ochiuri
  • Ușor călit, sub capac, cu ardei roșu și humus, într-o baghetă de pâine integrală
  • Cu smântână, lângă frigănele, preferata noastră!
  • Gofre cu feta și spanac
  • În burek cu telemea sau spanakopita
  • Plăcinta ciobanului, dar cu spanac

Credit foto: pixabay.com

Surse documentare:
https://www.healthline.com/nutrition/foods/spinach
https://www.medicalnewstoday.com/articles/270609
https://www.onegreenplanet.org/vegan-food/the-6-healthiest-ways-to-eat-spinach/