fbpx

Hreanul, leac și condiment

hrean

Originar din estul Europei și vestul Asiei, hreanul se folosește în medicina tradițională și în bucătărie de mii de ani. Folosirea lui în preparate își au originea tot în estul Europei, de unde s-a extins în toată lumea, chiar și pe continentul american, odată cu venirea coloniștilor englezi.

Dată pe răzătoare, rădăcina de hrean este foarte înțepătoare, suficient cât să lăcrimezi și să-ți curgă nasul. Dar, cu toate acestea, calitățile și proprietățile sunt incontestabile.

Este bogat în câțiva nutrienți importanți, printre care calciu, folați, mangan, magneziu, potasiu, vitamina C, zinc. Studiile făcute au arătat că hreanul poate preveni apariția cancerului, întărește sistemul imunitar, tratează infectiile tractului urinar și ale sinusurilor, reglează tensiunea arterială, ajută la digestie. Pe lângă aceste proprietăți benefice pentru organism, consumul de hrean are și efecte secundare posibile: iritații la nivelul sistemului digestiv pentru copiii mai mici de 4 ani, dar și în cazul femeilor însărcinate și al persoanelor cu ulcer și alte boli inflamatorii intestinale și digestive. De asemenea, se recomandă consumul cu prudență de către persoanele cu afecțiuni renale și ale tiroidei.

Întrebuințări culinare

  • Cu cât rădăcina de hrean este rasă mai fin, cu atât nivelul de iuțeală va fi mai puternic. 
  • Hreanul ras poate fi păstrat proaspăt cu puțin oțet sau zeamă de lămâie.
  • E foarte bun în salatele de cartofi sau rădăcinoase
  • Este o garnitură tradițională pentru vită, coaptă sau fiartă, dar și pentru limbă.
  • Un condiment popular în Austria este Apfelkren, un amestec de hrean și mere rase și puțin suc de lămâie.
  • Adăugat în gem de caise ori de piersici, se obține o glazură cu adevărat specială pentru fripturile de porc la cuptor.
  • Se amestecă cu unt și puțin muștar pentru porumb copt sau rădăcinoase (morcovi, pătrunjel, păstârnac).
  • Se mai potrivește cu mere, avocado, șuncă carne de vită, cartofi, pește gras, carne de porc.
  • Se îmbină delicios cu țelină, capere, arpagic, smântână, dafin, muștar dulce, oțet, iaurt.
  • Frunzele tinere de hrean au gust mai blând și se pot folosi în salate, în combinație cu alte frunze verzi.

Încercați și rețetele noastre

SOS DE HREAN CU SMÂNTÂNĂ și SALATĂ DE SFECLĂ COAPTĂ CU HREAN

Cum se depozitează

  • Rădăcina proaspătă rezistă luni bune îngropată în nisip uscat
  • Rezistă și în frigider, într-o pungă de hârtie, în lada de legume și fructe, ușor întredeschisă (să circule aerul).
  • Hreanul ras se poate păstra, în porții mici, și în congelator.

Wasabi, hreanul japonez

  • Are mirosul puternic arzător, care-ți încrețește nasul, și gustul iute și proaspăt. Prin gătire, wasabi își pierde aroma, astfel că cel mai bine este să fie folosit crud.
  • Acompaniază majoritatea rețetelor din bucătăria japoneză. De altfel, rețetele de sashimi și sushi includ întotdeauna și wasavi ras, amestecat cu sos de soia. 
  • Este delicios în marinade pentru cărnuri.
  • În țara noastră se găsește mai rar în stare proaspătă, fiind destul de scump, dar poate fi cumpărat sub formă de pastă. După deschiderea recipientului, acesta e bine să fie păstrat la rece și consumat în timp destul de scurt.

Foto: unsplash.com