fbpx

Găluște cu prune (Gomboți)

Găluște cu prune (Gomboți)

Știm că sunt multe rețete pentru aluatul de găluște cu prune sau gomboți, cum li se mai spune în unele zone ale țării. Noi l-am ales pe cel de cartofi, care ni se pare cel mai bun la gust și ușor de făcut. Și dacă nu aveți prune la îndemână, le puteți înlocui cu caise, piersici ori cu gemul preferat.

Găluște cu prune (Gomboți)

Găluște cu prune (Gomboți)

5.0 from 2 votes
Course: desertDifficulty: ușor
Porții

8

porții
Timp preparare

30

minutes
Timp gătire

15

minutes
Timp total

45

minutes

Ingrediente

  • 700 g cartofi fierți în coajă (4 cartofi măricei)

  • 8 prune

  • 200 g făină + extra pentru masa de lucru

  • 200 g pesmet

  • 1 lingură de ulei de floarea-soarelui

  • 1 ou

  • 4 linguri de zahăr

  • 1 linguriță de scorțișoară

  • Sare

Cum să faceți

  • Dați cartofii fierți pe răzătoare. Adăugați oul bătut, un praf de sare și făina, amestecați bine toate ingredientele. În funcție de mărimea oului, dar și de tipul cartofilor, e posibil să fie nevoie să suplimentați cantitatea de făină. Cert e că știți că aluatul este gata când devine mai puțin lipicios, dar rămâne destul de moale.
  • Între timp, tăiați prunele în jumătăți. Dacă sunt mai mari, tăiați jumătățile în două.
  • Luați o lingură din compoziția de cartofi și aplatizați-o între palmele pudrate cu făină. Așezați la mijloc pruna și modelați-o cât mai rotund. Procedați la fel până terminați tot aluatul și puneți găluștele într-un vas în care ați pus apă cu sare la fiert. Nu puneți multe găluște odată la fiert, împărțiți-le în două sau chiar trei reprize de fiert. După ce s-au ridicat la suprafața apei, mai lăsați să fiarbă 10-12 minute.
  • Între timp, prăjiți pesmetul în uleiul încins până devine auriu. Adăugați zahărul și scorțișoara, amestecați și dați deoparte. Suplimentați zahărul dacă vă doriți găluște cu prune cu o crustă mai dulce.
  • Imediat ce ați luat găluștele din apă, tăvăliți-le prin amestecul de pesmet și zahăr.

Rețetă video

Sfaturi

  • Fierbeți cartofii cu tot cu coajă într-un vas cu apă și sare. După 20 de minute, încercați un cartof cu o scobitoare. Dacă aceasta pătrunde ușor în cel mai mare cartof, dați la o parte vasul și strecurați cartofii. După ce s-au răcorit puțin, curățați-i de coajă. 
  • În timpul fierberii, nu înțepați cartofii foarte des pentru a nu lăsa apa să pătrundă în ei. Niște cartofi mai apoși vor necesita mai multă făină în compoziție, iar găluștele cu prune vor ieși mai tari
Tags: