Prefer mâncarea simplă, autohtonă, fără prea multe artificii. Îmi plac icrele, salata de vinete, ciorbele și mâncăricile cu legume și carne de porc. De pildă mâncarea de castraveți murați sau de bame. Asta aș împărți cu prietenii mei. Deloc întâmplător avem aceleași gusturi.
Dragoș Vărșăndan – jurnalist, antreprenor – theliquorstore.ro
După mulți ani de jurnalism, Dragoș a ales să-și părăsească job-ul dintr-o multinațională (director executiv în cadrul trustului de presă Ringier România) și să pornească pe drumul antreprenoriatului și al unei pasiuni – a deschis theliquorstore.ro, un magazin online de băuturi. Cel mai probabil, nu a gustat toate băuturile pe care le veți găsi în magazinul său, dar cu siguranță va ști ce să vă recomande dacă-i cereți sfatul, fie că vorbim despre băuturile potrivite unei mese festive, fie de o licoare pentru un cadou special.Și pentru că e tare priceput, l-am provocat pe Dragos să ”degustăm” împreună câteva povești despre vinuri, pălincă, bere sau lichioruri în ceea ce am numit noi ”război în distilerie”. Turnați-vă în pahar băutura preferată, așezați-vă comod pe canapea și haideți să aflăm dacă avem un câștigător între palincă și palinka ori între o Grasă de Cotnari și un Tokaj. Ați prins ideea războiului, așa-i?
Te bagi în bucătărie? Ce gătești cel mai des?
Mă bag în bucătărie aproape zilnic. Îmi place să gătesc și să stau în bucătărie, este camera mea preferată din casă. Mă relaxează și îmi amintește de copilărie, și mai ales de bunica mea care era o bucătăreasă desăvârșită și gătea pentru noi zilnic tot felul de bunătăți. Cred că cel mai des gătesc ciorbe și supe.
De ce se spune că e bine să gătești cu vinul pe care îl bei?
Vinul și mâncarea trebuie să fie într-o simbioză. Italienii îi spun l’abbiniamento, cu referire la potrivirea care trebuie să existe între mâncare și vin. Nu știu dacă vinul trebuie să fie musai prezent în mâncare, însă el trebuie să fie cu siguranță pe masă atunci când mâncăm, să completeze mâncarea. Și nu numai vinul. Există câte o băutură care poate rima cu fiecare aliment sau cu fiecare moment al mesei. Însă vinul este cea mai gastronomică băutură dintre toate, fără îndoială.
Folosești alcool în rețete de mâncare?
Am mai totdeauna un pahar de vin lângă mine în bucătărie, însă niciodată nu-l folosesc la gătit. Prefer să-l savurez ca atare. Cel mai des folosesc un păhărel de brandy sau de vin Marsala sau Porto în pateul de casă, pe care-l fac din ficat de pui sau de porc, îl fierb cu un pic de ulei, cimbru, brandy, sare și piper și apoi îl pasez cu mixerul, după ce am adăugat câteva cubulețe de unt.
Ce tip de alcool alegi lângă o salată de boeuf, o friptură de porc/cârnați și o prăjitură cu ciocolată?
Lângă o salată de boeuf aș bea un vin alb ușor mineral, un Riesling de Rin, un Sancerre sau un Sauvignon blanc din Noua Zeelandă.
Lângă o friptură de porc condimentată sau lângă un cârnat aș așeza tot un vin alb, un Chardonnay ușor baricat, Chablis de preferat, sau un vin roșu cu taninuri ceva mai blânde, un Merlot sau un Pinot Noir. Lângă prăjitura cu ciocolată aș bea un vin fortifiat, un Porto Tawny sau un Sherry Nectar PX.
Dulce, sărat sau iute/picant? Și cu ce băutură lângă?
Sărat. De preferat o brânză maturată. Cu vinul potrivit lângă. De pildă un Pyrenees Brebis cu un vin alb de Jura alături.
Care este cel mai neobișnuit/exotic preparat pe care l-ai mâncat?
Am mâncat niște lucruri destul de ciudate în China, însă am preferat să nu știu ce mănânc.
Dacă ar fi să te gândești la un meniu pentru o masă cu familia/prietenii, la ce te-ai opri?
