fbpx

Fructe și legume pe care nu trebuie să le păstrăm în frigider

  • Home
  • Utile
  • Fructe și legume pe care nu trebuie să le păstrăm în frigider

Deși odată cu vremea caldă suntem tentați să păstrăm totul la rece, sunt legume și fructe pe care nu trebuie să le păstrăm în frigider pentru că își vor pierde textura și mai ales gustul pentru care le-am cumpărat.

Indiferent de marca frigiderului, de cât de nou este modelul acestuia, gustul anumitor alimente este influențat de temperatura scăzută. Iar roșiile, cartofii, ceapa, fructele cu sâmburi (daaaaa, chiar și pepenii), avocadoul, usturoiul sau nucile sunt câteva dintre ele.

Roșiile

În frigider, aceste fructe (chiar dacă cei mai mulți dintre noi le considerăm legume) își pierd gustul și aroma și își schimbă și textura, devin mai moi și făinoase. Locul cel mai potrivit pentru a le păstra este pe blatul din bucătărie, la temperatura camerei. Dacă le-ați cumpărat mai necoapte, înveliți-le chiar în hârtie pentru a le accelera coacerea. 

Cartofii

Temperatura scăzută din interiorul frigiderului transformă amidonul din cartofi în zaharuri. Sau altfel spus, textura legumei se schimbă, devine granuloasă, iar gustul devine mai dulce și neplăcut. În plus, odată scoși din frigider, cartofii se vor înnegri. Cel mai potrivit mediu pentru a păstra cartofii este unul răcoros, dar uscat. Pe cât este posibil, cartofii ar trebui păstrați în pungi de hârtie și nu de plastic, chiar dacă sunt ecologice.  

Ceapa și usturoiul uscate

Din cauza umidității din frigider, ceapa și usturoiul își schimbă textura, devin moi, pierd din gust, pot mucegăi și, mai mult, mirosul lor se transmite și altor legume păstrate în apropiere. Cel mai potrivit loc pentru a le păstra este într-un loc fără umiditate și nu în bătaia razelor de soare. 

Pepenele (galben și roșu)

Probabil că nu este cea mai bună veste pe care v-o dăm, pentru că nu suntem singurii care apreciem cel mai răcoritor fruct în zilele calde de vară. De fapt, gustul și savoarea sunt cele care sunt cele mai afectate de temperatura scăzută din frigider. Dar, pe care le putem ”recâștiga” prin scoaterea fructului din frigider cu măcar 30 de minute înainte de a-l mânca.  

Fructe cu sâmburi

Merele, perele, caisele, piersicile, prunele, fructele de avocado vor fi întotdeauna mai gustoase dacă sunt păstrate la temperatura mediului ambiant. Dacă ați cumpărat un avocado tare, acesta va deveni perfect pentru o salată sau pentru un desert dacă îl păstrați câteva zile pe blatul din bucătărie. 

Citiți și CUM FACEM UN AVOCADO SĂ SE COACĂ MAI REPEDE

Bananele

Păstrate la rece, coaja acestor fructe se înnegrește, dar fără a afecta calitatea interiorului fructului

Ce alimente nu ar trebui păstrate în frigider

Câteodată, anumite insecte sau un grad mai mare de umiditate în bucătărie ne pot determina să punem anumite alimente în frigider. Din fericire, în cele mai multe dintre cazuri, calitatea acestora poate fi ”recuperată” prin aducerea la temperatura mediului ambiant.

Ciocolata

Atunci când este păstrată în frigider, ciocolata prinde o pojghiță albicioasă la suprafață. Nu afectează sănătatea, doar gustul este diferit și cu siguranță nu este cel la care ne-am fi așteptat.  

Cafeaua

Păstrată în frigider, cafeaua devine umedă și își pierde gustul și savoarea.

Uleiul

Depozitate în frigider, uleiurile vegetale își schimbă claritatea și devin vâscoase. După cel puțin 30 de minute, la temperatura camerei, acestea își recapătă densitatea. 

Mierea

Temperatura scăzută din frigider duce la cristalizarea mierii, dar aceasta poate fi consumată. Dacă vreți s-o readuceți la starea fluidă, puneți borcanul cu miere într-un vas cu apă fierbinte.

Pâinea

Din cauza temperaturii scăzute, amidonul din făină face ca textura pâinii să devină dură. Totuși, dacă ați cumpărat prea multă, împărțiți-o în porții potrivite și congelați-le. Când vreți să le consumați, le băgați 10-15 minute în cuptorul bine încins, iar pâinea va redeveni pufosă. 

Foto: unsplash.com