fbpx
eton mess

Este o nebunie simplă și intraductibilă, dar pentru că rețeta este la îndemâna oricui, puteți să o gustați și să apreciați singuri. Ad literam, mess înseamnă dezordine, harababură iar felul în care arată acest desert explică denumirea chiar și așa, la prima vedere.

Oricât am încerca noi să găsim o explicație, am putea sau nu să avem dreptate, nu de alta dar istoria a arătat că termenul are multe semnificații și nici un sens nu s-a dovedit a fi cel potrivit. Unii spun că se referă pur și simplu la aspectul dezordonat al alimentelor, în timp ce alții cred că este derivat din latinescul „missum”, referindu-se la o porție de mâncare. ”The mess”, însă, înseamnă și popotă, locul în care iau masa militarii. Gândindu-ne că Eton era o școală mare, cantina băieților, pentru că erau doar băieți înscriși în această școală, putea foarte bine să semene și cu o popotă. O companie de adolescenți!

Totuși, ce este acest Eton Mess? Un desert englezesc constând într-un amestec destul de aiuristic de căpșuni, bezele și frișcă. NU sunt straturi, sunt efectiv un amestec. Motivul pentru care se numește așa este legat de faptul că se servește în mod tradițional la meciul anual de la Eton College împotriva Harrow School.

Mai nou, însă, denumirea a căpătat și conotații politice și la final vă spunem și povestea aceasta, pentru că politica britanică este ceva mai cu ștaif decât a noastră. Sunt și un pic mai subtili. Folosesc denumirea unui desert tradițional asociat unui anume tip de educație pentru a ironiza conservatorii.

Dar, întâi povestea desertului! De fapt poveștile, pentru că nu există o istorie oficială, sunt mai multe legende. Ca urmare, unele sunt realitate și altele sunt ficțiune. 

Dintre toate poveștile legate de originile lui Eton Mess, povestea cu câinele și pavlova este cea mai des povestită: în timpul celebrului meci de cricket amintit mai sus, la Eton College în anii 1920, o prăjitură Pavlova de căpșuni stătea cuminte într-un coș de picnic, un mic răsfăț pentru băieți după meci, când un labrador foarte energic s-a așezat deasupra și a strivit bezeaua de pe Pavlova. Se pare că pe jucători nu i-a deranjat deloc aspectul spart al bezelei amestecată cu căpșuni, acum, și au mâncat desertul pe nerăsuflate! Asta pentru cei care se întreabă, după ce văd rețeta, care e diferența între Eton Mess și Pavlova!

Se pare însă că este doar o poveste amuzantă, nu de alta dar Eton Mess fusese menționat în documente vechi cu aproape 30 de ani înainte, în 1893!

Legătura cu meciul de cricket însă este exactă. Se crede că desertul a fost servit pentru prima dată la un meci de cricket între Eton și Harrow și de atunci a continuat să fie servit la acest meci anual la Lords. În anii 1930, desertul este atât de popular, încât era servită și la mini-bufetul școlii.

Nu încheiem înainte de a vă spune și noul sens atribuit acestui termen, la origine un simplu desert, chiar dacă delicios.

Cum spuneam, Eton College este una dintre cele 3 mari școli private de tradiție (deși în engleză termenul uzual este public school), fondat în 1440 de Henry VI, și se voia a fi o instituție înrudită cu King’s College, Cambridge. Eton este bine cunoscut ca școală de tradiție, mai ales pentru notabilitățile care i-au trecut pragul. Ideea de școală publică însemna la origine că era deschisă elevilor indiferent de locul de proveniență, confesiune sau rang al părinților, atâta timp cât plăteau taxa. Care nu a fost niciodată de neglijat!

Totdeauna aceste așa-zise școli publice (Public schools) au fost asociate în Marea Britanie cu clasele conducătoare. Copiii de ofițeri și înalții funcționari din administrație erau educați aici. În 2019, două treimi din cabinetul de miniștri britanic era educat în școli private. Ca urmare, mai nou termenul “Eton mess” a fost folosit de presă inclusiv ca referire la luptele politice interne din cadrul Partidului Conservator al Marii Britanii pe probleme precum Brexit-ul. Eton mess este folosit mai ales pentru că o mare parte a politicienilor conservatori sunt educați la Eton College.

Surse documentare:
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/eton-mess
https://britishfoodhistory.com/2011/08/11/eton-mess/
https://en.wikipedia.org/wiki/Eton_mess