fbpx

Lista de noiembrie

Noiembrie este luna în care ne întoarcem de obicei la mâncărurile mai consistente, chiar dacă ideal ar fi să predomine încă legumele, pentru că decembrie bate la ușă și numai legume nu vom mânca atunci!

Dacă în octombrie dovleacul a fost oarecum vedeta bucătăriei și ornamentelor, în noiembrie am putea încerca să ne axăm nu doar pe rădăcinoase, ci și pe fructe. Și nu ne referim la plăcinte, ci la mâncăruri sărate. 

Și ce ar mai putea face meniurile de noiembrie interesante, sunt supele-cremă și cu ele vom începe lista noastră de noiembrie, pe de o parte pentru că noi suntem pasionați de ele, pe de altă parte pentru că supele în general intră în categoria comfort food, mâncare pentru suflet sau pentru o stare de bine, cum vreți să-i spuneți. 

  • Supe de vreme rece sunt o categorie aparte, pentru că nu doar ceaiurile pot avea un rol terapeutic toamna și iarna, ci mai ales supele, mult mai consistente și de ajutor pentru organism.
  • Supa-cremă de legume coapte are ceva special, pe lângă caramelizarea legumelor, brânza telemea îi dă un aer aparte.
  • Supa-cremă de morcovi caramelizați vine și ea cu beneficii pentru organism și pentru starea noastră de bine, fierbinte și dulce, cu sau fără crutoane.
  • Supa-cremă de dovleac probabil ați încercat-o deja, iar cea de cartofi este aproape comună pentru cei care iubesc supele-cremă, dar probabil nu mulți ați încercat încă supa-cremă de țelină! Aroma și gustul se păstrează în timpul gătitului, iar textura este asemănătoare cu cea a cartofului. În plus, este o rețetă simplă, hrănitoare și săracă în calorii, spre deosebire de cartof!
  • Cu supa-cremă de păstârnac și mere veți avea o surpriză probabil la fel de mare ca și noi. Păstârnacul, dulce și cremos ca textură, asociat cu gustul puțin acrișor al mărului este una dintre combinațiile perfecte pentru anotimpul rece. 

Și cu păstârnacul în combinație cu mere o să facem trecerea spre sosuri și garnituri numai bune de încercat în noiembrie lângă mai mult sau mai puțină carne.

  • Mușchiuleț de porc cu mere, la tigaie. Este una dintre cele mai bune, mai ușor de făcut și mai potrivite combinații pentru noiembrie. Dacă lăsați mușchiulețul la marinat câteva ceasuri, este și mai gustos, iar dacă îl marinați în cidru, deja ați trecut la nivelul următor al gustului! Înainte de a găti mușchiulețul, aduceți-l însă la temperatura camerei. Merele curățate și feliate le sotați în unt topit într-o lingură de ulei de măsline, apoi le scoateți pe o farfurie. Mușchiul îl tăiați felii groase cam de 2 cm și le rumeniți ca și pe mere, adăugați apoi un pahar cu vin alb sau chiar cidru și îl lăsați sub capac să se coacă puțin, puneți merele înapoi în tigaie și lăsați să scadă un pic lichidul. Dacă vreți puteți adăuga și o lingură de smântână pentru gătit. 
  • Și rețeta noastră de pui cu mere și prune este un deliciu, vă promitem!
  • Pui cu gutui sau curcan cu gutui, o altă rețetă simplă de toamnă, unde aceste fructe cu care de obicei nu prea știm ce să facem dacă nu facem dulceață sau marmeladă, își găsesc locul. De fapt sunt un sos minunat pentru carnea albă de pasăre, cu gustul lor ușor astringent, dar cu foarte multă pulpă. Pentru friptura la cuptor, gutuile se curăță de coajă și se taie în cuburi sau felii potrivit de groase, apoi se așază printre bucățile de carne, se adaugă supă de carne sau vin alb, se acoperă totul și se dă la cuptor. Pentru sos de gutui, acestea se dau prin răzătoarea mare ca la dulceață. Într-o tigaie încăpătoare se călește ceapă în unt, apoi se adaugă gutuile și după ce sunt un pic sotate, se adaugă apă sau supă concentrată cât să le acopere, apoi se gătesc sub capac. Dacă este prea lichidă compoziția, ridicați capacul, lăsați focul mic și când ajungeți la consistența dorită, opriți focul. Sau puteți să păstrați tot lichidul și să îngroșați cu făină, ca orice alt sos. Se potrivește de sare și dacă vreți, puteți să mai adăugați unt rece și să amestecați repede pentru o textură cremoasă. 

Pentru cei care dintre toate fructele, cel mai mult iubesc roșiile, probabil chifteluțele în sos de roșii sunt, pe vremea asta, cele mai îndrăgite. Fie că preferați rețeta tradițională, fie una ceva mai ieșită din tipare, așa cum este cea spaniolă, alegerea este numai bună pentru un prânz sau o cină.