Grâul, secara, triticalele (hibrid de grâu și secară), orzul, ovăzul, porumbul, sorgul, meiul și orezul toate fac parte din marea familie a cerealelor. Iar dacă despre unele dintre ele știm deja că sunt renumite pentru conținutul mic sau lipsa glutenului, vrem să știm și despre celelalte ce proprietăți au și la ce le putem folosi cel mai bine.
Despre făina de grâu și tipurile existente pe piață am mai povestit aici. Dar mai există câteva tipuri de făină de grâu ceva mai rare, să le spunem. Una dintre acestea provine din grâu spelta, cealaltă din durum.
Făina spelta
Spelta fost una dintre primele specii de grâu folosite vreodată pentru pâine și este cunoscut și sub numele de farro sau dinkel. Făina are o vagă aromă de nucă și a câștigat popularitate în ultima vreme datorită nivelului ridicat de fibre, proteine, vitamine și minerale. Chiar dacă este săracă în gluten, NU este complet lipsită. Așadar poate fi folosită doar de cei care au o ușoară intoleranță la gluten, nu și de către cei care suferă de boala celiacă.
Pâine produsă cu făină spelta este ceva mai puțin crescută, tocmai din cauza cantității reduse de gluten, iar dacă vreți o pâine cu aspect obișnuit, puteți combina jumătate-jumătate cu făină de grâu. Dar ar fi păcat, dacă vreți să vă bucurați de proprietățile ei nutriționale!
Poate fi folosită și pentru:
- brioșe
- blat de tort dens
- banana bread
- aluat de tartă (dulce sau sărată)
- gârul spelt gătit ca atare poate fi folosit ca înlocuitor pentru orez sau paste
Făină semolina, din grâu dur (durum)
Este cel mai bine cunoscută ca făină de paste și se află la celălalt pol față de spelta: este foarte bogată în gluten, cu 13% sau mai multe proteine, are o aromă ușor dulce cu aromă vagă de nuci.
Pe lângă paste, poate fi folosită cu succes și pentru
- pâine
- blat de pizza
- turte
- aluat de tartă sau plăcintă
- blat de tort
- biscuiți
Făina de secară
Făina de secară este o alegere ideală pentru o varietate de pâini, începând cu Pumpernickel și continuând cu pâinea tradițională cu secară. Dar puteți găti și
- Biscuiți crackers
- Scones (englezii le iubesc mult)
- Turtă dulce
- Prăjitură cu fructe confiate (cu aluat dens)
- Clătite
- Sau să o folosiți ca starter pentru un aluat dospit
Făină de orz
Similar cu grâul, dar cu mai puțin gluten, orzul are 11 la sută proteine și funcționează bine și în combinație cu alte făinuri, pentru a pregăti:
- Pâine cu mai multe cereale
- Banana bread
- Fursecuri
- Brioșe
- Pâine rapidă
- Este bună și ca agent de îngroșare pentru supă, tocană sau sosuri
Făina de porumb
Originar din America Centrală, porumbul este cultivat azi în multe regiuni ale lumii pentru alimentaţie, cu utilităţi în industrie şi ca plantă furajeră. Alături de grâu, reprezintă 80% din producția de cereale. Deşi a câştigat repede teritoriu înlocuind meiul, porumbul prost depozitat a dus la apariţia unei boli, pelagra. Acest fapt a avut ca urmare o preferinţă crescută a populaţiei pentru grâu. Dar, datorită conţinutului mare de fibre din fieruta de mălai, mult-iubita noastră mămăligă, aceasta rămâne de preferat la capitolul alegeri sănătoase.
Dacă mămăliga simplă, cu lapte sau cu brânză, la cuptor, vi se pare plictisitoare, puteţi încerca
- Quiche cu mămăligă şi brânzeturi
- Tartă cu blat de mămăligă.
Noi ne dorim să facem cât de curând şi o prăjitură cu mălai. Dacă aveţi vreo reţetă favorită, daţi-ne de veste!
Surse documentare:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cereale
https://ro.wikipedia.org/wiki/Spelta
https://en.wikipedia.org/wiki/Durum
https://en.wikipedia.org/wiki/Barley_flour
https://en.wikipedia.org/wiki/Rye
https://www.kingarthurbaking.com/learn/guides/baking-with-ancient-grains
https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-use-up-whole-grain-flour-article