Prefer mâncarea simplă, autohtonă, fără prea multe artificii. Îmi plac icrele, salata de vinete, ciorbele și mâncăricile cu legume și carne de porc. De pildă mâncarea de castraveți murați sau de bame. Asta aș împărți cu prietenii mei. Deloc întâmplător avem aceleași gusturi.
Top 3 cocktailuri preferate
Negroni
Într-un pahar tumbler plin pe jumătate cu gheață amestecăm 50 ml de Campari, 50 ml de Martini roșu și 50 ml de gin. La final adăugăm un strop de lămâie.
Manhattan
Într-un pahar tumbler plin pe jumătate cu gheață amestecăm 100 ml de bourbon, 20 ml de Martini roșu și câțiva stropi de bitter Angostura. La final adăugăm o cireașă maraschino.
Dark & Stormy
Într-un pahar highball plin pe jumătate cu gheață amestecăm 50 ml de rom dark și 200 ml de ginger beer, câteva frunze de mentă și un strop de suc de lime.
Câte tipuri de alcool poți asocia la o masă de sărbătoare?
De fapt nu este importantă ordinea în care bei băuturile sau cum le asociezi, ci cantitatea de alcool ingerată în timp. Ficatul nu poate procesa în mod uzual mai mult de un pahar de băutură (vin sau bere) pe oră. Mâncarea poate întârzia procesul, însă nu-l anulează. Prin urmare consumul moderat și temporizat este secretul unor sărbători liniștite.
Sangria sau vin fiert?
Sangria vara și vinul fiert iarna, evident.
Pentru sangria, rețeta pe care o folosesc eu și mi se pare destul de simplă are nevoie de o sticlă de vin roșu tânăr, de preferat un Tempranillo sau un Monastrell, pe care o golim într-un bol generos, adăugăm sucul unei lămâi, a unei portocale, apoi adăugăm o lămâie, o portocală și un măr tăiate în bucăți mici, 150 ml de sirop de agave sau miere de salcâm și un pahar de vin fortifiat Sherry Nectar PX. Lăsăm amestecul câteva ore în frigider, apoi adăugăm gheață din belșug. Cantitatea este suficientă pentru patru persoane.
Pentru vinul fiert aș folosi un vin roșu demisec și aromat. Lângă vin eu aș adăuga în oală un pahar de coniac sau de vin de Marsala, 5-6 cuișoare, o portocală tăiată mărunt cu tot cu coajă, un băț de scorțișoară, câteva boabe de piper negru și 150 ml de miere. Și aș lăsa tot amestecul acesta la foc mic să fiarbă până aș fi sigur că s-a omogenizat bine.
Care crezi că sunt băuturile alcoolice preferate de români?
Berea este pe primul loc, apoi vinul, apoi tăriile.
Cum alegi o băutură bună?
Cea mai bună băutură este cea care îți place. Iar internetul mobil este, în ultimii ani, un instrument excelent cu care poți face o alegere educată. Cred că există câte o aplicație pentru fiecare băutură comună de pe lumea asta (de exemplu, Vivino – pentru vinuri, Ginventory – pentru ginuri). Iar aceste aplicații îți pot spune câte ceva despre orice băutură pe care o întâlnești la raft.
Este vinul de țară mai bun decât cel din comerț?
Nu cred că un vin “de țară” cu o proveniență greu de stabilit poate fi mai bun decât vinul făcut de niște specialiști, certificat și atestat de o industrie.
Cum citești eticheta unui vin?
Etichetele pentru sticlele de vin se împart îndeobște în două categorii: unele evidențiază regiunea sau clasificarea geografică, altele soiul de struguri din care provine vinul.
Etichetele cu informații privind originea geografică le veți găsi mai degrabă în Europa. În Franța veți găsi inițialele AOC, în Spania, Italia sau România, DOC (Denumire de origine controlată). Când alegeți un vin european, este de preferat ca eticheta să conțină aceste inițiale, fiind un garant al calității. Apoi eticheta trebuie să mai conțină tăria alcoolică, anul de recoltă, regiunea, o treaptă de calitate specifică regiunii respective (de pildă gran cru sau premier cru în Franța), țara de origine și numele producătorului.
Cele mai multe vinuri au astăzi o contra-etichetă. Aceasta poate fi o sursă importantă de informații suplimentare, dezvăluind uneori la fel de multe detalii interesante ca eticheta precum istoria producătorului, a regiunii, detalii despre producție și recomandări de consum, în general legate de temperatură și mâncăruri potrivite.