Fasolea noastră cu afumătură, ciorbă sau scăzută, este una dintre cele mai gustoase mâncăruri cu care se laudă bucătăria românească. Dar și francezii au ceva ce seamănă destul de mult cu iahnia noastră. Și merită gustată și fasolea americanilor din Texas, așa ușor picantă și cu carne tocată.
Cassoulet, așa se cheamă mâncarea tradițională de fasole din sud-vestul Franței. Denumirea îi vine de la la vasul în care era preparat, din ceramică arsă, în formă ușor conică.
Originea cassoulet-ului datează din perioada medievală, fiind menționat din secolul al XIV-lea în celebrul „Viandier” din Taillevent. Legenda spune că mâncarea atât de dragă bucătăriei occitane a apărut în mijlocul războiului de 100 de ani, în timpul asediului de către englezi a Castelnaudary. Amenințați de foamete, locuitorii strângeau tot ce aveau pentru a hrăni soldații: slănină, carne de porc, fasole, cârnați și carne, fierte toate într-un ceaun enorm. Revigorați de aceast regal culinar, soldații au reușit să-i alunge pe englezi.
Specific acestui fel de mâncare este timpul de preparare: ore în șir stau ingredientele în vasul lor de teracotă, la o temperatură scăzută, până când carnea și fasolea sunt suficient de moi pentru a se topi în gură.
Sunt trei variante principale de cassoulet. Una vine de la Castelnaudary și se bazează pe fasole albă cu produse din carne de porc, cum ar fi șuncă afumată, cârnați picanți și spată de porc. Cassoulet de Carcassone adaugă bucăți de oaie, miel, potârnichi sau prepeliță, în timp ce cassoulet Tolousain combină confitul de rață sau gâscă cu toate celelalte ingredient.
Este o mâncare numai bună în zilele reci de iarnă, iar dacă îi alăturați un vin roșu corpolent, va fi cel mai bun comfort food pe care l-ați fi putut alege.
Ciorbă de fasole cu afumătură. Bogată și afumată, că doar de-aia e cu afumătură, această mâncare este un aliment de bază în majoritatea gospodăriilor rurale românești. Și ar fi păcat să rămână doar acolo și în restaurantele cu specific tradițional, pentru că este mult prea savuroasă.
Este făcută cu fasole albă uscată, îmbogățită cu bucăți de carne afumată, de preferat ciolan, dar poate fi și șuncă sau slănină, și rădăcinoase: țelină, ceapă, pătrunjel, morcovi. În funcție de regiunea istorică, este asezonată cu frunze de țelină și pătrunjel, leuștean sau tarhon.
Este ciorba ideală de iarnă, densă și aromată. Se poate mânca cu pâine de casă sau mămăligă, iar prin restaurant face furori servită în pâine.
Ciorba noastră preferată de fasole este cu coștițe afumate și cu suc de roșii, dar pentru că nu vrem să enunțăm la ciolanul afumat, am făcut fasole scăzută așa. Mâncarea de fasole cu ciolan ar putea fi un preparat de cursă lungă, dacă am fi nevoiți să fierbem fasolea separat. Din fericire, putem câștiga ore bune de stat în bucătărie folosind fasolea la cutie, fără ca acest lucru să afecteze gustul și aroma celebrului, deja, preparat. Dacă vă încumetați să preparați mâncarea de la 0, sunt numai bune aceste trucuri.
În sfârșit, dacă vreți totuși fasole, dar vă tentează alte arome, de pe alte contintente, vă recomandăm cu încredere chili con carne.
Este o rețetă destul de simplă, ușor picantă, făcută cu carne de vită tocată și ardei iute. La origine, nici nu avea fasole, era un sos picant cu carne. Condimentele includ un amestec mexican format din ardei iute, boia de ardei, usturoi, chimion. În versiunea actuală, chili are roșii, ceapă, usturoi și uneori ardei gras, fasole, boabe de porumb, coriandru și alte câteva ingrediente.
Deși originile exacte nu sunt cunoscute, nu greșim dacă atribuim acest preparat sudului Statelor Unite. Sunt două legende privind apariția rețetei: în San Antonio, Texas, la începutul secolului al XIX-lea, când era doar o simplă tocană cu ardei iute vândută reginele chili-ului, femei care găteau cantități uriașe de chili acasă, apoi vindeau porționat în piața publică. O altă poveste implică prizonierii texani, care aveau parte de această mâncare zilnic, și pe care au recreat-o odată ce au devenit liberi. Parcă e mai frumoasă prima poveste, nu? E și documentată de istorici și profesori.
Chiar dacă originile exacte ale acestui fel de mâncare rămân un mister, un lucru este sigur: chili con carne este ceea ce se cheamă acum mâncare Tex-Mex. Cu alte cuvinte, înseamnă că poate fi găsit în inima Texasului, dar inspirația sa este mexicană!
Rețeta are multe ingrediente, dar merită încercată: antricot de vită, tăiat cuburi, ceapă tocată, usturoi, roșii, fasole (conservă), supă de carne, chimion, oregană, ardei iute, piper proaspăt măcinat. Se călește ceapa, se adaugă carnea și se călește, supa de carne, se gătesc împreună, se adaugă fasolea la conservă și condimentele și se lasă să scadă. Se pot adăuga și boabe de porumb. Carnea de vită, în cele mai multe variante, apare tocată, este și mult mai ușor de gătit așa.
Foto: pixabay.com
Surse documentare:
http://www.confrerieducassoulet.com/l-histoire.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne
https://www.texasmonthly.com/food/bloody-san-antonio-origins-chili-con-carne/
https://www.npr.org/2004/10/15/4107830/the-chili-queens-of-san-antonio