fbpx

Joffre, ciocolată și diplomație

Istoria modernizării României coincide cu istoria regalității și aduce cu sine povești dintre cele mai interesante, cu parfum de legendă, din Prusia, Anglia, Franța și Rusia Țaristă.

Familiile regale ale Europei erau toate înrudite, iar astfel, chiar și în îndepărtatul Principat Român ce încă nu își câștigase independența, lucrurile se schimbau, încet dar sigur.

Primii pași au fost făcuți în lunga domnie a Regelui Carol I, iar vârful, spunem noi acum, a fost atins în ce privește alinierea Regatului României la celelalte țări europene, pe timpul Regelui Ferdinand și a excepționalei Regine Maria. Atunci poate mai mult decât oricând, România era acordată aproape perfect cu Europa și nimeni nu se simțea aici la capătul lumii.

Încet-încet, ”cofeturile” (un cuvânt din limba veche românească, preluat din limba greacă, ce însemna bomboane, zaharicale) a fost înlocuit cu franțuzescul ”bombon”. De fapt, moda dulciurilor dense, venită din Bizanţ – baclavalele în miere, cataifurile, rahatul turcesc şi şerbeturile parfumate – a început să piardă teren în faţa ciocolatei şi bombonurilor franţuzeşti.

La vremea respectivă, persoane, personalități și personaje cu renume ne-au vizitat țara, și așa cum se întâmplă la toate curțile regale, erau primiți fiecare după rangul ce i se cuvenea.

În 1920, după ce România devenise atât de vizibilă la Conferința de Pace de la Paris, când Regina Maria ridicase diplomația la un alt nivel, mareşalul francez Jacques Césaire Joffre sosea la Bucureşti, la invitaţia familiei regale.

Mareşalul era trimis pentru a-l decora pe regele României cu “Medalia militară franceză”.

Celebrul cofetar Grigore Capșa, furnizor al Curții Domnești și apoi al Casei Regale, a fost cel care trebuia să asigure desertul. Deși renumele, diversitatea și calitatea prăjiturilor sale îl recomandau pentru o astfel de îndeletnicire, nu i se părea că poate satisface gustul celebrului oaspete. Ca urmare, a creat în mod special o prăjitură dedicată evenimentului.

Joffre

  • Prăjitura de ciocolată sugera forma cilindrică a caschetelor militare franceze.
  • Mareșalul Joffre suferea de diabet, fapt pentru care maestrul cofetar cu studii la Paris a creat o prăjitură care putea fi consumată fără riscuri.
  • Tortul “Joffre” sau Tortul Mareșalului a făcut înconjurul lumii, fiind preluată de bucătăria franceză, din a cărei tradiție fusese inspirată.
  • Datorită succesului Casei Capșa, au apărut multe fabrici de bomboane și ciocolată, care își deschid și magazine de desfacere în București, Sinaia, Iași.
  • Casa Capșa a fost furnizor și al altor case regale, precum cea a Serbiei și Bulgariei.
  • Până la Primul Război Mondial (1914-1918), Casa Capșa era interzisă boemei literare, fiind rezervată doar protipendadei, ultimii boieri, oameni publici și ziariști.