
Știm că sunt multe rețete pentru aluatul de găluște cu prune sau gomboți, cum li se mai spune în unele zone ale țării. Noi l-am ales pe cel de cartofi, care ni se pare cel mai bun la gust și ușor de făcut. Și dacă nu aveți prune la îndemână, le puteți înlocui cu caise, piersici ori cu gemul preferat.

Găluște cu prune (Gomboți)
Porții
8
porțiiTimp preparare
30
minutesTimp gătire
15
minutesTimp total
45
minutesIngrediente
700 g 700 cartofi fierți în coajă (4 cartofi măricei)
8 8 prune
200 g 200 făină + extra pentru masa de lucru
200 g 200 pesmet
1 lingură 1 de ulei de floarea-soarelui
1 1 ou
4 linguri 4 de zahăr
1 linguriță 1 de scorțișoară
Sare
Cum să faceți
- Dați cartofii fierți pe răzătoare. Adăugați oul bătut, un praf de sare și făina, amestecați bine toate ingredientele. În funcție de mărimea oului, dar și de tipul cartofilor, e posibil să fie nevoie să suplimentați cantitatea de făină. Cert e că știți că aluatul este gata când devine mai puțin lipicios, dar rămâne destul de moale.
- Între timp, tăiați prunele în jumătăți. Dacă sunt mai mari, tăiați jumătățile în două.
- Luați o lingură din compoziția de cartofi și aplatizați-o între palmele pudrate cu făină. Așezați la mijloc pruna și modelați-o cât mai rotund. Procedați la fel până terminați tot aluatul și puneți găluștele într-un vas în care ați pus apă cu sare la fiert. Nu puneți multe găluște odată la fiert, împărțiți-le în două sau chiar trei reprize de fiert. După ce s-au ridicat la suprafața apei, mai lăsați să fiarbă 10-12 minute.
- Între timp, prăjiți pesmetul în uleiul încins până devine auriu. Adăugați zahărul și scorțișoara, amestecați și dați deoparte. Suplimentați zahărul dacă vă doriți găluște cu prune cu o crustă mai dulce.
- Imediat ce ați luat găluștele din apă, tăvăliți-le prin amestecul de pesmet și zahăr.
Rețetă video
Sfaturi
- Fierbeți cartofii cu tot cu coajă într-un vas cu apă și sare. După 20 de minute, încercați un cartof cu o scobitoare. Dacă aceasta pătrunde ușor în cel mai mare cartof, dați la o parte vasul și strecurați cartofii. După ce s-au răcorit puțin, curățați-i de coajă.
- În timpul fierberii, nu înțepați cartofii foarte des pentru a nu lăsa apa să pătrundă în ei. Niște cartofi mai apoși vor necesita mai multă făină în compoziție, iar găluștele cu prune vor ieși mai tari
Tags: prune
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocată
cartofi
castraveți
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
fasole
foi de plăcintă
foitaj
făină
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete